Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 11. 2014,
15.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nico Rosberg kvalifikacije Lewis Hamilton Abu Dabi

Sobota, 22. 11. 2014, 15.22

8 let

Rosberg pred Hamiltonom, dirkača Red Bulla iz zadnje vrste

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nemec Nico Rosberg bo zadnjo dirko svetovnega prvenstva formule 1 za veliko nagrado Abu Dabija, ki bo odločala o svetovnem prvaku, začel z najboljšega startnega položaja.

Pred zadnjo dirko je v skupnem vodstvu Britanec Lewis Hamilton, danes pa si je v kvalifikacijah prvo mesto privozil izzivalec, njegov moštveni sotekmovalec Nemec Nico Rosberg.

Hamiltonu ne bo treba napadati A takšen vrstni red, če se na vrhu ne bo spreminjal, Rosbergu ne bo pomagal do naslova prvaka, ki bi bil zanj prvi v karieri. Razlika med vodilnim Hamiltonom in njim je namreč 17 točk, ker pa na zadnji postaji sezone prvič doslej delijo dvojne točke, mora biti med njim in Hamiltonom vsaj še en tekmec, da bi se na koncu zmage veselil Rosberg.

Hamiltonu tako ne bo treba napadati, dovolj bo, če bo ostal tesno za moštvenim sotekmovalcem in tekmecem. V letošnji sezoni sta bila Mercedesa na večini dirk premočna za tekmece, tudi v Abu Dabiju pa sta pokazala, da ne bosta imela težav z osvajanjem prvih dveh mest, če ne bo kakšnih tehničnih težav.

Rosberg: Super bi bilo, če bi bil na koncu dirke med nama še kakšen Williams "To je šele prvi korak, pa še ta je majhen. Ta konec tedna gre za naslov, ne za to, kdo ima najboljši položaj. Seveda bi bilo super, če bi bil na koncu dirke med nama še kakšen Williams, ampak počakajmo do jutri," je bil kljub uspešnim kvalifikacijam zadržan Rosberg, za katerega je bil to sicer že 11. "pole position" v sezoni.

Hamilton je zaostal 0,386 sekunde. "Nisem bil ravno v najboljši formi, a nedelja bo tista, ki bo odločala. Seveda vsi čutimo nekaj pritiska, ker je zadnja dirka, ampak mislim, da to ni vplivalo na naše današnje predstave," je dejal Britanec, ki lovi drugi naslov prvaka po letu 2008.

Red Bulla po kazni za zadnje vrste Vodstvo tekmovanja je kaznovalo oba dirkača ekipe Red Bull. Daniel Ricciardo in Sebastian Vettel bosta zaradi tehničnih nepravilnosti na bolidih v nedeljo tako začela iz zadnje vrste namesto iz tretje, ki sta si jo priborila v kvalifikacijah.

Vodstvo tekmovanja je bilo skopo z informacijami o kršitvah, sporočilo je le, da so v ekipi Red Bull kršili tehnični pravilnik. V ekipi naj bi na dirkalnika namestili preveč gibljiva prednja krilca. Red Bull se je po postopku sicer pritoževal, da je bil nadzor izveden nekorektno, vendar se v ekipi na odločitev niso pritožili.

"Razočarani smo, ker smo dobili kazen zaradi gibljivosti prednjega krilca, ob tem pa je jasno, da tudi druge ekipe uporabljajo podobne rešitve. Ekipa vseeno sprejema odločitev vodstva dirke in bo tekmovanje začela iz zadnje vrste," so sporočili iz Red Bulla.

Nedeljska dirka bo za Vettla 113. in obenem zadnja za volanom dirkalnika v ekipi, s katero je osvojil štiri naslove svetovnega prvaka.

Ne spreglejte