Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
24. 11. 2013,
11.42

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alen Pajenk Jastrzebski Wegiel slovenska odbojkarska reprezentanca

Nedelja, 24. 11. 2013, 11.42

4 leta, 1 mesec

Alen Pajenk: Trener je le trener in z njim se ne moreš prepirati

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Alen Pajenk je eden od odbojkarjev, ki so se pred novo sezono na novo rodili. Iz Italije je odšel na Poljsko, kjer je spet odbojkarsko zadihal. Mariborčan naravnost blesti v Jastrzebie Zdroju.

Slovenski reprezentant, otrok Odbojkarskega kluba Maribor, je poleti leta 2010 iz ACH Volleyja prestopil v takrat sanjsko Italijo, kjer je okrepil Verono. Pajenk se je takoj privadil na novo okolje in v mestu ljubezni kazal izjemne predstave. Te so opazili tudi pri veliki Macerati, 203 centimetre visokega odbojkarja so hitro zvabili v svoje vrste. Žal, tako se je izkazalo na koncu, so Pajenka v klub pripeljali zgolj za rezervo srbski dvojici Marku Podraščaninu in Draganu Stankoviću, tako je bil obsojen na gretje klopi. Seveda je dobil svojih pet minut slave, kot po pravilu jih je tudi zelo dobro izkoriščal, a ko sta bila zdrava in na voljo Srba, trener Macerate Alberto Giuliani ni dvakrat pomislil, koga bo postavil v začetno postavo. Minili sta dve leti, položaj pa se ni spreminjal in Pajenk se je odločil za odhod iz svoje sanjske dežele in se pred to sezono preselil na Poljsko. Kot pravi 27-letni bloker, mu ni niti malo žal, v ekipi Jastrzebski Wegiel, ki jo vodi legendarni Lorenzo Bernardi, naravnost uživa.

Najprej čestitke za izjemen začetek klubske sezone. V ligi prvakov je bil na uvodu premočen le turški Trentino, v poljskem prvenstvu pa zasedate tretje mesto in imate le dve točki zaostanka za aktualnimi prvaki Resovio. Najbrž morate biti z začetkom sezone več kot zadovoljni. Najprej hvala za čestitke. Vsekakor smo veseli, da se vse odvija, kot se. Ne glede na sobotni poraz na gostovanju pri močnem Belchatowu smo še vedno v samem vrhu poljskega prvenstva, samo upam lahko, da tam ostanemo kar najdlje. Tudi v ligi prvakov smo odigrali tri dobre tekme, le proti Halkbanku smo padli v sredini drugega niza. Zdaj teh padcev skorajda ni ali pa so zelo majhni.

Kaj je glavni vzrok, da ste na začetku sezone v tako odlični formi? Gre za našo bojevitost v bloku in obrambi ter seveda vzdušje v ekipi, ki pa je naravnost fantastično. Menim, da si boljše ekipe, kar zadeva vzdušje, ne bi mogel želeti.

Jastrzebski pa najbrž še ne deluje na polne obrate. Imate še kaj prostora za napredek? Vsekakor je vedno prostor za napredek. Trudimo se, da bi konstantno odigrali vso tekmo. Trenutno nam največ težav povzroča 10-minutna pavza po drugem nizu, ki jo ima Poljska PlusLiga.

Zdaj ste že nekaj mesecev na Poljskem, je vse tako, kot mora biti, kaj vas moti, kaj pogrešate? Ne, ne morem reči, da bi karkoli pogrešal. Klub je na zelo visoki ravni, nič nam ne manjka in res za nas skrbijo zelo lepo. Tudi moti me za zdaj prav nič, razmišljamo le in samo o odbojki, in kot sem že rekel, smo res odlična ekipa, ki diha kot eno.

Če ste takrat, ko ste iz ACH Volleyja odšli v Verono, dejali, da je Italija sanjska odbojkarska dežela, kaj lahko rečete za Poljsko? Vsekakor je bila takrat Italija tista država, ki je imela res močno ligo. Zdaj so tukaj tudi druge države, v katere odhajajo najboljši odbojkarji, kot so Rusija, Turčija in pa seveda Poljska. Moram reči, da nisem pričakoval tako močne lige na Poljskem in sem pozitivno presenečen. Zelo sem vesel, da je tako, saj vemo, da lahko napreduješ samo z močnimi tekmami.

Ko ste podpisali pogodbo za Jastrzebski, ste dejali, da je neposreden stik navezal sam trener, legendarni Lorenzo Bernardi. Kaj lahko rečete o nosilcu olimpijskega odličja, večkratnega svetovnega in evropskega prvaka? Bil sem zelo navdušen, kar malce šokiran, da me je poklicala takšna legenda svetovne odbojke. Zdaj pa, ko sem videl, kako dela in kakšni so njegovi treningi, mi resnično ni žal, da sem tukaj. Resnično dobro delamo in vidi se, da ima zelo veliko znanja.

Tudi vaš nekdanji trener Alberto Giuliani velja za enega od boljših na svetu. Bi lahko primerjali Bernardija in Giulianija? V čem sta si podobna, v čem različna? Oba sta zelo dobra trenerja. Mislim, da se Giuliani preveč drži svoje ''sedmerke'', medtem ko Lorenzo več rotira in daje priložnost večjemu številu igralcev. Oba dajeta pomen obrambi in bloku, to pa je meni osebno zelo všeč.

V Macerati ste imeli izjemna tekmeca v Stankoviću in Podraščaninu, zdaj pa igrate vseskozi in brez napak. Najbrž mora biti dober občutek? Vsekakor mi je zelo všeč, da po dolgem času spet začenjam v prvi postavi, ker se osebno, najbrž tudi drugi podobno razmišljajo, ne počutim dobro, če sedim, saj se tam ne morem dokazati. Vem, da je bila konkurenca v Macerati zelo močna, pa vseeno, mislim, da zelo velikih razlik ni.

Če se ozrete nazaj, menite, da vas je Giuliani po krivem držal na klopi? Ne bom rekel, da po krivem. Trener je le trener in z njim se ne moreš prepirati. Vsekakor pa bi mi lahko dal več možnosti za dokazovanje. Ampak to je zdaj preteklost in vesel sem, da zdaj spet igram.

Trenutno v PlusLigi krojite sam vrh. Ste že na začetku sezone vedeli, da boste tako konkurenčni? Vsi si želimo osvojiti naslov, pa naj bo ta kakršenkoli. Nisem si mislil, da bomo tako konkurenčni, ker veliko igralcev nisem poznal in seveda nisem vedel, kaj naj pričakujem. Zdaj ko vidim, da smo na samem vrhu in da lahko premagujemo tudi favorite, smo vsi skupaj začeli verjeti, da lahko tudi mi posežemo po vrhu. Imamo odlično ekipo, ki drži skupaj, to je zelo pomembno. Imamo tudi izjemne navijače in to nam daje še dodatni zagon.

Navijači v Italiji in na Poljskem? Kje so boljši, bolj glasni, zvesti, kakšna je obiskanost? Navijači v Italiji in na Poljskem so povsem enakopravni. Oboji se zelo glasni, tudi obiskanost naših tekem je odlična. Ni mine veliko tekem, da dvorana ne bi bila razprodana. Ne glede na to, ali gre za derbi ali ne.

Kaj lahko rečete o novih soigralcih? Nekdanjem soigralcu pri Veroni Lasku, Masnyju, Kubiaku, van de Voordu in preostalih? Soigralci so super. Laska že iz Verone poznam kot velikega igralca in človeka. Tudi preostali so zelo dobri fantje, vsi so me dobro sprejeli. Kot sem že rekel, zelo dobro se razumemo tako na igrišču kot zunaj njega. Vzdušje je res odlično in to je zelo pomembno.

Za uspešno igro blokerja je zelo pomembna uigranost s podajalcem. Naveza Pajenk-Masny že od začetka sezone deluje brezhibno. Vsekakor povezanost med blokerjem in podajalcem mora biti zelo dobra za uspešno napadanje. Vemo, da žoga pri penalu potuje zelo, zelo kratek čas in uigranost je nujna. Z Masnyjem sva se hitro uigrala in všeč mi je, ker rad igra po sredini. Nama s Simonom nameni veliko žog.

Ne spreglejte