Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
16. 8. 2012,
16.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

MotoGP Jorge Lorenzo Valentino Rossi Honda Yamaha

Četrtek, 16. 8. 2012, 16.02

8 let

Stoner za četrto zaporedno zmago v ZDA

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa in Casey Stoner gredo v novo bitko za zmago. Na presenečenje na 11. VN sezone razreda MotoGP računata Američana Ben Spies in Nicky Hayden.

Po poletnem premoru in razrešitvi vprašanja, na katerem motociklu bo naslednje leto dirkal Valentino Rossi, se sezona v kraljevem razredu MotoGP nadaljuje v Indianapolisu, ki najboljše motocikliste na svetu gosti petič. Kot vodilni v seštevku je na 11. VN sezone prišel Jorge Lorenzo (Yamaha), ki je v Indyju slavil predlani. Glavna konkurenta za zmago bosta kot vselej motociklista tovarniške Honde, Casey Stoner in Dani Pedrosa. Pred letom dni sta bila slednja najboljša na tem ameriškem dirkališču, Avstralec pa je pred tremi tedni dobil tudi prvo letošnjo ameriško dirko v Laguni Seci. Na morebitno napako enega od teh treh, ki pa jih letos ni bilo veliko, bosta čakala Andrea Dovizioso in Cal Crutchlow (Tech 3 Yamaha). Slednji je prijetno presenečenje sezone, a še naprej čaka na prve stopničke. Na potezi bosta tudi najboljša Američana: največje razočaranje leta Ben Spies (Yamaha) in Nicky Hayden (Ducati), ki letos bolje dirka od sedemkratnega prvaka Rossija. Na Spiesa tokrat vendarle velja računati, saj je predlani tu prvič stal na stopničkah in nato lani uspel ponovil s tretjim mestom.

"V Indyju res rad dirkam. Na to VN imam lepe spomine, saj sem bil tu na stopničkah leta 2008 in 2010, leta 2009 pa sem tudi zmagal. Lani sem imel težave z oprijemom, zato upam, da bo letos bolje. Na počitnicah sem si spočil, tako da sem fizično pripravljen na drugi del sezone," pred VN Indianapolisa razlaga Jorge Lorenzo, ki je lani s četrtim mestom dosegel svojo "najslabšo" uvrstitev na tej stezi. Njegova tekmeca na Hondi imata z Brickyarda vsak po eno zmago. Moč Hondinega tisoč kubičnega motorja zna biti letos na dolgi štartno-ciljni ravnini odločilna. "V Indianapolisu je ta čas zelo vroče, zato bo fizična pripravljenost ključna. Tu rad dirkam in imam nekaj odličnih rezultatov. Pričakujem, da se bom boril za zmago in obdržal konstantnost z zadnjih dirk," napoveduje Dani Pedrosa, ki je julija postal prvi Lorenzov zasledovalec.

Rossi ne mara Indianapolisa

Čeprav se Valentino Rossi po sezoni poslavlja od Ducatija, je odločen, da jim na preostalih dirkah pripelje nekaj dobrih rezultatov, začenši z Indianapolisom, za katerega pa priznava, da mu ne ustreza preveč: "Čeprav imam tu eno zmago, to ni ena mojih ljubših stez. Je nekoliko nenavadna, saj gre v nasprotni smeri in je nekaj linij zelo čudnih. Proga je zahtevna, a bom dal svoj maksimum in se zabaval." Nicky Hayden si na svoji drugi domači dirki obeta še več od šestega mesta iz Lagune Sece: "Laguna je bila zabavna, a Indy je moja domača VN, saj je čisto blizu Kentuckyja. Upam na res dober rezultat. V Laguni nismo bili najboljši, Indy pa je hitrejša proga in bo zato več priložnosti za plin do konca. S tisoč kubičnimi motocikli bo tukaj dirkanje pravi užitek." Lani je bila težava Indianapolisa nov asfalt, letos bi moralo biti bolje, dodaja Hayden.

Ne spreglejte