Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 3. 2015,
8.54

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tim Gajser Tim Gajser Klemen Gerčar motokros Katar

Nedelja, 1. 3. 2015, 8.54

7 let, 12 mesecev

V Katarju brneli motorji, Slovenec skoraj na zmagovalnem odru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z dirko v Katarju se je začela nova sezona svetovnega prvenstva v motokrosu. Na najvišji ravni bosta tudi letos tekmovala dva slovenska dirkača. Tim Gajser je v razredu MX2 začel s četrtim mestom.

Slovenski motokrosist Tim Gajser se je lani zelo izkazal v svetovnem prvenstvu; v razredu MX2 je bil na koncu peti, še posebej ob koncu sezone pa je nizal vrhunske uvrstitve in bil velikokrat na stopničkah. Tovarniška ekipa Honda je z njim podaljšala sodelovanje vsaj še za dve leti.

Gajserja nato ni ustavila niti poškodba, ko je septembra na dirki za pokal narodov padel in si poškodoval vretenca. Pozimi je bil spet na motorju, z ekipo Honda Gariboldi pa se je poskušal kar najbolje pripraviti na nove izzive, ki ga čakajo v letu 2015. Že lani je dosegel veliko, manjkala mu je le skupna zmaga na dirki v seštevku obeh voženj, ima pa že drugo in tretje mesto na stopničkah.

"Kar ne morem dočakati, da se začne zares. Motor je zelo dober, Honda se je res izkazala in nastopi na italijanskih dirkah so pokazali, da smo pravi. Pred prvo dirko v SP v Katarju ne bomo tvegali, ne nazadnje jih je na sporedu 18 in niso samo prva mesta tista, ki lahko na koncu prinesejo zmago," je pred začetkom sezone razmišljal 18-letni slovenski dirkač.

Na edini dirki v sezoni pod žarometi se je slovenski dirkač prebil tik pod zmagovalne stopničke. Na koncu je bil skupno četrti, potem ko je zbral 32 točk, v prvi vožnji je bil četrti, v drugi pa sedmi. Skupne zmage se je veselil Nizozemec Jeffrey Herlings, ki je dobil obe vožnji in končal s polnim izkupičkom 50 točk, drugi je bil z 42 točkami Belgijec Julien Liebe, tretji pa Francoz Dylan Ferrandis (38).

Gerčar nastopa le v Evropi

V najmočnejšem razredu MXGP bo Klemen Gerčar nastopal le na evropskih dirkah. Uvodno zmago v Katarju je dosegel Nemec Maximilian Nagl z dvema posamičnima zmagama in 50 točkami, Belgijec Clement Desalle je bil dvakrat drugi in tudi skupno na drugi stopnički s 44 točkami, tretje mesto pa je pripadlo Francozu Gautierju Paulinu z 38 točkami.

Na prvi dirki na startu še ni bilo Gerčarja. Nekdanji svetovni prvak v razredu MX3, ki je lani prvič okusil razred MXGP, se je namreč pred novo sezono odločil za lastno ekipo 62 MotorSport, nastopal pa bo na evropskih dirkah v razredu MXGP, na dirkah nemškega prvenstva ADAC in v slovenskem državnem prvenstvu. Dirkal bo z motocikli znamke Husqvarna.

Gerčar ima tako do svojega začetka sezone še nekaj časa, saj se bodo iz Katarja dirkači podali na Tajsko, kjer bo dirka 8. marca v Nakhonchaisriju, svetovno turnejo pa bodo končali 29. marca v argentinskem Neuquenu. Prva evropska postaja bo italijanska Pietramurata 19. aprila.

Ne spreglejte