SiolNET. Sportal Avtomotošport
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Turk na Madeiri: Reli spada med asfaltne klasike

3

termometer

 | Foto:
Rok Turk in njegov sovoznik Enej Ložnar sta pripravljena za štart na reliju Vinho da Madeira za evropsko prvenstvo (ERC). To je eden najbolj spektakularnih asfaltnih relijev v Evropi.

Asfaltni reli po otoku Madeira sodi med najbolj tradicionalne relije v Evropi. Prvič so ga organizirali že leta 1959, dirka po zavitih cestah vulkanskega otoka pa je bila v koledar evropskega prvenstva v reliju pozneje vključena leta 1979. Na Madeiri so pozneje zmagovala velika imena mednarodnega relija, med katerimi so bili tudi Ari Vatanen, Henri Toivonen, Miki Biasion in Andrea Aghini. Dirkači, ki so svoj pečat z zmagami pustili tudi na relijih svetovnega prvenstva.

Zaščitni znak relija na Madeiri bodo tudi letos fanatični in temperamentni gledalci. Že samo na prvi hitrostni preizkušnji jih organizatorji pričakujejo okrog 30 tisoč. Rok Turk in njegov sovoznik Enej Ložnar sta že spoznala gostoljubnost domačinov na uradnem podpisovanju avtogramov. Slovensko posadko na Madeiri poznajo že iz lanskega leta, ko sta tam vozila najeti peugeot 206.

"Reli spada med prave asfaltne klasike," je dejal Turk, ki je z Ložnarjem že naredil popis vseh hitrostnih preizkušenj letošnjega relija. "Hitrostne preizkušnje bodo tudi letos tehnično zelo zahtevne. Pokrajina je zanimiva in raznovrstna, najbolj prepoznavno pa je cvetje tik ob cesti. Dejansko se počutiš, kot bi dirkal skozi nasade rož. Zaradi grobega asfalta bo treba paziti na obrabo gum, kar še posebej velja za sobotni del relija. Z Enejem komaj čakava na prve kilometre, saj je bil dirkaški premor od prejšnjega relija že kar preveč dolg." Prvi favorit za zmago je Finec Juho Hänninen, Turku pa bodo v boju za stopničke zelo nevarni številni domači portugalski dirkači, ki ceste na Madeiri najbolje poznajo.

V petek zvečer bo izpeljana uvodna hitrostna preizkušnja po mestnih ulicah Funchala, preostalih 18 hitrostnih preizkušenj v skupni dolžini 250 kilometrov pa bo izpeljanih v soboto in nedeljo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin