Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
19. 6. 2016,
7.00

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

Natisni članek

MXGP Romain Febvre Tim Gajser Tim Gajser

Nedelja, 19. 6. 2016, 7.00

7 let, 10 mesecev

Gajserjev glavni rival ima poškodovano glavo in zlomljen desni sredinec

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,70

Tima Gajserja na svetovnem prvenstvu v motokrosu v elitni kategoriji MXGP preganja Romain Febvre, ki mu nenehno diha za ovratnik in mu ne pusti počivati.

Medtem ko je Romain Febvre aktualni svetovni prvak MXGP in letos brani laskavo lovoriko, pa Tim Gajser lovi svoj prvi naslov prvaka v elitni konkurenci. Da je iz pravega testa, je dokazal že lani, ko je osvojil naslov svetovnega prvaka v kategoriji MX2. Prav Febvre je Gajserju idealen navdih: Francoz si je lani naslov svetovnega prvaka v MXGP pridirkal v svoji debitanski sezoni. Takšen veličasten dosežek bo letos skušal posnemati Gajser.

Na 20 odpeljanih dirkah je Tim pokazal izjemno hitrost in konstantnost. Je edini dirkač, ki je na vseh desetih prizoriščih stopil na zmagovalni oder. Petkrat je bil najboljši na kvalifikacijah, na dirki je vodil 157 krogov, zmagal na devetih dirkah in pobral pet velikih nagrad. Že po prvi postaji svetovnega prvenstva si je na motor pritrdil rdečo tablico vodilnega v prvenstvu in jo nato izgubil po drugem prizorišču, ko mu jo je izpulil prav Febvre. A Gajser si jo je pridirkal nazaj po sedmem prizorišču v Nemčiji in jo od takrat ljubosumno zadržal zase. Tudi na prihajajočem dirkaškem koncu tedna na angleški progi Matterley Basin je Tim odločen, da znova dokaže, kdo je gospodar MXGP.

Bosta Tim in Romain ob čakanju na tekmece na hitro spila malo pivo?

Slovenski motokros šampion nima namena samo obdržati prednosti 24 točk pred Febvrejem, temveč jo tudi povečati, če se bo pokazala priložnost. Na tej točki prvenstva Gajser še ne namerava taktizirati in zbirati samo točke, temveč se bo kot vedno letos spustil v boj za zmago. In to na obeh dirkah. Sodeč po prejšnjem prizorišču v Franciji, bo imel Gajser, ki ima na voljo tovarniško Hondo, največjega tekmeca prav v Febvreju, ki je glavno orožje tovarniške Yamahe. Šlo bo torej tudi za najbolj sveži spopad dveh uveljavljenih japonskih konstruktorjev.

Gajser in Febvre sta na prejšnjih dirkah v Franciji (prvo je dobil Gajser, drugo pa Febvre) tekmece pustila odprtih ust, saj sta jih za seboj pustila z razliko med 30 in 40 sekundami. Očitno sta Tim in Romain začela dirkati na višji ravni kot vsi ostali in bosta v drugem delu sezone prvaka odločila v medsebojnem dvoboju. Vsi ostali bi se lahko kaj kmalu spremenili v statiste – če se že niso – in le nemočno opazovali, kaj na stezah počneta Gajser in Febvre. V Franciji sta se preprosto odpeljala naprej in izvedla kar dve zasebni dirki. Ko sta prišla v cilj, bi lahko ob čakanju na tekmece na hitro spila tudi kakšno malo pivo.

Gajserjevi in Febvrejevi tekmeci se spreminjajo v statiste

Čeprav so njuni tekmeci v Franciji izgubili veliko mero samozavesti, pa zagotovo še niso vrgli puško v koruzo in izobesili bele zastave. Timov in Romainov prvi zasledovalec ostaja osemkratni svetovni prvak Antonio Cairoli, ki brani barve KTM. Italijan si je nabral že gromozanskih 60 točk zaostanka za vodilnim Gajserjem, a se lahko tolaži z dejstvom, da je do konca sezone ostalo še 16 dirk, na voljo pa je še 400 točk. Boj za naslov prvaka torej še ni popolnoma izgubljen. Podobno verjetno razmišlja tudi Nemec Maximilian Nagl, ki tekmuje s Husqwarno in je od Gajserja oddaljen 90 točk.

Cairoli in Nagl sta edina dirkača, ki sta letos  ob Gajserju in Febvreju zmagala v MXGP. Dokazala sta, da imata potencial tudi za najvišjo stopničko zmagovalnega odra. Zakaj torej v nadaljevanju ne bi ponovila še kakšne briljantne predstave in z njo opozorila, da je treba nanju resno računati ...  A bolj verjeten je scenarij, da bosta Cairoli in Nagl tu in tam nagajala Gajserju in Febvreju, ne bosta pa se čez noč prelevila v resna kandidata za naslov svetovnega prvaka.

Ubijalski ritem – en teden, štiri dirke

Dirkači MXGP komaj čakajo angleške avanture, saj so zadnji dve dirki odpeljali pred slabima dvema tednoma. To pa je za fante, ki jim adrenalin pomeni največ, zelo dolga doba. Angleškemu prizorišču Matterley Basin bo sledila italijanska Mantova. Gajserja in druščino čaka ubijalski ritem, saj bodo v enem samem tednu na sporedu štiri dirke. Ker lahko posameznik osvoji sto točk, bi lahko bil boj za naslov svetovnega prvaka praktično odločen že pred poletnim premorom. Četudi bo potem ostalo še 6 prizorišč in 300 točk.

Febvre ima poškodovano glavo in zlomljen desni sredinec
Aktualni svetovni prvak MXGP Romain Febvre je na kvalifikacijski dirki na progi Matterley Basin padel na glavo in doživel pretres možganov. Na prizorišču nesreče so ga takoj pregledali zdravniki, nato pa ga prepeljali v lokalno bolnišnico v Southampton, kjer so opravili nadaljnje preiskave.

Po opravljenem CT-ju in rentgenu so ugotovili, ima Romain poškodovano glavo in zlomljen desni sredinec, nato pa so ga odpustili z urgentnega oddelka. Francoz se bo posvetoval z moštvom  Yamahe in zdravniškim osebjem Mednarodne motociklistične zveze, ali bo nastopil na današnjih dveh dirkah.

Ne spreglejte