Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
2. 4. 2012,
16.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

reli Rok Turk Peugeot

Ponedeljek, 2. 4. 2012, 16.13

7 let, 12 mesecev

Turk uspešno začel 2012, v ERC na vsaj šest dirk

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rok Turk je sezono začel s šestim mestom na reliju Ronde Dolomiti. Ta je služil za testiranje novega peugeota 207 S2000. S podporo Peugeot Sport maja začenja ERC. Odpeljal bo vsaj šest dirk.

Rok Turk je minuli vikend s peugeotom 207 S2000 specifikacije 2012 na šprinterskem reliju Ronde Dolomiti vstopil v novo sezono. Osvojil je drugo mesto v konkurenci vozil S2000 in šesto v generalnem seštevku (več kot 100 prijavljenih, med njimi tudi šest dirkalnikov WRC). Dirka mu je služila kot testiranje novega dirkalnika, s katerim se podaja v evropsko reli prvenstvo (ERC).

"To je bil uvod v sezono, prvo testiranje avtomobila na sami dirki. Po dirki se v avtomobilu počutim še boljše. Z mehaniki oziroma inženirji smo našli nekaj rešitev, da mi bolje ustreza. Drugo mesto med S2000 in šesto v skupnem seštevku je glede na okoliščine super dosežek," je Rok Turk povedal v pogovoru za Sportal in poudaril, da so naredili pomemben napredek. "Isto hitrostno preizkušnjo smo vozi štirikrat. Na takšnem brzincu lahko vsako spremembo na avtomobilu časovno ovrednotiš in tako dejansko vidiš, koliko je pripomogla. Na koncu je bila velika razlika med prvimi tremi in zadnjim, ko smo sestavili paket. Na času se je poznalo šest sekund, kar je kar velik preskok. Zato sem z dirko zadovoljen. Po njej se počutim bolj samozavestno."

V ERC s podporo Peugeot Sport

Roka Turka in njegovega sovoznika Eneja Ložnarja v naslednjem dobrem mesecu čaka še nekaj testiranj in kratkih relijev (odvisno od razpoložljivih sredstev). Zares pa sezono začenjata konec maja na reliju Hrvaška, ki bo tretji v letošnjem evropskem prvenstvu. Turkova velika želja je napad na naslov prvaka, a vse se začne pri denarju. Po večmesečnih pogajanjih je glede financ končno več znanega. "V evropsko prvenstvo bomo vstopili z vsemi dosedanjimi pokrovitelji in z glavnima Peugeot Slovenija in Peugeot Sport Francija." Slednji so mu tako le dali podporo. Še naprej bo sicer nastopal z ekipo italijanskih mehanikov in inženirjev. Bi vendarle lahko rekli, da gre zdaj ob podpori Peugeot Sport za nekakšno poltovarniško moštvo? "To bi težko rekel. Dali so nam tiho soglasje, ki so ga podprli tudi finančno. To so bo odrazilo na dizajnu avtomobila, tako da se bo hitro videlo, kakšen je bil njihov vložek. Avto naj bi bil tudi v njihovih barvah."

Letni proračun bo znašel nekaj čez 200 tisočakov, kar pomeni, da ne bo nastopil na vseh 12 dirkah evropskega prvenstva. "Prvi nastop nas čaka v maju na Hrvaškem. Nato pa se bo program pripravljal sproti. V planu je nekje šest dirk za evropsko prvenstvo. Zbirali bomo takšne, ki smo jih peljali že lani, da pridemo nanje z vsaj nekaj izkušnjami." Ker v ERC ni prijave v celotno prvenstvo, večina dirkačev nastopi le na delu dirk in tako lahko Turk tudi z le šestimi konec leta računa na visoko skupno uvrstitev. "Če imaš manj denarja, da ne moreš iti na vse, moraš malo taktizirati. Greš na tiste, na katerih si lažje višje uvrščen," pojasni. Napoved, kam lahko poseže je težka. "Odvisno kdo bo na štartni listi posameznega relija. Pred vsakim posebej bom lahko napovedal, kam sodim. A po minulem reliju sem mnogo bolj samozavesten kot lani," je pogovor sklenil Rok Turk.

Ne spreglejte