Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Ponedeljek,
10. 6. 2019,
8.50

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

5

Natisni članek

potapljanje na vdih prosto potapljanje Alenka Artnik

Ponedeljek, 10. 6. 2019, 8.50

4 leta, 10 mesecev

Azijski pokal 2019, prosto potapljanje

Nov podvig Alenke Artnik: z norim potopom do novega svetovnega rekorda #video

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,32

5

Alenka Artnik | Alenka Artnik je v svoji  paradni disciplini spet postala svetovna rekorderka. | Foto Potti Lau

Alenka Artnik je v svoji paradni disciplini spet postala svetovna rekorderka.

Foto: Potti Lau

Najboljša slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik je spet navdušila. Na azijskem pokalu na Filipinih, na katerem je tokrat nastopilo kar 70 tekmovalcev iz 21 držav, se je v disciplini z dvema plavutkama (CWT BF) potopila na 90 metrov in postavila nov svetovni rekord. 

Potem ko je Alenka Artnik oktobra lani na svetovnem prvenstvu v Turčiji zasedla dve srebrni odličji in navdušila slovensko javnost, slovenska morska ribica nadaljuje nizanje vrhunskih rezultatov. Na azijskem pokalu se je v svoji paradni disciplini z dvema plavutkama potopila na norih 90 metrov in za meter izboljšala rekordno znamko Ukrajinke Natalije Žarkove

"Napovedala sem 90 metrov in z opravljenim potopom postala prva ženska na svetu, ki je prestopila to magično mejo. Potop je potekal brez zapletov od prvega do zadnjega metra," navdušeno pove slovenska šampionka, ki se je v Panglao podala že februarja in začela globinske priprave na sezono. 

Potop na 90 metrov in nov svetovni rekord:

"Sem prihajam že zadnje tri sezone, saj so pogoji za trening tukaj resnično optimalni, poleg tega zelo dobro vem, kako zadeve tukaj potekajo, tako da je malo prostora za improvizacijo," je nad pogoji za trening navdušena Artnikova.  

Nova moč v njeni ekipi

Alenka je okrepila tudi svojo ekipo in ji dodala kondicijsko trenerko: "Letos sem v priprave vključila kondicijsko trenerko Teo Košnjek, ki je sicer trenerka plavanja in kineziologinja. Tea ima glavno vlogo pri fizični in tehnični pripravi, sodelujeva pa od lanskega novembra. Izredno sem vesela najinega uspešnega sodelovanja, o katerem že pričajo rezultati sami. Upam le, da nama bo uspelo pridobiti dovolj sponzorskih sredstev za prihodnjo sezono, tako da me bo lahko spremljala in trenirala tudi v tujini, ne samo na daljavo."

V torek še dva metra globlje? 

Alenka še ni rekla zadnje na azijskem pokalu, če se bo le dobro počutila: "Danes je dan za počitek, v torek, torej zadnji dan tekmovanja, pa nameravam potopu dodati še dva metra, torej napovedati 92 metrov. Ker pa je bil potop na 90 metrov izredno fizično zahteven in bi ponavadi potrebovala dva dni počitka, se bom v torek zjutraj odločila glede nastopa."

Artnikova bo v torek svojemu dosežku skušala dodati še dva metra. | Foto: Potti Lau Artnikova bo v torek svojemu dosežku skušala dodati še dva metra. Foto: Potti Lau

Časa za počitek ne bo  

Po tekmi si bo vzela kakšen dan za počitek, potem pa že začela priprave na svetovno prvenstvo, ki bo od 6. do 11. avgusta na Roatanu v Hondurasu.

"Tokrat bo v ospredju disciplina z monoplavutko. Trenutna fizična in mentalna forma sta izredno dobri, tako da se lahko posvetim adaptaciji na večje globine," za konec pove Artnikova. 

Koprčanka se je v tej disciplini na SP v Turčiji potopila na izjemnih 105 metrov, kar je bil nekaj časa tudi svetovni rekord, nato pa je ta mejnik izboljšala Italijanka Alessia Zechinni in se potopila še dva metra globlje.

Preberite še:

Andrej Ropret 1
Sportal Slovenski prosti potapljači so spet navdušili
Alenka Artnik
Sportal Suvereno: Alenka Artnik ima novo odličje! #video
Hanako Hirose
Sportal Presenečenje: Alenka Artnik ni več svetovna rekorderka! #video
Sportal Tukaj je neverjetni posnetek: Alenka Artnik in njen nori svetovni rekord! #video
Alenka Artnik
Sportal Kakšen potop: Alenka Artnik nova svetovna rekorderka!

 

Ne spreglejte