Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 5. 2018,
8.52

Osveženo pred

5 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20

Natisni članek

Larry Nassar

Četrtek, 17. 5. 2018, 8.52

5 let, 11 mesecev

500 milijonov dolarjev odškodnine za Nassarjeve žrtve zlorab

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,20
Larry Nassar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Univerza Michigan State je dosegla dogovor o poravnavi tožb z odvetniki 332 žrtev spolnih zlorab nekdanjega športnega zdravnika na univerzi Larryja Nassarja, ki je bil tudi zdravnik ameriške ženske olimpijske gimnastične reprezentance med letoma 1996 in 2015. Univerza bo plačala pol milijarde dolarjev, ni pa jasno, kje bo našla denar.

54-letni Nassar je bil zaradi zlorab, ki segajo v 90. leta prejšnjega stoletja, letos obsojen na tri zaporne kazni in bo ostal za zapahi do konca življenja. Pri zlorabljanju ni bil izbirčen. Poleg gimnastičnih reprezentantk in drugih telovadk je zlorabljal nogometašice, umetnostne drsalke, rokoborke, navijačice, skakalke v vodo, plesalke, atletinje in druge športnice študentke.

To je najpogosteje počel doma, po telovadnicah in v svoji ordinaciji na kampusu univerze Michigan State, ki je več let zanemarjala opozorila in obtožbe. Zlorabljal je tudi na posebnem pripravljalnem taboru za olimpijske telovadke ter na domačih in mednarodnih tekmovanjih, med drugim tudi na olimpijskih igrah.

Scott Blackmun
Sportal V ZDA padajo glave zaradi afere o zlorabi telovadk

Dekleta otipaval celo na pregledih v prisotnosti staršev

Menda je bil tako nesramen, da je dekleta otipaval na pregledih celo v prisotnosti njihovih staršev, kar je prikril s svojim telesom. Med žrtvami so dobitnice olimpijskih naslovov Jordyn Wieber, Aly Raisman, Gabby Douglas in McKayla Maroney.

Zaradi podobnih škandalov je morala denarnico do zdaj najbolj na široko odpreti univerza Penn State, ki je 35 žrtvam spolnih zlorab pomočnika trenerja v ameriškem nogometu Jerryja Sanduskega plačala sto milijonov dolarjev. Upravni odbor univerze Michigan State je sporočil, da jim je resnično in iskreno žal za vse, in priznal potrebo po spremembi odnosa do spolnih zlorab in preventive.

Rachael Denhollander iz Louisvilla v Kentuckyju, ki je prva javno spregovorila o zlorabi, je za televizijo ABC povedala, da odškodnina pravilno kaže na ogromno škodo, ki je bila storjena, vendar pa sama do zdaj še ni opazila kakšnih velikih sprememb na univerzi.

Larry Nassar | Foto: Reuters Foto: Reuters

Izjave je podalo 250 žrtev

Ob izreku kazni Nassarju je izjave podalo 250 žrtev, kasneje pa se jim jih je pridružilo še več. Velik kos odškodninske pogače si bodo najprej odrezali odvetniki, ampak načeloma naj bi 425 milijonov šlo za 332 žrtev, 75 milijonov pa bodo prihranili za morebitne nove žrtve, ki se še niso opogumile s priznanjem.

Zaradi škandala je odstopilo nekaj vodilnih na univerzi Michigan State in ameriški gimnastični zvezi, tožbe pa so vložene še proti zvezi, ameriškemu olimpijskemu komiteju in številnim športnim klubom v okolici mesta Lansing v Michiganu, kjer je sedež univerze s skoraj 40 tisoč študenti.

Letni proračun univerze je 1,36 milijarde dolarjev, od česar država Michigan prispeva skoraj 300 milijonov dolarjev, preostalo pa se nabere od šolnin, ki bodo v prihodnje verjetno malce višje. Žrtve so morale v zameno za denar odstopiti od podpore zakonodaji, ki se sprejema v državnem kongresu. Gre za poskus odvzema imunitete javnim ustanovam, če so malomarne v primerih spolnih zlorab.

Ne spreglejte