Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 10. 2017,
18.46

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Rok Turk

Nedelja, 29. 10. 2017, 18.46

6 let, 5 mesecev

Turk v Idriji do zmage in naslova prvaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Rok Turk | Foto Uroš Modlic

Foto: Uroš Modlic

Z relijem v Idriji se je končala sezona slovenskega državnega prvenstva. Zadnje dejanje je dobil Rok Turk (Peugeot 208 T16), ki je tako tudi postal državni prvak za sezono 2017.

Drugi v Idriji in v DP je bil Italijan Claudio de Cecco (Hyundai i20 R5), ki je bil tudi prijavljen za nastope v slovenskem prvenstvu, na koncu je po sedmih hitrostnih preizkušnjah zaostal 14 sekund, tretji pa Aleks Humar (Peugeot 208 R2) z 41 sekundami zaostanka.

Zadnja dirka sezone je v Idrijo in okolico privabila številne ljubitelje dirkanja, ki so videli končno odločitev o letošnjem prvaku. Pred šesto postajo DP je bila namreč v igri še dvojica Turk in de Cecco. Turk je imel pred Idrijo 14 točk naskoka, kar je pomenilo, da bi mu za končno slavje zadostovalo že četrto mesto v skupni konkurenci.

V soboto so vozniki odpeljali prvi dve hitrostni preizkušnji, Idrija I in 2, po katerih je bil v vodstvu Aleks Humar pred Turkom in de Ceccom.

Izkristaliziral se je končni vrstni red

Rok Turk | Foto: WRC Croatia Foto: WRC Croatia Danes, ko se je dirka nadaljevala in končala še s petimi hitrostnimi preizkušnjami, dvakrat so prevozili HP Zadlog, trikrat pa HP Čekovnik, pa se je kmalu izkristaliziral poznejši končni vrstni red. Na tem daljšem delu relija je pobudo prevzel Turk v močnejšem avtomobilu, Humar je kmalu zdrsnil na tretje mesto, med obema Slovencema je bil de Cecco. Takšen razplet je seveda ustrezal Turku, ki si tako prvega naslova v skupni konkurenci ni privozil s taktiziranjem, ampak je šel tudi na domačem prizorišču na zmago.

Humar je na koncu zaostal 41 sekund, pod stopničkami skupne razvrstitve pa je bil mladi Tim Novak (Opel Adam R2), ki je v tej sezoni uspešno nastopal tudi v nemškem pokalu Opel Adam; s petim mestom pa je Grega Premrl (Citroen DS3 R3) potrdil skupno tretje mesto.

Za najboljšega se je sezona odlično končala

Sezona se je tako za zdaj najboljšega v Sloveniji odlično končala; začetek sicer ni bil najboljši, saj je zaradi tehničnih težav odstopil na uvodnem reliju v Vipavski dolini, potem pa dobil tri od naslednjih štirih dirk: relije Velenje, Železnike in v slovenski razvrstitvi tudi reli Croatia v Poreču, le v Novi Gorici je moral priznati premoč de Ceccu.

Rok Turk | Foto: WRC Croatia Foto: WRC Croatia

Za Turka je letošnji naslov prvi v generalni razvrstitvi DP, kot državni prvak pa je nasledil Aleksa Humarja. V zadnjih desetih letih je naslov prvaka petkrat osvojil Humar, dvakrat je bil najboljši Darko Peljhan (s skupno šestimi lovorikami je še vedno najboljši v samostojni Sloveniji), dvakrat pa tudi Tomaž Kaučič.

Izidi:

1. Rok Turk/Blanka Kacin (Peugeot 208 T16 R5)         52:43,4
2. Claudio de Cecco/Jean Campeis (Ita/Hyundai i20 R5)  + 14,7
3. Aleks Humar/Jaka Cevc (Peugeot 208 R2)                41,2
4. Tim Novak/Matej Čar (Opel Adam R2)                  2:23,4
5. Grega Premrl/Vili Ošlaj (Citroen DS3 R3)            2:26,8
6. Denis Mrevlje/Rok Gomizelj (Peugeot 208 R2)         3:00,7
...

DP skupno (6):

1. Rok Turk (Peugeot 208 T16)              139,5
2. Claudio De Cecco (Hyundai i20 R5)       118,5
3. Grega Premrl (Citroen DS3 R3T)           86,5
4. Aleks Humar (Peugeot 208 R2)             80,5
5. Darko Peljhan (Mitsubishi Lancer EVO X)  42

Ne spreglejte