Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2024,
15.36

Osveženo pred

22 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,62
Lea Novak Hana Bedernjak Tjaš Til Kupsch Ana Šteblaj Simon Oven

Natisni članek

Sreda, 14. 8. 2024, 15.36

22 minut

Svetovno prvesntvo v klasičnem spustu

Simon Oven je postal svetovni prvak!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,62
Simon Oven | Simon Oven je znova zasedel svetovni prestol. | Foto Kajakaška zveza Slovenije

Simon Oven je znova zasedel svetovni prestol.

Foto: Kajakaška zveza Slovenije

Simon Oven, kajakaš na divjih vodah, je na tekmi svetovnega prvenstva v Španiji v klasičnem spustu osvojil naslov svetovnega prvaka.

V Španiji, v Saberu, ki je leta 2021 gostilo evropsko prvenstvo, poteka svetovno prvenstvo v spustu na divjih vodah. Že prvi dan pa je za veliko veselje poskrbel 31-letni slovenski kajakaš Simon Oven, ki je v klasičnem spustu postal svetovni prvak. To je za Simona drugi naslov svetovnega prvaka v klasiki, prvič je bil na najvišji stopnički zmagovalnega odra v daljši divjevodaški disciplini leta 2018.

Oven (17:33,71) je progo preveslal štiri stotinke hitreje od najbližjega zasledovalca Francoza Maxenca Barouha, bron pa je osvojil Belgijec Leo Montulet. Za zmagovalcem je zaostal 55 stotink.

Oven: Vmesnih časov nisem želel vedeti

Po šestih letih je znova postal svetovni prvak. | Foto: Kajakaška zveza Slovenije Po šestih letih je znova postal svetovni prvak. Foto: Kajakaška zveza Slovenije "Ko smo imeli tu evropsko prvenstvo leta 2021, nisem bil najbolj uspešen. Sedaj je bilo veliko boljše, saj sem vedel, kakšna je proga. Tu je problem, ker je zelo mrzla voda, zaradi česar je zavesljaj veliko trši, veliko bolj ti zabije roke. Vzel sem drugo veslo, nekoliko krajše, z nekoliko mehkejšim ročajem, tako da sem veliko že s tem naredil," je uvodoma povedal Oven.

"Z glavo sem se pripravljal na to, kako je, to je še najbolj pomagalo. Pripravljen sem bil zelo dobro. Celo poletje sem trdo treniral, vsi testi, ki sem jih opravil, so bili zelo dobri. Vse je bilo, kot mora biti. Klasika tu ni tako zahtevna, vse je zelo fizično. Med vožnjo nisem imel težav, vse je funkcioniralo. Voda ni tako divja, da bi lahko imel kakšne večje težave. Vedel sem, da bo dobra vožnja, da bo zmagovalna pa nisem vedel. Vmesnih časov nisem želel vedeti. Če je dobro, je to seveda super, če pa ne gre in vmes slišiš, da si zadaj, pa za glavo ni najboljše. Sicer sem slišal, da sem prvi, tako da sem vedel, da bo dobro, nisem pa vedel, da bo dovolj za zmago. Bili smo izjemno izenačeni," svetovni prvak sprva ni vedel, ali bo njegova vožnja zadoščala za zmago. Izkazalo se je, da je. 

Svoje je že naredil, zato bo lažje nastopil v sprintu

Tjaš Til Kupsch kje v Španiji osvojil 16. mesto. | Foto: Nina Jelenc Tjaš Til Kupsch kje v Španiji osvojil 16. mesto. Foto: Nina Jelenc V zadnjih sezonah se Oven na zmagovalne stopničke uvršča tudi v sprintu na divjih vodah, kjer na najvišja mesta izmed Slovencev merita Anže Urankar in Nejc Žnidarčič. "Sprint mi ni najbolj všeč, saj je voda nezahtevna, sprint je tudi kratek. Sedaj sem veliko več delal za klasiko, ki je letos res specifična, da si moral biti res dobro pripravljen in močan. Seveda to pomaga tudi pri sprintu, še posebej pa bo lažje zaradi dejstva, da sem svoje že naredil in bom lažje nastopil v sprintu. Napadal bom, nimam pa nekih pričakovanj, razen tega, da čim bolje tekmujem," je zaključil Oven.

V konkurenci kajakašev je v klasiki nastopil še Tjaš Til Kupsch, ki je osvojil končno 16. mesto. Anže Urankar in Nejc Žnidarčič nista nastopila, saj na tej progi klasičnega spusta ne bi imela nikakršnih možnosti za najvišja mesta, tako da vse moči usmerjata v petkov in sobotni program, ko so na vrsti tekme v sprintu na divjih vodah.

V konkurenci kajakašic so bile na startu tri Slovenke. Najvišje se je uvrstila Ana Šteblaj, ki je z nekaj več kot pol minute zaostanka za zmagovalko zasedla 14. mesto. Hana Bedernjak se je uvrstila na končno 31. mesto, sicer slalomistka Lea Novak pa je bila mesto za njo, 32. Naslov svetovne prvakinje v klasiki si je priveslala Francozinja Claire Bren (19:27,78), druga je bila Britanka Kerry Christie, tretja pa Italijanka Cecilia Panato.

V četrtek sledi ekipna tekma v klasičnem spustu, v petek kvalifikacije sprinta na divjih vodah, v soboto pa se bo prvenstvo zaključilo s posamičnimi finali v sprintu na divjih vodah ter ekipnimi tekmami sprinta na divjih vodah.

Preberite še:

THUMB - Tigrov skok, Kitajska, kajak
Sportal Epski podvig Slovencev na eni najzahtevnejših brzic na svetu #video
Ne spreglejte