Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 2. 2019,
9.10

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

prosto potapljanje Andrej Ropret Neža Čeč Samo Jeranko

Torek, 26. 2. 2019, 9.10

5 let, 1 mesec

Padli trije državni rekordi

Slovenski prosti potapljači so spet navdušili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
Andrej Ropret 1 | Andrej Ropret je pod vodo zdržal več devet minut. | Foto Osebni arhiv Andrej Ropret

Andrej Ropret je pod vodo zdržal več devet minut.

Foto: Osebni arhiv Andrej Ropret

Kar trije novi državni rekordi so bili postavljeni v sklopu dveh tekmovanj v Beogradu in Innsbrucku. Andrej Ropret in Neža Čeč sta v statični apnei postavila nove mejnike na 9 minut in 3 sekunde ter 5 minut in 48 sekund, medtem ko je Samo Jeranko s 180 metri izboljšal rekord v dinamični apnei brez plavuti.

Uvod v novo tekmovalno sezono za slovenske proste potapljače sta že tradicionalno tekmovanji v Beogradu in Innsbrucku. Sobotnega dogodka v Srbiji se je udeležilo 35 tekmovalcev, med katerimi je bilo deset slovenskih prostih potapljačev. Izjemen rezultat v statični apnei je dosegel Kranjčan Andrej Ropret, ki je za tri sekunde kot prvi Slovenec presegel magično mejo devetih minut.

S tem je svojo prejšnjo najboljšo znamko iz leta 2017 izboljšal za enajst sekund in zasedel drugo mesto za Hrvatom Veljanom Zankijem. Andrej, sicer specialist za bazenske discipline in aktualni svetovni podprvak v dinamični apnei, se v prihodnjih dneh odpravlja v Dubaj na najprestižnejše tekmovanje v statični apnei, ki ga v spomin na stare običaje organizira kraljeva družina.

Neža podrla rekord Artnikove, Jeranko ni pričakoval tako dobrega rezultata

Neža Čeč je v statični apnei izboljšala slovenski državni rekord Alenke Artnik. | Foto: www.apnea.si Neža Čeč je v statični apnei izboljšala slovenski državni rekord Alenke Artnik. Foto: www.apnea.si Dan zatem je v Avstriji potekal 7. Tyrolean Apnea Cup, ki se ga je udeležilo 32 tekmovalcev iz osmih držav, med njimi tudi trije Slovenci. Neža Čeč si je v svoji paradni bazenski disciplini priborila zmago in z rezultatom 5 minut in 48 sekund tudi nov državni rekord.

Prejšnja najboljša znamka je bila od leta 2017 v lasti Alenke Artnik, ki se v zadnjih letih posveča le še globinskim disciplinam, bazenskih resneje ne trenira več.

Za še tretji rekord v preteklem koncu tedna pa je poskrbel Samo Jeranko v dinamični apnei brez plavuti, kjer si je zmago in nov državni rekord priboril z rezultatom 180 metrov. Prejšnjo znamko Andreja Ropreta je izboljšal za štiri metre.

"Kakšen konec tedna. V zadnjih tednih sem užival v disciplinah brez plavuti, a vseeno nisem pričakoval 180 metrov in novega državnega rekorda. Čestitke tudi moji punci za nov rekord v statiki, zelo sem ponosen nanjo, in seveda Andreju Ropretu za impresivnih devet minut v Beogradu," je na profilu na Faceboku zapisal Jeranko. 

Samo Jeranko je bil navdušen nad dosežkom. | Foto: www.apnea.si Samo Jeranko je bil navdušen nad dosežkom. Foto: www.apnea.si

Čeč in Jeranko v drugem delu sezone načrtujeta nastop na svetovnem globinskem prvenstvu, Ropret pa na svetovnem bazenskem prvenstvu.

Šestnajstega marca bo na sporedu tudi slovensko državno prvenstvo v Mariboru.

Preberite še:

Samo Jeranko
Sportal Slovenska zbirka medalj še dopolnjena: na oder za zmagovalce tudi Samo Jeranko
Alenka Artnik
Sportal Slovenska šampionka podrla svetovni rekord, a ostala brez zlatega odličja
Alenka Artnik
Sportal Kakšen potop: Alenka Artnik nova svetovna rekorderka!
Ne spreglejte