Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Četrtek,
1. 11. 2012,
9.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

VN Abu Dabija Fernando Alonso Sebastian Vettel Ferrari Red Bull

Četrtek, 1. 11. 2012, 9.15

7 let, 12 mesecev

Samuraju zmanjkuje časa - Abu Dabi za biti ali ne biti

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osemnajsta dirka lahko odloči moštvenega prvaka. Red Bull mora osvojiti več točk od Ferrarija in McLarna. V bitki za prvaka med dirkači uspeh nujno potrebuje Fernando Alonso.

Le pet dni po tretji zaporedni zmagi Sebastiana Vettla (Red Bull) se sezona formule 1 nadaljuje z VN Abu Dabija. Če Nemec s trenutno premočnim RB8 znova zmaga in skupaj z Markom Webbrom osvojita več točk od Ferrarija in McLarna, bo angleško-avstrijska ekipa tretjič zapored slavila konstruktorski naslov. Pred osemnajstim dirkaškim vikendom imajo namreč 91 točk prednosti pred rdečimi in 101 pred srebrnimi, po njem pa morajo za naslov voditi za 86 točk.

Bolj tesno v je v borbi za prvaka med dirkači. Vettel je na zadnjih šestih velikih nagradah osvojil 45 točk več od Fernanda Alonsa (Ferrari) in tako ima pred Abu Dabijem 13 točk prednosti. Prvenstvo sicer v nedeljo še ne bo odločeno, a če Nemec še petič zapored zmaga in prednost poviša na 20 točk ali več, bo Španec v zelo težkem položaju. Tako se 31-letnik znova bodri z besedami samurajskega modreca iz 17. stoletja Mijamota Musašija: "Če se zlomi meč, napadi z rokami. Če ti odrežejo še roke, sovražnika odrini z rameni. Napadi tudi z zobmi."

Ker nima najhitrejšega dirkalnika, Alonso nadaljuje z miselnimi igrami: minuli vikend je zatrjeval, da bo stoodstotno prvak in da se ne bori le proti Vettlu, temveč proti glavnemu dizajnerju Red Bulla Adrianu Neweyju. A čeprav je Nemec sedem let mlajši, se ne pusti motiti. Zadnjih 205 krogov ni bil nihče pred njim! Če smo trdili, da si naslov bolj zaslužil Alonso, ker mu uspeva s slabšim dirkalnikom, pa je formula 1 vendarle šport tehnologije in Vettlu oziroma Red Bullu ne smemo več očitati, da si ne bi zaslužili.

Grenak spomin Alonsa, sladek Vettla

Preobrat je vendarle možen in za Alonsa ne bi bil nikjer drugje bolj sladek kot v Abu Dabiju. V sezoni 2010 je bila to finalna dirka. Španec je imel 15 točk prednosti, a je po taktični napaki svojega moštva končal na sedmem mestu, Vettel pa mu je z zmago za štiri točke ukradel naslov. A na ulični preizkušnji v Zalivu je bil na prvih treh izvedbah dominanten prav Nemec. Zmagal je dvakrat, skupaj z Lewisom Hamiltonom (McLaren) pa sta edina, ki sta na teh treh VN štartala iz prve vrste. S "pole positiona" bi Seb lahko slavil tudi lani, a mu je to preprečila predrta pnevmatika (že pred tem je osvojil svoj drugi naslov prvaka). To je bil njegov prvi odstop po več kot letu dni.

"V vsega treh letih je za dirka postala eden od vrhuncev sezone. Štartamo ob sončnem zahodu in končamo v temi. To je nekaj posebnega in nepozabnega. Tudi sama steza je zanimiva. Čeprav je ulična, ima široke izletne cone in izhod iz boksov kar skoti predor pod stezo," posebnosti Abu Dabija izpostavlja dvakratni zmagovalec Vettel. "Na to prizorišče imam čudovite spomine. Leta 2009 sem zmagal, leto kasneje pa z zmago osvojil svoj prvi naslov prvaka. Tiste dirke ne bom nikoli pozabil."

"Pripravljeni smo, da damo 120 odstotkov. Tako kot jih daje Alonso. Za naslov prvaka se bomo borili do zadnjega kilometra," pred VN Abu Dabija svoje može hrabri predsednik Ferrarija, Luca di Montezemolo. A popustili ne bodo niti v Red Bullu. Tako je vodja njihove ekipe Christian Horner po minuli VN Indije dejal: "Fernando je odličen dirkač in Ferrari odlična ekipa. Je neverjetno konstanten. Če želimo zadržati prednost, moramo nastopiti zelo, zelo dobro." Potrebujejo še tri popolne dirkaške vikende, je dodal.

Ne spreglejte