Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
24. 5. 2012,
16.34

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

reli WRC Petter Solberg Sebastien Loeb Ford Citroën

Četrtek, 24. 5. 2012, 16.34

5 let, 7 mesecev

Solbergu kvalifikacije, Latvali prvi brzinec

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Petter Solberg je bil najhitrejši na kvalifikacijski hitrostni preizkušnji za reli Akropolis. Ta se je začel že v četrtek popoldne, ko je prvi brzinec dobil Jari-Matti Latvala (oba Ford).

Dirkača Fordove tovarniške ekipe sta bila na kvalifikacijah relija Akropolis razred zase, saj sta bila osem desetink hitrejša od branilca naslova Sebastiena Loeba (Citroën). Mikko Hirvonen (Citroën) je zasedel peto mesto, pred njim je bil še Jevgenij Novikov (Ford). "Samozavesten sem in mislim, da bom začel med zadnjimi. Zelo pomembno je, da sem bil prvi. Četudi bo deževalo, se bo proga hitro osušila. Najboljša izbira bo začeti bolj v ozadju," je po kvalifikacijah strnil najhitrejši Petter Solberg. Pomen kvalifikacij je namreč v tem, da najhitrejši lahko prvi izbirajo štartne položaje za petkovo prvo etapo.

Ker je reli Akropolis makadamska preizkušnja, so najboljši res izbrali zadnja štartna mesta, da jim bodo prvi na progi le to čistili večjih skal. Tako je Solberg izbral 13. štartno mesto, Jari-Matti Latvala 12. in Loeb 11. Favoriti za zmago na šestem reliju sezone so prepričani, da se jim to ne bo maščevalo niti v primeru slabega vremena. V četrtek popoldne je namreč na Peloponezu začelo deževati. "Petkove hitrostne preizkušnje so kar hitre. Prvi na progi nam bodo očistili progo. To je najboljše izhodišče," je pojasnil Solberg. Sebastien Loeb pred tistim pravim začetkom relija še enkrat opozarja, kako težak bo: "Na progi je veliko velikih skal, ki bodo grobe za vzmetenje in pnevmatike. Težko bo najti pravi ritem. Naš dirkalnik je dober, a proga je ponekod tako slaba, da boš imel težave, če boš ves čas dirkal na polno." Še toliko težje bo, ker sta v petek na voljo le dva 15-minutna odmora za servis.

Za najboljšimi bo glavni kandidat za zmago med dirkači z dirkalniki razreda S2000 Sebastien Ogier (Škoda), ki je lani s Citroënom WRC zmagal reli Akropolis. Andreas Mikkelsen, ki bo na drugi dirki zapored njegov ekipni kolega, je že pred štartom predal dvoboj z bolj izkušenim Francozom. Prva hitrostna preizkušnja bo že v četrtek zvečer.

Akropolis se je zares začel s 25-kilometrskim brzincem Kineta. Po dirki odsotnosti zaradi zlomljene ključnice pa ga je dobil Latvala. "To je res dober štart. Mislim, da sem nekaj pridobil v serpentinah ob koncu brzinca. Vesel sem, da spet dirkam," je strnil Jari-Matti Latvala. Bil je 2,8 sekunde pred Loebom in 7,1 sekunde pred Hirvonenom. Solberg je zaostal skoraj 15 sekund, potem ko je kot edini od najboljših izbral mehkejše in ne trših pnevmatik. "Moral bi poslušati ekipo. Mislil sem, da bo teren bolj peščen," je odločitev za mehke gume obžaloval Solberg.

Ne spreglejte