Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 3. 2018,
10.50

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06

Natisni članek

Larry Nassar Scott Blackmun Simone Biles

Četrtek, 1. 3. 2018, 10.50

6 let, 1 mesec

Odstop generalnega sekretarja USOC

V ZDA padajo glave zaradi afere o zlorabi telovadk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,06
Scott Blackmun | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Zaradi afere o zlorabi telovadk v olimpijski reprezentanci ZDA je v sredo odstopil prvi operativec ameriškega olimpijskega komiteja (USOC) Scott Blackmun. Ta je bil osrednja tarča kritik v aferi Nassar, saj se je komite srečal z vrsto kritik, da so v aferi ukrepali prepozno in športnic niso primerno zaščitili, poročajo agencije.

Uradno so v ameriškem komiteju navedli, da se 60-letni Scott Blackmun poslavlja zaradi težav z zdravjem, rakom na prostati, začasno pa bo naloge generalnega sekretarja prevzela Susanne Lyons.

Senatorji za afero Nassar vedeli že leta 2015

Med žrtvami spolne zlorabe je bila tudi Simone Biles. | Foto: Getty Images Med žrtvami spolne zlorabe je bila tudi Simone Biles. Foto: Getty Images Obenem so v istem sporočilu za javnost pri USOC zapisali, da bodo v prihodnje športnike in športnice bolje zaščitili pred zlorabami. "Glede na Scottovo zdravstveno stanje smo se v interesu športa dogovorili, da takoj poiščemo novo vodstvo in nadaljujemo sprejemanje pomembnih ukrepov, ki nas čakajo," so v sporočilu povzeli predsednika USOC Larryja Probsta.

"USOC je pred pomembnimi izzivi in pomembno delo, ki ga je začel Scott, moramo nadaljevati, v luči desetletne Nassarjeve zlorabe športnic pa zahteva posebno pozornost," so še zapisali pri USOC.

Pozivu k menjavi Blackmuna so se pred časom pridružili številni ameriški senatorji, saj so v USOC za afero Nassar, ki se je razpletla letos, vedeli že leta 2015 in prepočasi ukrepali. Pri USOC so svojega uradnika sicer ves čas branili, da je vseskozi ukrepal v skladu s predpisi.

Zloglasni zdravnik Larry Nassar je za zapahi. | Foto: Reuters Zloglasni zdravnik Larry Nassar je za zapahi. Foto: Reuters

Primer Nassar je odmeval v medijih po vsem svetu, saj je zdravnika gimnastične reprezentance spolne zlorabe obtožilo več kot 250 športnic, s katerimi je sodeloval med letoma 1996 in 2005, med njimi tudi slovita Simone Biles. Sodišče v Michiganu je 54-letnega Larryja Nassarja januarja letos obsodilo na 175 let zapora, od katerih jih bo moral minimalno 40 prestati za zapahi.

Ne spreglejte