Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
30. 10. 2012,
8.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sebastian Vettel

Torek, 30. 10. 2012, 8.36

8 let

Schumi vpisal nov rekord, Vettel rekorder Indije

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sebastian Vettel ima že 26 zmag. A Nemec, ki je na poti do tretjega naslova prvaka, ne zbira le zmag, temveč tudi presežke. Medtem je nov rekord uspel Michaelu Schumacherju.

Trinajst točk prednosti pred Fernandom Alonsom (Ferrari) ne odraža trenutne dejanske dominance Sebastiana Vettla (Red Bull). Na nedeljski VN Indije je zmagal četrtič zapored. To mu je uspelo drugič. Štiri dirke v nizu je dobil med VN Brazilije 2010 in VN Malezije lani. Je edini voznik, ki je na dosedanjih indijskih VN osvojil prvi štartni položaj, vodil vse kroge in zmagal. Najbolj navdušujoč je njegov še naprej neprekinjen niz krogov v vodstvu. Od 23. kroga VN Singapurja vodstva ni prepustil že 205 krogov oziroma 1.111 kilometrov. Je prvi po Ayrtonu Senni (1989), ki je vodil vse kroge na treh zaporednih dirkah.

Vettel je v soboto dosegel svoj 35. najboljši štartni položaj (45. za Red Bull). Da bi ujel Senno, jih potrebuje še 30. A ima šele 25 let! Na svoji 98. dirki je zmagal že šestindvajsetič. Tako lahko konec tedna v Abu Dabija izenači 27 zmag Jackieja Stewarta. Edino, kar mu na VN Indije ni uspelo, je najhitrejši krog na dirki (dva tedna prej je v Koreji dosegel t. i. popolno dirko). Sebova nedeljska zmaga je bila sicer 130. za nemške dirkače in 150. za dirkalnik z renaultovim agregatom. Dominanten pa ni le Vettel, temveč celotna Red Bullova ekipa. Tretjič zapored so bili z obema dirkalnikoma v prvi štartni vrsti, kar je nazadnje leta 2007 uspelo McLarnu (Monako, Kanada, ZDA). Marka Webbra je ob koncu indijske dirke izdal Kers, a je vseeno videl cilj. Tako že 58 VN zapored ni odstopil zaradi mehanične okvare, kar je izenačenje rekorda Michaela Schumacherja s Ferrarijem izpred dobrih 10 let.

Pa da ne bomo le o Vettlu in Red Bullu. Jenson Button je pridirkal svoj osmi najhitrejši krog na dirki. Za McLaren je bil to 150., za mercedesov agregat pa stoti (od tega 82 z McLarnom). Moštvo iz Wokinga je do točk prišlo na 55. dirki zapored, kar je izenačenja Ferrarijevega rekorda (od VN Malezije 1999 do VN Malezije 2003). Medtem Mercedes že tri VN ni osvojil niti točke. Odkar je zanje podpisal Lewis Hamilton. Tudi Sergio Perez, odkar je oznanil selitev k McLarnu, s Sauberjem ni bil v deseterici. Je pa Michael Schumacher kljub novemu razočaranju (zadnje, 22. mesto) v svojo knjigo rekordov vpisal še enega: največ prevoženih krogov (16.644). Doslej je imel s 16.631 krogi rekord rekorder po številu odpeljanih dirk Rubens Barrichello.

Ne spreglejte