Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
4. 9. 2014,
15.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nico Rosberg Lewis Hamilton Daniel Ricciardo Monza

Četrtek, 4. 9. 2014, 15.18

8 let

Rosberga pribili na križ, Ricciardo postal grožnja

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko poskušajo pri ekipi f1 Mercedesu na vse mogoče načine ukrotiti Lewisa Hamiltona in Nica Rosberga, pa Red Bullov Daniel Ricciardo postaja vse resnejši kandidat za naslov svetovnega prvaka.

Mercedes je na zadnji dirki v belgijskem Spaju zaradi prerivanja med Rosbergom in Hamiltonom izgubil nič manj kot 25 točk v konstruktorskem prvenstvu (sodeč po kvalifikacijah bi namreč moral suvereno pobrati dvojno zmago, v realnosti pa je dobil samo drugo mesto Rosberga in ničlo Hamiltona), Hamilton pa je izgubil 25 oziroma 18 točk v dirkaški konkurenci. Čeprav so komisarji na dirki trčenje označili kot značilno dirkaško nesrečo, pa je Mercedes odgovornost za incident pripisal Rosbergu in ga finančno kaznoval. Po poročanju Daily Maila mora Nico v dobrodelne namene odšteti šestmestni znesek. Rosberg se je nato še javno opravičil Lewisu, ekipi in navijačem, ker je napačno presodil razmere na stezi. Čeprav so številni pričakovali, da bo Mercedes z VN Italije, ki bo ta konec tedna v Monzi, uvedel moštvene ukaze, se očitno to ne bo zgodilo, saj je nemški konstruktor zatrdil, da lahko njuna dirkača še naprej dirkata, kot hočeta. A je v isti sapi dodal, da ne bo več dopuščal takšnih incidentov na stezi.

Ko je Mercedes Rosberga pribil na križ, sta Nemca odločno podprla dva svetovna prvaka f1. Fernando Alonso je za britanski Sky izjavil: ''Šlo je za dirkaško nesrečo. Nemogoče je, da bi bil Nico iz kokpita tako natančen, da bi s svojim sprednjim krilcem prerezal gumo na drugem dirkalniku. Kaj tako natančnega ti lahko uspe samo v operacijski sobi bolnišnice.'' Podobno je za Sport Bild razmišljal Vettel: ''Šlo je za normalno dirkaško nesrečo in sploh ne bi smeli začeti razprave o namernem zaletavanju. Nihče noče namenoma tvegati izgube krilca. Nihče noče biti tarča obsojanja zaradi nepoštenega dirkanja.'' Nico Hülkenberg pa je dodal: ''Nico ni naredil nič narobe. Poskušal je prehiteti, ker je mislil, da je hitrejši.''

Ne dirkača, moštvo je krivo za trenutno stanje pri Mercedesu!

Z Mercedesovim kaznovanjem Rosberga se ne strinjajo niti dobri poznavalci formuli 1. Nekdanji predsednik FIA Max Mosley je za Daily Mail povedal: ''Če so želeli kaznovati Rosberga, bi morali to zadržati zase. Ekipa ga je javno kaznovala, kar pa ni prav.'' Nekdanji lastnik moštva f1 Eddie Jordan je za Daily Star pomodroval: ''Obsojam moštvo, ki je krhko. Vodita ga dva dirkača, ki kot mulca delata, kar hočeta.'' Nekdanji dirkač f1 John Watson je svoj pogled na Mercedesov položaj zaupal Expressu: ''Lewis in Nico ne delata nič drugače, kot so v preteklosti počeli visoko konkurenčni dirkači. Razlika je v šefih moštva in v tem, da imaš nekoga, ki poveljuje, kot je lani Ross Brawn in so ga spoštovali. Če ga nimaš, vajeti prevzamejo norci, kar se je zgodilo pri Mercedesu."

Nenehne napetosti pri Mercedesu pridno izkorišča Red Bullov Daniel Ricciardo, ki je po VN Belgije in tretji letošnji zmagi postal resni kandidat za naslov svetovnega prvaka. Avstralec sedem dirk pred koncem sezone za vodilnim Rosbergom zaostaja le še 64 točk, za drugim Hamiltonom pa 35. Pri Mercedesu bi morali zagnati alarm prve stopnje, a se še zmeraj igrajo z ognjem. Morebiti so tudi pozabili na novo pravilo, ki pravi, da se bodo na finalni dirki v Abu Dabiju podeljevale dvojne točke, torej 50 za zmago. Tega pa se presneto dobro zaveda Ricciardo. ''Če bom v Abu Dabi prišel z manj kot 50 točkami zaostanka za vodilnim, potem bom v boju za naslov svetovnega prvaka. A pred nami je še nekaj dirk. Dokler bomo imeli matematične možnosti, se bomo bojevali. Po zmagi v Spaju smo zelo motivirani, saj bi to lahko pomenilo, da bomo konkurenčni tudi v Monzi, Singapurju in Suzuki,'' je o svojih možnostih za naslov svetovnega prvaka f1 povedal Daniel Ricciardo.

Ricciardo je kazal znake šampiona že pri Toro Rossu

Čeprav je Avstralec s svojimi letošnji dosežki popolnoma šokiral Red Bullov trojček Helmut Marko-Christian Horner-Adrian Newey, pa ni presenetil Luce Furbatta, ki je do letos dizajniral dirkalnike Toro Rossa in je začel z Ricciardom sodelovati na zimskih testih pred sezono 2012: ''Bil sem šokiran nad tem, kakšne informacije je lahko dal moštvu. Bilo je neverjetno, kako je lahko opisal vedenje dirkalnika še ure pozneje. Pri 300 kilometrih na uro je imel čas in inteligenco, da je razmišljal, kako na najboljši način upravljati z dirkalnikom, kar je značilno za vrhunske dirkače. Jean-Eric Vergne ni bil tako talentiran, zato je bil Daniel zmeraj referenca. A že pred Ricciardom sem spoznal mnogo dirkačev, ki so nam dali ogromno informacij, vendar niso bili zmeraj najhitrejši. A moji dvomi so se razblinili po kvalifikacijah VN Bahrajna 2012, ko smo vsi ostali brez besed.''

Mercedes ima letos najboljši dirkalnik, če nanj gledamo kot na paket: motor in šasija. Red Bull ima boljši aerodinamični paket, a je v primerjavi z Mercedesom podhranjen na področju pogonskega sklopa. Rezultati sicer kažejo, da je francoski Renault zmanjšal razliko do nemškega tekmeca. In da mu namerava do konca sezone nagajati in mu iz rok izpuliti naslov svetovnega prvaka v dirkaški konkurenci, potem ko je konstruktorska lovorika bolj kot ne že oddana. Red Bullu je dodatno upanje na veliki preobrat dala uradna izjava Renaulta, ki je prvič Red Bull oklical kot svojo tovarniško ekipo. To pomeni, da bo imel polno podporo tovarne in absolutno prednost pred preostalimi moštvi, ki jim Renault dobavlja motorje (Lotus, Toro Rosso, Caterham).

Renault in Red Bull združujeta moči v lovu za Mercedesom

''Renault je vse štiri svoje poslovne partnerje tretiral enakovredno. To je bilo za Caterham super, za Red Bull pa kontraproduktivno. Red Bull je konstruktor šasije in v to bo še naprej usmerjen njegov fokus. Razvoj motorja je preveč kompleksna naloga, da bi jo hitro opravili. A je res, da bosta Red Bull in Renault tesneje sodelovala,'' je za Auto Motor und Sport povedal šef Renaultovega projekta v f1 Cyril Abiteboul. Obstaja celo verjetnost, da bo Red Bull v prihodnje prevzel elektroniko, medtem ko bi se Renault osredotočil na motor. Renault, Total in Red Bullov glavni sponzor Infiniti naj bi z veliko finančno naložbo v razvoj motorja in elektroniko poskušali čim prej ujeti in nato prehiteti Mercedes.

Mercedes bo ta konec tedna v Monzi absolutni favorit za zmago, in to dvojno. Ker gre v Monzi za izjemno hitro dirkališče, bi moral Mercedesov motor s svojo prednostjo v konjskih močeh zlahka zasenčiti Renault in Ferrari. A tudi v Spaju je imel potencial za dvojno zmago, pa se je nato moral obrisati pod nosom. Hamilton bi lahko v Monzi naredil kakšno neumnost, ker je v Spaju izgubil ogromno število točk v primerjavi z Rosbergom in bo poskušal nadoknaditi zamujeno. Britanec bo skoraj gotovo šel na vse ali nič.

Nico si bo lahko privoščil bolj sproščeno dirkanje, saj ima pred Lewisom 29 točk naskoka, kar je več kot ena zmaga. A če bi na primer Rosberg zabeležil ničlo, Hamilton pa zmagal, bosta fanta spet tesno skupaj. V tem primeru ju bodo ločevale le štiri točke. Njun glavni tekmec bo verjetno spet Daniel Ricciardo. Če bo Avstralec po Spaju zmagal tudi v Monzi, bodo pri Mercedesu postali zelo zelo živčni, kar pa bo v nadaljevanju sezone dobrodošla voda na Danielov mlin. Ki melje počasi, a se skoraj nikoli ne ustavi. Česar za Mercedesove dirkalnike ne moremo reči.

Ne spreglejte