Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 8. 2024,
22.34

Osveženo pred

3 ure, 44 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,78
Simon Oven Ana Šteblaj Nejc Žnidarčič Anže Urankar

Natisni članek

Sobota, 17. 8. 2024, 22.34

3 ure, 44 minut

SP v spustu na divjih vodah

Nora sobota na SP: Anže Urankar svetovni prvak, Slovenija zlata tudi ekipno!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,78
Anže Urankar | Anže Urankar je še drugič zapored postal svetovni prvak. | Foto Pete Atkinson

Anže Urankar je še drugič zapored postal svetovni prvak.

Foto: Pete Atkinson

Anže Urankar, slovenski kajakaš na divjih vodah, je na svetovnem prvenstvu v Španiji v spustu v šprintu še drugič zapored postal svetovni prvak. Njegov uspeh je z drugim mestom dopolnil Nejc Žnidarčič. Ana Šteblaj je bila v konkurenci kajakašic na tretjem mestu in s tem poskrbela za nov zgodovinski dosežek slovenskega športa. Enkraten dan na SP so z zlato ekipno kolajno zaokrožili kajakaši Urankar, Žnidarčič in Simon Oven.

Najboljši kajakaši in kanuisti na divjih vodah na svetovnem prvenstvu v Saberi še vedno dosegajo izjemne rezultate. Tokrat je za velik uspeh poskrbel ljubljanski kajakaš Anže Urankar, ki je drugič v karieri in še tretjič zapored postal svetovni prvak. Spomnimo, da Urankar zelo dobro tekmuje tudi v kajaku na mirnih vodah.

Le malo za njim je zaostal naš že zelo izkušeni Nejc Žnidarčič, ki je pristal na drugem mestu. Tretji je bil Francoz Maxence Barouh.

Urankar: Zelo mi je odleglo

Urankar je s tem uspehom prišel do tretje zlate posamične kolajne na svetovnih prvenstvih v sprintu. Najboljši je bil tudi lani in leta 2017. "Letos sem res želel ubraniti lanski naslov. Vedel sem, da mi proga ustreza, bil sem dobro pripravljen. Moram reči, da ne bi bil zadovoljen z ničemer drugim kot s prvim mestom. Zelo mi je odleglo. Priznam, da sem bil prvič pred tekmo res zelo živčen, pred startom sem bil pod velikim stresom. Letos sem vedel, da v klasiki nimam možnosti, ker je bila dolga in mirna, tako da sem se pripravljal samo za sprint na divjih vodah in 200-metrsko razdaljo na mirnih vodah. Na treningih mi je šlo dobro, res sem vesel, da mi je uspelo. Finalni nastop ni bil najboljši, saj sem v zgornjem delu 'pobral rolo', ampak sem na ravnici izvlekel. Tu mi je pomagal trening mirnih vod. Mislim, da sem tu prišel do razlike, kjer sem si lahko privoščil napako, pa vseeno zmagal," je povedal Urankar in dodal: "Res je težje braniti, sploh ko si zastaviš cilj,  da šteje le zmaga. Težko je bilo, slabo sem spal, bil sem nervozen, vendar pa sem se deset sekund pred startom čisto umiril in šlo mi je dobro."

Nejc Žnidarčič, Anže Urankar, Ana Šteblaj. Slovenski junaki dneva na SP v Saberi. | Foto: Kajakaška zveza Slovenije Nejc Žnidarčič, Anže Urankar, Ana Šteblaj. Slovenski junaki dneva na SP v Saberi. Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Dvojna slovenska zmaga

Slovenska kajakaša sta znova poskrbela za izjemen uspeh, saj je Urankarjevo prvo mesto s srebrom dopolnil Nejc Žnidarčič. Ob tem je Anže poudaril: "Super se mi zdi, da je bil Nejc drugi. Mislim, da je tudi on zelo vesel. Nekaj treningov sva opravila skupaj, res je fino, da je močna konkurenca že na domačih tekmah, da veš, kam spadaš. Saj, ko si najboljši v Sloveniji, pomeni, da lahko tudi na svetu osvojiš zlato."

Za Urankarja počitka ne bo, saj ga že prihodnji teden čaka nastop na svetovnem prvenstvu v sprintu na mirnih vodah v neolimpijskih disciplinah, ki bo potekalo v Samarkandu: " Naslednji teden me čaka še svetovno prvenstvo na mirnih vodah, kjer bom tekmoval na 200 metrov v enojcu in v mešanem kajakaškem četvercu. Ko dosežeš dober rezultat in cilj, je lažje, tako da bom 'trgal' še ta teden, da čim več pokažem tudi tam. Dobro sem pripravljen in veselim se Uzbekistana."

Žnidarčič oplemenitil zbirko kolajn

Nejc Žnidarčič je sicer še vedno rekorder med kajakaši z osvojenimi šestimi posamičnimi zlatimi kolajnami na svetovnih prvenstvih v sprintu na divjih vodah, ob tem ima v svoji zbirki še šest srebrnih medalj. K temu je dodal še dve bronasti v klasičnem spustu. Lani je bil na svetovnem prvenstvu v sprintu v Augsburgu četrti, tokrat pa se je znova zavihtel na zmagovalni oder.

"Anžetu lahko le čestitam, letos je res v vrhunski formi. Na vseh tekmah je pokazal, da je najboljši," je dejal Nejc Žnidarčič.  | Foto: Pete Atkinson "Anžetu lahko le čestitam, letos je res v vrhunski formi. Na vseh tekmah je pokazal, da je najboljši," je dejal Nejc Žnidarčič. Foto: Pete Atkinson "S to medaljo sem zelo zadovoljen. Sedaj imam šest zlatih in šest srebrnih kolajn, pa še dve bronasti. Danes sem imel zelo dobro tekmo. Že zjutraj, ko sem se zbudil, sem se dobro počutil, na ogrevanju sem bil zelo močan in sproščen, kar zame ni prav običajno, saj imam pogosto nekaj treme pred tekmo. Vedel sem, da bo dober dan in veselil sem se začetka tekme. Izpeljal sem zelo dobro, tako da sem zelo zadovoljen, zgornji del mi je uspel odlično, bila je manjša napaka v zadnjem delu. Ampak prvič v življenju sem zadovoljen z drugim mestom, saj sem odpeljal res optimalno. Tudi brez te napake ne bi zmagal, tako da sem res zelo zadovoljen. Anžetu lahko le čestitam, letos je res v vrhunski formi. Na vseh tekmah je pokazal, da je najboljši. Na takšni progi sem vedel že prej, da se bomo ostali borili le za drugo mesto. Danes smo poskrbeli za zelo lep slovenski uspeh," ob koncu tekme povedal Nejc Žnidarčič.

Zgodovinski dosežek Ane Šteblaj

Za popoln komplet kolajn slovenske reprezentance v Španiji je poskrbela kajakašica Ana Šteblaj, ki je v finalu zaostala le za Čehinjama Marie Nemcovo in Kristino Novosadovo. Od zlata je ljubljansko kajakašico ločilo 53 stotink sekunde. Ana Šteblaj je z bronom priveslala do prve posamične ženske kolajne na članskih svetovnih prvenstvih v spustu na divjih vodah za Slovenijo.

Ana Šteblaj je z bronom priveslala do prve posamične ženske kolajne na članskih svetovnih prvenstvih v spustu na divjih vodah za Slovenijo. | Foto: Pete Atkinson Ana Šteblaj je z bronom priveslala do prve posamične ženske kolajne na članskih svetovnih prvenstvih v spustu na divjih vodah za Slovenijo. Foto: Pete Atkinson

"Zelo sem zadovoljna z medaljo. Upala sem, da ne bom spet četrta, tako kot pred tremi leti na evropskem prvenstvu tukaj v Saberu. Pred startom sem bila zelo živčna, tako kot vsi ostali. Vožnja sicer ni bila najboljša, ampak dovolj za 3. mesto. Včeraj sem v prvi vožnji naredila večjo napako, ko sem v cilj prišla čisto okoli po najdaljši poti in sem morala nastopiti še v drugi vožnji, ki pa je bila precej boljša. Rekla bi, da je bila od vseh treh voženj tista najboljša," je povedala Ana, ki jo prav tako čaka pot v Uzbekistan. "Sedaj takoj potujemo naprej v Uzbekistan, kjer menjamo čolne in upam, da mi to ne bo prineslo toliko težav. Bomo videli. Upam na najboljše," je zaključila Ana, ki je lani že osvojila srebro na članskem evropskem prvenstvu, bila pa tudi svetovna prvakinja do 23 let. Na evropskem prvenstvu do 23 let je osvojila kolajno tudi letos.

Slovenija najboljša na ekipni tekmi

Enkraten dan na svetovnem prvenstvu v spustu na divjih vodah v Španiji, ko je bila na vrsti slovenska paradna disciplina sprinta na divjih vodah, so z zlato ekipno kolajno zaokrožili kajakaši Anže Urankar, Nejc Žnidarčič in Simon Oven.

Slovenija je v sprintu na divjih vodah osvojila zlato medaljo. | Foto: Anton Urankar Slovenija je v sprintu na divjih vodah osvojila zlato medaljo. Foto: Anton Urankar

Slovenska moška kajakaška ekipa je potrdila vlogo prvih favoritov in ubranila lanskoletni naslov ekipnih svetovnih prvakov. Urankar, Žnidarčič in Oven so progo preveslali v 39 sekundah in 81 stotinkah, kar je bilo 61 stotink hitreje od najbližjih zasledovalcev iz Francije. Maxence Barouh, Luca Barone in Augustin Reboul so se morali zadovoljiti s srebrom, bron pa so osvojili Italijani Matteo Bottini, Francesco Ciotoli in Giacomo Abbiati, ki so za Slovenci zaostali za 83 stotink.

Na startu je bila tudi ekipa slovenskih kajakašic. Ana Šteblaj, Lea Novak in Hana Bedernjak so prvenstvo sklenile na končnem sedmem mestu s tremi sekundami in 24 stotinkami zaostanka za novimi ekipnimi svetovnimi prvakinjami s Češke. Zlato so osvojile Klara Vankova, Marie Nemcova in Kristina Novosadova, srebro so si priveslale Francozinje Lise Vinet, Claire Bren in Clara Gaubert, bron pa Italijanke Mathilde Serena Rosa, Giulia Formenton in Cecilia Panato.

Slovenija z izjemno statistiko

Slovenija je svetovna veselila v sprintu na divjih vodah, saj so slovenski kajakaši v 18 izvedbah svetovnega prvenstva, ko je sprint del tekmovalnega sporeda, na najvišji stopnički zmagovalnega odra stali kar desetkrat.

Rekordnih šest naslovov svetovnega prvaka v sprintu na divjih vodah ima Nejc Žnidarčič, Anže Urankar je danes priveslal do tretjega posamičnega zlata, leta 2008 pa je bil najboljši Lovro Leban. Slovenci so v kajaku neporaženi od sezone 2017, ko je Anže Urankar prvič postal svetovni prvak v sprintu. Med sezonama 2018 in 2022 je kraljeval Žnidarčič, zadnji dve prvenstvi pa sta minili v znamenju Urankarja. Preostale zlate kolajne so osvajali Francozi (štirikrat - Saunier, Hybois, Bonnetain, Graton), trikrat je zmagal Belgijec Maxime Richard, enkrat pa Nemec Max Hoff.

Ob tem imajo slovenski kajakaši na svetovnih prvenstvih v sprintu še osem srebrnih medalj (Žnidarčič šest, po eno pa Vid Debeljak in Simon Oven) ter tri bronaste kolajne (dve Vid Debeljak, eno pa Anže Urankar).

Ana Šteblaj je danes poskrbela za zgodovinsko prvo posamično medaljo slovenskih kajakašic na svetovnih prvenstvih, v sprintu pa so bili uspešni tudi slovenski kanuisti. Blaž Cof je leta 2018 postal svetovni prvak, ob tem ima še srebrno in dve bronasti medalji, leta 2008 pa je bil drugi Jošt Zakrajšek. V konkurenci dvojcev sta bila v sprintu dvakrat svetovna prvaka Luka Božič in Sašo Taljat, leta 2014 sta zmagala Luka Žganjar in Peter Žnidaršič. Slovenija ima po zaslugi Blaža Cofa in Simona Hočevarja ter Luke Žganjarja in Petra Žnidaršiča še štiri srebrne kolajne s SP v sprintu, pa tudi bronasto Cofa in Hočevarja iz sezone 2015.

Preberite še:

Simon Oven
Sportal Simon Oven je postal svetovni prvak!
Ne spreglejte