Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 3. 2015,
9.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sauber

Četrtek, 12. 3. 2015, 9.13

8 let

Sauber izgubil, van der Garde mora dobiti sedež v ekipi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z zavrnjeno pritožbo ekipe Sauber na avstralskem zveznem sodišču v Melbournu se je končala nenavadna zgodba, ki je poskrbela za resen zaplet še pred začetkom sezone formule 1.

Po odločitvi sodišča mora zdaj Sauber zagotoviti sedež v ekipi svojemu nekdanjemu vozniku Giedu van der Gardeju. Nizozemec je nekoč zgledno sodeloval s švicarsko ekipo, saj je bil njen testni voznik. Potem so se stvari zapletle, strani nista več v dobrih odnosih, van der Garde pa je prepričan, da mu po obljubljenem vozniškem sedežu ta tudi dejansko pripada.

Na prvi sodni stopnji je zmagal, saj je mednarodno športno razsodišče Cas v Lozani razsodilo, da mora ostati v ekipi. A se ni zadovoljil zgolj z mestom v ekipi, odšel je še na avstralsko zvezo sodišče v Melbournu, ki pa je tudi odločilo v njegov prid. Sauber je po izgubljeni sodni bitki v sredo vložil pritožbo, a danes doživel še en udarec. Sodišče je pritožbo zavrnilo, moštvo mora zagotoviti mesto v ekipi Nizozemcu že na prvi dirki čez štiri dni v Avstraliji.

Van der Garde je trdil, da mu je moštvo lani zagotovilo, da bo imel tudi v tej sezoni mesto v ekipi, nato pa kot dirkača zaposlilo Šveda Marcusa Ericssona in novinca v formuli 1 Brazilca Felipeja Nasra.

Odločitev sodišča je povzročila pravi kaos v švicarski ekipi, kjer je bilo vse pripravljeno na nastop Brazilca in Šveda. Tudi dirkalnika sta prilagojena njima, Nizozemec pa bolida ne pozna in ga sploh še ni vozil.

"Na noben način ne moremo zagotoviti van der Gardeju, da bo naš dirkalnik C34 Ferrari pripravljen zanj. Pred tem ga ni vozil, nazadnje, ko je opravil kakšno tekmovalno vožnjo, je bilo novembra 2013," je zadržke ekipe strnil odvetnik Rodney Garratt. Za zdaj še ni znano niti, kako se bo odzvala krovna zveza Fia, saj je Sauber za uvodno dirko in za vso sezono kot stalna voznika prijavil Nasra in Ericcsona.

Povsem drugače je bil razpoložen zmagovalec sodne bitke van der Garde. "Zelo sem močan in dobro telesno pripravljen. Veselim se, da sem spet v ekipi, trdo bom delal in prepričan sem, da bo naš konec tedna uspešen," je dejal po neuspešni pritožbi svojih starih in zdaj tudi novih delodajalcev.

Ne spreglejte