SiolNET. Sportal Drugi športi
0,37

termometer

  • Messenger
  • Messenger
EP v plezanju, nedelja

Boleč prst, a Janja tudi v finale balvanov z najboljšim dosežkom

0,37

termometer

Janja Garnbret EP | Janja Garnbret je v soboto zmagala v težavnosti. | Foto: Reuters
Janja Garnbret je v soboto zmagala v težavnosti. Foto: Reuters

Janja Garnbret je postavila najboljši dosežek ženskega polfinala balvanov na evropskem prvenstvu v športnem plezanju v Münchnu in se prepričljivo uvrstila v odločilni krog boja najboljše šesterice za naslov evropske balvanske prvakinje.

Janja Garnbret EP 2022 Sportal Zdaj ima tudi naslov, ki ga še ni imela: Janja Garnbret je evropska prvakinja!

Triindvajsetletna tekmovalka Janja Garnbret, ki jo je uradni napovedovalec zaradi impresivnega nastopa označil, da "ni s tega planeta", je v soboto postala evropska prvakinja v težavnostnem plezanju. S tem je osvojila naslov, ki ji je manjkal. V nedeljo popoldne se bo v drugem finalu na prvenstvu stare celine merila še za naslov balvanske evropske prvakinje, ki ga prav tako še ni osvojila v svoji karieri.

Zahtevni sobotni finale težavnosti je pustil posledice − okrvavljeni kazalec desne roke. Kljub bolečemu prstu je v tekmovalni areni Garnbretova kazala vtis, da je tekmovalna poškodba ne ovira. Kraljica vertikale je edina osvojila vrhove vseh štirih balvanov, ki so čakali 20 polfinalistk. Slovenka je v prvi balvanski smeri še iskala občutke, vrh je osvojila v tretjem poskusu. V drugem pa je pokazala mojstrstvo na balvanu, ki je preostalim tekmicam predstavljal nerešljiv rebus, in z lahkoto že v prvo osvojila vrh. Tretji balvan je rešila v drugem poskusu, zadnjega pa prav tako v prvo za popolni niz.

"S polfinalom sem zelo zadovoljna, s postavitvijo 'bolderjev' še bolj, bili so ravno prav težki, en res težek, dvojka, res sem vesela, da sem ga zlezla, potem trije malo lažji. Tako da se mi zdi, da je bilo moje celotno plezanje v polfinalu odlično," je dejala po uspešno izpeljani današnji vmesni rundi na poti do finala. "Mogoče sem začela nekoliko nervozno, tudi zaradi prsta, potem ko sem splezala prvega, nato pa drugega, sem samo še nadaljevala s tem tempom. Prst ni pozdravljen, sem stisnila malo zobe, da sem lahko to odtekmovala. V finalu pa bom tako ali tako pozabila na prst, ker bo res noro vzdušje in bo samo zabava."

Garnbretova bo edina slovenska predstavnica v finalu balvanov. Vita Lukan je najboljšo šesterico zgrešila na desetem mestu. Do vrha je zmogla na dveh balvanih, imela je še osvojeno cono, kar pa ni bilo dovolj, saj je o zadnji vstopnici za finale odločalo tudi število poskusov. Brez finala je ostala Katja Debevec, tretja slovenska polfinalistka, ki je osvojila vrh ene smeri in tri cone za 12. mesto.

Janja Garnbret zlata kolajna EP Sportal Selektor: Janja je dobila, po kar je prišla. A želel sem še več.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin