SiolNET. Sportal Drugi športi
4,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Karibski pokal 2019

Alenki Artnik je uspel nov neverjeten podvig: globlje ni šla še nobena! #video

4,83

termometer

Alenka Artnik 1 | Alenki Artnik je uspel neverjeten podvig - potopila se je na 111 metrov globine.  | Foto: Osebni arhiv Alenke Artnik
Alenki Artnik je uspel neverjeten podvig - potopila se je na 111 metrov globine. Foto: Osebni arhiv Alenke Artnik

Najboljša slovenska prosta potapljačica Alenka Artnik se je na karibskem pokalu 2019 v Roatanu, ki je kot nekakšna generalka pred svetovnim prvenstvom (CMAS), v disciplini z enojno plavutjo potopila na neverjetnih 111 metrov in kar za štiri metre izboljšala prejšnji svetovni rekord, ki ga je do zdaj držala Italijanka Alessia Zecchini. Prejšnji rekord Artnikove v tej disciplini je bil 105 metrov, kar je bil nekaj dni prav tako svetovni rekord.

Artnikova je tako le potrdila, da je pred svetovnim prvenstvom pod okriljem organizacije CMAS, ki bo potekal od 6. do 12. avgusta prav tako v Roatanu v Hondurasu, v izjemni formi. Tretji dan karibskega pokala se je v kraljevski disciplini z "monofinko" potopila na rekordnih 111 metrov in postala prva ženska, ki je presegla mejo magičnih 110 metrov.

S tem je postala tudi najgloblja Slovenka in izboljšala dosežek Sama Jeranka, ki se je lani na tekmovanju Vertical Blue na Bahamih potopil na 110 metrov. "To je noro," iz Hondurasa sporoča slovenska šampionka. "Lani, ko sem se potopila 105 metrov, kar je bil ravno tako nekaj dni svetovni rekord, sem vedela, da imam še rezerve, a nisem želela prehitevati dogodkov. V tej sezoni sem odlično pripravljena, tako fizično kot mentalno. Vedela sem, da bo to leto tisto, ko bom lahko postavljala nove mejnike in občutek me ni varal," je nadaljevala presrečna Artnikova.

Daljša izjava slovenske šampionke, ki je prepričana, da gre lahko še globlje:

Na svetovnem prvenstvu na 113 metrov! 

Artnikova bo v Hondurasu nastopila tudi v disciplini z dvojno plavutjo. | Foto: Potti Lau Artnikova bo v Hondurasu nastopila tudi v disciplini z dvojno plavutjo. Foto: Potti Lau "Šlo je za zares čist in vrhunski potop, ki mi ni prišel do živega, a je še nekaj malenkosti, ki jih lahko popravim in vem, da grem lahko še globlje. Spraševala sem se, kaj naj storim na svetovnem prvenstvu, a mislim, da bom kar nadaljevala v tem ritmu in napovedala še dva metra globljo znamko, torej 113 metrov," s tem odločno napove tudi boj za zlato odličje, a ve, da je tudi njena glavna konkurentka Italijanka Alessia Zechinni, ki se je na treningu potopila na 110 metrov, njen uradni rezultat pa ostaja 107 metrov.

"Vem, da je tudi Alessia v izjemni formi in da je sposobna iti še dlje, a do zdaj se nikoli nisem preveč obremenjevala z nasprotnicami. Vedno sem poslušala sebe in svoje občutke, kar se mi je do zdaj vedno obrestovalo. Bomo videli," je še povedala Artnikova in dodala, da bo na SP nastopila še v disciplini z dvojno plavutjo, kjer je ravno tako lastnica svetovnega rekorda po organizaciji AIDA - 92 metrov.

"Te discipline nisem trenirala že dva meseca, zato nimam nekih posebnih pričakovanj. Stopničke morda še, kaj več ne bom napovedovala. Tukaj se lahko zgodi, da se bom zadeve lotila malce bolj previdno," je še zaključila.

Prejšnji rekord Artnikove v CWT (enojna plavut) je bil 105 metrov - že tukaj kot gledalec ostaneš brez sape:

 

Slovenci imamo še dve močni orožji

Na svetovnem prvenstvu ne bo visoke uvrstitve lovila le Artnikova, pač pa tudi Samo Jeranko in Neža Čeč, ki sta tudi v dobri formi. "S svojimi potopi sem zelo zadovoljna, predvsem s potopom na 75 metrov v disciplini prosti potop. Svetovnega prvenstva se veselim in upam, da bom lahko svojim potopom dodala še kakšen meter ali dva," iz Hondurasa sporoča Čečeva, še višje načrte pa ima Jeranko, ki pravi, da gre za zdaj vse po načrtih in je v vrhunski formi.

Samo Jeranko bo na svetovnem prvenstvu pod okriljem CMAS nastopil v vseh štirih disciplinah. | Foto: Osebni arhiv Sama Jeranka Samo Jeranko bo na svetovnem prvenstvu pod okriljem CMAS nastopil v vseh štirih disciplinah. Foto: Osebni arhiv Sama Jeranka

"Moje priprave na svetovno prvenstvo gredo po načrtu in počutim se v vrhunski formi. Do prvenstva me čaka se en trening, nato pa bom nastopil v vseh disciplinah," samozavestno pove najboljši slovenski prosti potapljač v globinskem potapljanju.

Preberite še:

Alenka Artnik Sportal Svetovni rekord izboljšala še za dva metra! Poglejte si ta podvig. #video Alenka Artnik Sportal Nov podvig Alenke Artnik: z norim potopom do novega svetovnega rekorda #video Alenka Artnik Sportal Slovenska junakinja brez obžalovanja: Na to sem še posebej ponosna

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin