SiolNET. Sportal Drugi športi
0,29

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Fernando de Carvalho Lopes

Brazilskemu trenerju zaradi spolnih zlorab 110 let zapora

0,29

termometer

Nekdanji selektor gimnastične reprezentance Brazilije je bil danes na sodišču zaradi štirih posilstev, med njimi tudi mladoletne osebe, obsojen na več kot stoletje zaporne kazni, poročajo lokalni mediji. Fernando de Carvalho Lopes je na sodišču v bližini Sao Paula prejel 109 let in osem mesecev zapora, poroča spletna stran Globo Esporte.

Petrix Barbosa Sportal Nove obtožbe spolnega nadlegovanja v gimnastičnih krogih

Sodišče v mestu Sao Bernardo do Campo je Carvalha Lopesa obsodilo na zaporno kazen, so zapisali pri Globo Esporteju, kjer so imeli dostop do postopkov, varovanih s sodno tajnostjo. Gre za primer, ki ga je tedenska televizijska oddaja Fantastico v Braziliji razkrila aprila 2018.

Po poročanju Globo Esporteja, ki ni navedel starosti drugih telovadk, je sodnica Fernanda Politi Carvalho Lopesa spoznala za krivega posilstva in napada na štiri športnice, vključno z mladoletno osebo, ki je bila takrat stara 13 let.

Carvalho Lopes, ki vztraja pri svoji nedoložnosti, se lahko še vedno pritoži na odločitev. V zapor mu ne bo treba do konca pritožbenega postopka.

Pred domačimi OI so ga vrgli iz štaba

Nekdanji selektor gimnastične reprezentance je 20 let skrbel za mlade telovadke, nato pa so ga leta 2016, mesec dni pred olimpijskimi igrami v domačem Rio de Janeiru, po pritožbi staršev ene od mladih športnic vrgli iz štaba reprezentance.

Oddaja Fantastico je po štirimesečni preiskavi aprila 2018 poročala, da je več deset telovadk trdilo, da jih je nekdanji trener zlorabljal med letoma 1999 in 2016, vendar so le štiri navedene v tožbi kot žrtve. Aprila 2019 so brazilskemu selektorju dosmrtno prepovedali kakršno koli dejavnost, povezano z gimnastiko.

Rachael Denhollander Sportal Žrtvam spolnega nasilja 337 milijonov evrov odškodnine

40 telovadk trdilo, da so bile žrtve psihične, fizične ali spolne zlorabe trenerja

Carvalho Lopes se medtem sooča z nadaljnjimi obtožbami: pred štirimi leti je okoli 40 telovadk za televizijski kanal Globo trdilo, da so bile žrtve psihične, fizične ali spolne zlorabe trenerja. Nekatere med njimi so sodelovale v sodnih postopkih kot priče dogodkov.

Brazilska gimnastična zveza je sporočila, da ponovno potrjuje svojo zavezanost k ničelni toleranci do nadlegovanja in zlorabe v športu ter da verjame v sodstvo, ki bo primerno kaznovalo kriminalna dejanja.

Simone Biles Sportal Telovadke zahtevajo milijardo dolarjev odškodnine

Brazilski primer v športni gimnastiki ima številne vzporednice s primerom Larryja Nassarja, nekdanjega zdravnika ameriške gimnastične reprezentance, ki je bil v začetku leta 2018 obsojen na več visokih zapornih kazni. | Foto: Reuters Brazilski primer v športni gimnastiki ima številne vzporednice s primerom Larryja Nassarja, nekdanjega zdravnika ameriške gimnastične reprezentance, ki je bil v začetku leta 2018 obsojen na več visokih zapornih kazni. Foto: Reuters

Vzporednice s primerom Nassarja

Brazilski primer v športni gimnastiki ima številne vzporednice s primerom Larryja Nassarja, nekdanjega zdravnika ameriške gimnastične reprezentance, ki je bil v začetku leta 2018 obsojen na več visokih zapornih kazni zaradi napada na najmanj 265 žrtev, večinoma mladoletnih.

V zadnjem obdobju pa so športniki v Veliki Britaniji, Grčiji, Avstraliji in Novi Zelandiji prav tako poročali o zlorabah trenerjev v športni gimnastiki.

Becky Sauerbrunn Sportal Ženski nogomet v ZDA pretresa sistemsko spolno nadlegovanje Bahram Hojreh Sportal Nove zlorabe v ameriškem športu: igralkam 14 milijonov dolarjev odškodnine John Geddert Sportal Nekdanjega ameriškega gimnastičnega trenerja pred zaslišanjem našli mrtvega Larry Nassar Sportal Po enem največjih škandalov v ameriškem športu bankrot gimnastične zveze

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin