Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Boštjan Boh

Torek,
21. 5. 2019,
6.32

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,47

6

Natisni članek

Niki Lauda Formula 1

Torek, 21. 5. 2019, 6.32

4 leta, 11 mesecev

Formula 1

Umrl je Niki Lauda, sloviti voznik formule 1 #video

Boštjan Boh

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,47

6

Za vedno se je poslovil nekdanji voznik formule ena in trikratni svetovni prvak Niki Lauda. Umrl je v 70. letu starosti. Lauda je imel že pred tem težave s pljuči in prestal operacijo.

"Z veliko žalostjo sporočamo, da se je naš ljubljeni Niki mirno poslovil v krogu družine," so uvodoma sporočili njegovi najbližji. "Njegovi dosežki tako v športu kot tudi v podjetništvu bodo ostali nepozabni. Njegova želja po akciji, neposrednost in pogum bodo ostali nepozabni. Bil je zgled za vse nas. Bil je ljubeč mož, oče in dedek. Pogrešali ga bomo," so še zapisali.

Niki Lauda je trikrat slavil naslov svetovnega prvaka. | Foto: Getty Images Niki Lauda je trikrat slavil naslov svetovnega prvaka. Foto: Getty Images

Dvakrat v Ferrariju in enkrat v McLarnu

Nika Lauda je svoje tri naslove svetovnega prvaka osvojil v letih 1975, 1977 in 1984 in bil kot voznik izjemno cenjen. Dva naslova je osvojil kot voznik Ferrarija in enega za moštvo McLaren.

Niki Lauda je prvič za volan formule ena sedel leta 1971 na dirki za VN Avstrije, prvo zmago pa je dosegel tri leta pozneje na VN Španije. Njegovo prvo moštvo v formula 1 je bilo ekipa March. Da se je lahko usedel za volan njihovega dirkalnika, je vzel posojilo, da si je kupil sedež  in dirkal v formuli dva. Pozneje je napredoval formulo 1 ... Športno se je upokojil leta 1985, zadnjo dirko pa je odpeljal v Avstraliji.

V formula 1 je deloval tudi po koncu kariere. | Foto: Gulliver/Getty Images V formula 1 je deloval tudi po koncu kariere. Foto: Gulliver/Getty Images V formuli 1 deloval tudi po karieri

Avstrijec je tudi po končani karieri deloval v formuli 1. Leta 1993 mu je Luca di Montezemolo pri Ferrariju ponudil vlogo svetovalca. Sredi sezone 2001 je prevzel vlogo vodje pri ekipi Jaguar, a je bil zaradi slabih rezultatov leta 2002 odpuščen.

Septembra leta 2012 so ga pri Mercedes AMG Petronas imenovali za neizvršnega predsednika ekipe, zraven pa je bil tudi pri pogajanjih Lewisa Hamiltona o triletnem dogovoru z AMG Mercedesom.

Niki Lauda v številkah:

V formuli 1 je tekmoval v letih 1971-1979 in 1982-1985.

V formuli 1 je vozil za pet moštev: March, BRM, Ferrari, Barbham, McLaren.

Skupno je tekmoval na 172 dirkah.

Osvojil je tri naslove svetovnega prvaka (1975, 1977, 1984).

Na dirkah formule 1 je osvojil 25 zmag.

54-krat je stal na stopničkah.

S prvega mesta je štartal 24-krat.

Najhitrejši čas kroga je prav tako dosegel 24-krat.

Niki Lauda 1976
Sportal Avstrijski as v Zelenem peklu čudežno ušel smrti #video
Najbolj ga je zaznamovala dirka za VN Nemčije leta 1976

1. avgusta je na zloglasnem Nürburgringu v drugem krogu nemške dirke izgubil nadzor in se hudo ponesrečil. | Foto: 1. avgusta je na zloglasnem Nürburgringu v drugem krogu nemške dirke izgubil nadzor in se hudo ponesrečil. Usodni prvi avgust 1976

V formuli ena je osvojil 25 zmag, 54-krat se je uvrstil na oder za zmagovalce, a najbolj ga je zaznamovala dirka za VN Nemčije leta 1976. 1. avgusta je na zloglasnem Nürburgringu v drugem krogu nemške dirke izgubil nadzor nad svojim ferrarijem, ki mu je odpovedalo zadnje vzmetenje, treščil v bankino in ostal ujet v razbitinah gorečega dirkalnika.

Bil je pri zavesti, a mu je v trčenju z glave zdrsnila zaščitna čelada, zato je bil njegov obraz popolnoma izpostavljen ognjenim zubljem. Na pomoč so mu hitro priskočili tekmeci Brett Lunger, Arturo Merzario, Guy Edwards in Harald Ertl ter ga izvlekli iz razbitin. S tem so mu rešili življenje, a je vseeno utrpel hude opekline po obrazu, zaradi vdihavanja vročih in strupenih plinov pa si je tudi trajno poškodoval pljuča.

Le šest tednov po nesreči je Lauda kljub hudim opeklinam spet sedel v bolid, na koncu pa izgubil dvoboj za naslov svetovnega prvaka z Britancem Jamesom Huntom. Niki Lauda in James Hunt | Foto: Gulliver/Getty Images Niki Lauda in James Hunt Foto: Gulliver/Getty Images

Po njem so posneli tudi film

Da je bila njegova športna kariera nekaj posebnega, pove podatek, da so o njem posneli tudi film z naslovom (Rush, 2013), kjer so prikazali dramatičen dvoboj za naslov svetovnega prvaka med njim in Jamesom Huntom. Lauda je po koncu filma dejal, da je Hunt eden redkih dirkačev, ki ga je spoštoval.

Lewis Hamilton
Sportal V formuli nič novega, Mercedesu nova dvojna zmaga

 

Ne spreglejte