Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
23. 5. 2016,
8.25

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Natisni članek

MotoGP Yamaha Valentino Rossi

Ponedeljek, 23. 5. 2016, 8.25

6 let, 7 mesecev

Rossi po katastrofi: Angleži bi rekli, drek se zgodi!

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

Yamahin tovarniški dirkač MotoGP Valentino Rossi je bil odločen, da prekine osemletno sušo in spet zmaga v domačem Mugellu, a mu je uresničitev žlahtne misije preprečila okvara Yamahinega motorja.

V Mugellu je bilo vse pripravljeno, da več kot sto tisoč navijačev, ki so na hribčkih okoli steze s prižiganjem rumenih bakel ustvarili veličastno vzdušje, po dirki kraljevskega razreda MotoGP počasti zmagovalca Valentina Rossija. A navijanje za devetkratnega svetovnega motociklističnega prvaka je trajalo le do devetega kroga od 23, ko se je pokadilo izpod Rossijeve yamahe. Valentino se je v tistem trenutku z Jorgejem Lorenzom prerival za zmago, zato je bil šok še toliko večji.

"Zmeraj je velika škoda, če imaš tehnično okvaro. A tokrat je škoda še večja, ker smo v Mugellu, kjer so navijači ustvarili fantastično vzdušje. Še posebej pa zato, ker sem bil močan ves dirkaški konec tedna. Lahko sem se boril za zmago. To so bile moje sanje v zadnjih desetih letih. Nazadnje sem tukaj zmagal leta 2008. Mislim, da sem imel boljši ritem kot Lorenzo, a mi je žal eksplodiral motor. Občutki so zelo slabi, saj mi motor ni odpovedal vse od Misana 2007, torej devet let," je po dirki za crashnet dejal Valentino Rossi.

Yamahi v enem dnevu odpovedala dva motorja

Italijanova tehnična okvara pa ni bila popolno presenečenje. Na dopoldanskem ogrevanju pred dirko je motor eksplodiral Lorenzu.

"Mislim, da je šlo pri obeh motorjih za isto napako, a velika razlika je v tem, da se je Lorenzu to zgodilo na ogrevanju, meni pa na dirki."

Pri Yamahi morajo biti zaradi tega vsekakor zaskrbljeni, saj sta Rossi in Lorenzo z VN Italije začela uporabljati tretji motor od sedmih, ki jih imata na voljo za vso sezono. Do konca prvenstva je še 12 dirk. Morda bo prav vzdržljiv motor v zadnjem delu sezone ključno vplival na razplet boja za naslov svetovnega prvaka.

Lorenzo in Marquez zbežala Rossiju

A Rossija bolj kot število motorjev v tem trenutku skrbi položaj v svetovnem prvenstvu, ki se je po Mugellu drastično spremenil. In to v korist njegovih rivalov Lorenza in Marqueza. Valentino po drugi ničli v sezoni po šesti dirki za vodilnim Jorgejem zaostaja 37 točk, za drugim Marcom pa 27.

Valentino je lahko pred naslednjo dirko v Barceloni optimist, ker je bil konkurenčen Lorenzu. | Foto: Valentino je lahko pred naslednjo dirko v Barceloni optimist, ker je bil konkurenčen Lorenzu.

"To je velika škoda za prvenstvo, ker sem dobil ničlo, Lorenzo in Marquez pa sta bila prvi in drugi. Zdaj je razlika do vrha 37 točk. To je zelo slabo. Relativno velika razlika, a mislim, da sem ta dirkaški konec tedna odlično opravil svoje delo. Angleži bi rekli: Drek se zgodi! Tako pač je, a zelo pomembno je, da ostaneš močan in skušaš iz tega slabega trenutka potegniti dodatno energijo za naslednjo dirko v Barceloni."

Ne spreglejte