Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 6. 2023,
13.26

Osveženo pred

10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

plezanje Janja Garnbret Janja Garnbret Lucija Tarkuš

Sreda, 28. 6. 2023, 13.26

10 mesecev

Bronasta z EI na Poljskem bo izpustila Villars

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Lucija Tarkuš | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Svetovni pokal v športnem plezanju v disciplini težavnost se bo v petek in soboto nadaljeval v kraju Villars-sur-Ollon v Švici. V kantonu Vaud bodo nastopili tudi Slovenci na čelu z olimpijsko šampionko Janjo Garnbret. Tekmo v Villarsu pa bo po informacijah iz slovenskega tabora izpustila bronasta v balvanih z evropskih iger Lucija Tarkuš.

Kvalifikacije težavnosti v Villarsu v Švici bodo v petek, v soboto pa bosta na sporedu polfinale in finale.

Na startu kvalifikacij med moškimi bodo tudi Slovenci Martin Bergant, Milan Preskar, Lovro Črep, Jernej Kruder in Luka Potočar.

Pri ženskah pa bodo od Slovenk nastopile tudi Mia Krampl, Vita Lukan, Lučka Rakovec, Lana Skušek in Sara Čopar. Tarkuševa, ki je na evropskih igrah v Tarnowu na Poljskem ob odsotnosti Garnbretove osvojila bron na balvanih, bo tekmo v Villarsu izpustila. Gre za odločitev, ki sta jo sprejela s trenerjem, so danes sporočili s Planinske zveze Slovenije.

Garnbretova je lani kot edina slovenska finalistka zmagala v Villarsu, ki je eno njenih najljubših prizorišč. Na tem prizorišču je do zdaj slavila šestkrat, prvič leta 2016.

Janja Garnbret | Foto: Grega Valančič Janja Garnbret Foto: Grega Valančič

Janja Garnbret je dobila potrditev že v začetku junija

Garnbretova je zelo zadovoljna z vrnitvijo na tekmovalne plezalne stene po februarski poškodbi prsta na levi nogi. Prvo potrditev je dobila že v začetku junija na tekmi v balvanskem plezanju v Pragi z drugim mestom. Nato je sledil Innsbruck, kjer je bila znova v svojem polnem šampionskem elementu z dvojno zmago v dveh posamičnih disciplinah, balvanih in težavnosti.

Janja Garnbret je lani še petič postala zmagovalka seštevka svetovnega pokala v težavnosti. A naskok na šesto skupno lovoriko v težavnosti bo postavila v ozadje. Njen glavni cilj letos je osvojiti olimpijsko normo za Pariz 2024.

Prvo priložnost bo imela na svetovnem prvenstvu v športnem plezanju avgusta v Bernu v Švici, ki bo tudi predstavljalo olimpijske kvalifikacije v disciplini balvani-težavnost.

Garnbretova si bo po Villarsu vzela krajši tekmovalni premor do odhoda na SP v Bern. Skupaj s trenerjem Romanom Krajnikom sta se odločila, da bo slovenska prvakinja izpustila julijski tekmi svetovnega pokala v težavnosti v Chamonixu in Brianconu v Franciji.

V Villarsu bo lovila svojo 25. zmago v svetovnem pokalu v disciplini težavnost in okroglo 40. zmago v svetovnem pokalu. 15 zmag ima tudi v balvanskem plezanju.

Preberite še:

Intersport ferate
Sportal Ste za najzahtevnejše gorske podvige? Preverite, kaj vse potrebujete.
Janja Garnbret finale Innsbruck
Sportal Kje bomo pred SP lahko še videli Janjo Garnbret?
Ne spreglejte