Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 10. 2020,
18.54

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Rok Turk Reli Poreč

Sobota, 10. 10. 2020, 18.54

3 leta, 6 mesecev

reli poreč 2020

Turk zmagovalec relija Poreč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Rok Turk | Rok Turk je prepričljivo slavil na reliju v Poreču. | Foto Uroš Modlic

Rok Turk je prepričljivo slavil na reliju v Poreču.

Foto: Uroš Modlic

Slovenski državni prvak Rok Turk (Hyundai I20 R5) je zmagovalec relija Poreč, ki je štel tudi za slovensko prvenstvo. Turk je prepričljivo slavil v skupni konkurenci, saj je domačina Nika Pulića (Ford Fiesta RC4) na drugem mestu prehitel za skoraj dve minuti in pol.

Tretji v skupni konkurenci je bil drugi slovenski dirkač Aleš Zrinski (Ford Fiesta R5), slovenski oder za zmagovalce pa je dopolnil Darko Peljhan (Mitsubishi Lancer EVO IX), ki je bil skupno četrti.

Letošnja sezona v reliju je zaradi težav s koronavirusom sicer močno skrajšana in spremenjena. Poleti so tako izpeljali le reli v Velenju, odpovedati so morali relija v Vipavi in Novi Gorici, septembra pa je krovna zveza AŠ 2005 sporočila, da reli Ina Delta na Hrvaškem, ki je bil sprva tudi načrtovan kot del slovenskega DP, ne bo štel za točkovanje.

Je pa v koledarju ostal reli Poreč, resda pod posebnimi pogoji, tako so se morali dirkači za nastop na reliju, če so želeli priti do statusa udeleženca slovenskega prvenstva, prijavo posredovati neposredno slovenski zvezi.

Le osem hitrostnih preizkušenj

Hrvaški prireditelji so imeli na startu 65 posadk (28 slovenskih), reli pa je bil, podobno kot že dve prej izvedeni slovenski dirki, sprinterski in skrajšan na le en dan. Izvedli so le osem hitrostnih preizkušenj.

Turk pa je takoj pokazal, da bo status glavnega favorita za zmago tudi potrdil na cestah v oklici Poreča. Prevzel je vodstvo že po prvi HP, potem pa prednost zanesljivo le še povečeval.

Tako je bilo hitro jasno, da ga lahko ustavi le kakšna okvara; a podobne smole kot lani, ko je njegov nastop predčasno končala tehnična okvara, ni bilo in Turk se je zanesljivo pripeljal do cilja in nove zmage.

Vse do predzadnje hitrostne preizkušnje je na drugem mestu najbolje kazalo Peljhanu, ki pa je potem do konca izgubil in tekmecem prepustil drugo mesto skupne razvrstitve. Na drugo mesto se je tako povzpel Pulić, na tretje pa Zrinski.

V slovnskem DP prepričljivo vodi Turk

V deseterici skupne konkurence so med Slovenci končali še Blaž Podlesnik (Ford Fiesta rally4), Jan Oblak (Ford Fiesta rally4) in Martin Mlinar (Peugeot 208 R2), ki so se zvrstili od osmega do desetega mesta.

Reli Poreč je bil tretja postaja letošnjega skrajšanega in okrnjenega slovenskega DP, kjer s tremi zmagami prepričljivo vodi Turk. Pred današnjim je dobil tudi julijski reli Velenje, ki je bil sploh prva večja avtomobilistična prireditev v Sloveniji po spomladanski ustavitvi dogajanja na tem področju, ter septembrski reli Železniki. Zdaj ima 90 točk, na drugem mestu pa je, ker doslej drugi Aljoša Novak v Poreču ni nastopil, zdaj Zrinski s 66. Turk je tako tudi postavil trdne temelje za naslednji naslov državnega prvaka, ki bi bil zanj že četrti zaporedni.

Zadnja postaja sezone bo čez 14 dni reli Idrija.

Preberite še:

Elfyn Evans
Sportal Britanec najbolje izkoristil odstop vodilnega v SP
Ne spreglejte