Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sobota,
21. 7. 2018,
18.10

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,49

3

Natisni članek

Alenka Artnik Samo Jeranko Neža Čeč potapljanje na vdih

Sobota, 21. 7. 2018, 18.10

5 let, 8 mesecev

Bahami, Vertical Blue 2018, 5. dan

Kakšen potop: Alenka Artnik nova svetovna rekorderka!

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,49

3

Alenka Artnik | Foto Osebni arhiv Alenke Artnik

Foto: Osebni arhiv Alenke Artnik

Najboljša slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik je na Bahamih postavila nov svetovni rekord. Peti dan prestižnega Aidinega tekmovanja vertical blue 2018, ki poteka na Deanovi modri luknji, se je v disciplini potop s konstantno obremenitvijo z monoplavutjo (CWT) brez težav potopila na globino 105 metrov in izenačila svetovni rekord, ki ga je do zdaj sama držala Italijanka Alessia Zecchini.

"Biti rekorder v tej prestižni disciplini z 'monfinko' (enojno plavutjo, op. p.) bi bilo res nekaj neverjetnega," je konec lanskega leta v intervjuju za Sportal dejala Artnikova, ki je že prvi dan s potopom 104 metre postavila nov državni rekord, v soboto pa dodala še en meter in se na vrhu izenačila z Italijanko Alessio Zecchini.

Artnikova pa ni edina, ki se je v soboto potopila na globino svetovnega rekorda. To je z veliko muke uspelo tudi Japonki Hanaki Hirose, a so jo sodniki po pregledu posnetka njenega potopa diskvalificirali. Svetovni rekorderki ostajata le Alenka in Alessia. "Dosegla sem nov mejnik v svoji karieri prostega potapljanja. Čestitke tudi Hirosejevi za njen potop. Hvala vsem za čestitke, kmalu bom objavila video in še naprej spremljajte tekmovanje," je na facebooku zapisala Alenka.

Tekmovanja na Bahamih še ni konec, pred nami so še zanimivi štirje dnevi in kaj lahko se zgodi, da se bo svetovni rekord še izboljšal. Sploh slovenska šampionka ima še veliko rezerv. 

Tukaj so Alenka Artnik, Alessia Zecchini in Hinaki Hirose še mislile, da si delijo svetovni rekord, nato so sodniki Japonko diskvalificirali. | Foto: Francesca M. Owings Tukaj so Alenka Artnik, Alessia Zecchini in Hinaki Hirose še mislile, da si delijo svetovni rekord, nato so sodniki Japonko diskvalificirali. Foto: Francesca M. Owings

Alenka Artnik
Sportal Alenka Artnik: Sloveniji neznana šampionka, ki se sto metrov pod vodno gladino počuti kot doma

 

Slavljenec Jeranko do novega državnega rekorda

Poleg Alenke med dekleti nastopa še Neža Čeč, med moški pa Samo Jeranko, ki po ponesrečenem prvem potopu zdaj nadaljuje v odličnem ritmu.

V soboto je v disciplini potop s konstantno obremenitvijo z monoplavutjo dosegel nov državni rekord 110 metrov in si na najlepši način čestital za 29. rojstni dan. Tako sodniki kot drugo osebje je takoj po pravilno izvedenem protokolu Slovencu zapelo vse najboljše. 

''Hvala vsem, ki nas spremljate. Kmalu bo konec, mi bi bili še tukaj, a čaka nas še kar nekaj potopov, spremljajte nas še naprej. Držite pesti še naprej,'' je kar v slovenščini dejal Jeranko in pomahal vsem ljubiteljem potapljanja na vdih v Sloveniji. 

Njegovo dekle je malo v CWT pozneje lovilo globino 70 metrov, a ji je malce zmanjkalo. Obrnila je na 66 metrih in po kazni petih točk v skupnem seštevku prejela novih 61 točk.

Samo Jeranko in njegovo dekle Neža Čeč:

Dosežki Slovencev po tekmovalnih petih dneh:

Alenka Artnik:
CWT - 104 m (DR)
FIM - 70 m
CWT - 105 m (SR)

Neža Čeč:
FIM - 63 m
CWT - 66 m
CWT - 70 m (upoštevali so ji 66 m)

Samo Jeranko:
CNF - 78 m x (pulling)
CWT - 106 m
FIM - 101 m
CWT - 110 m (DR)

Rus in Italijanka že do svetovnega rekorda

Do zdaj smo videli tudi že dva nova svetovna rekorda. Tretji dan se je Rus Aleksej Molčanov v disciplini CWT potopil kar na globino 130 metrov, drugega pa je v disciplini FIM (prosto potapljanje - vlečenje po vrvi) postavila Italijanka Alessia Zecchini. Nov ženski mejnik ob vlečenju po vrvi je zdaj 93 metrov.

Globinske discipline pri AIDI:

Monoplavut (CWT)
Brez plavutk - prsna tehnika (CNF)
Prosto potapljanje - vlečenje po vrvi (FIM)

Preberite še:

Novice Slovenka, ki ji je uspelo skoraj nemogoče #video
Sportal Jeranko se je kot prvi Slovenec na vdih potopil 108 m globoko

 

Ne spreglejte