Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 6. 2024,
16.00

Osveženo pred

2 dneva, 6 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

Marko Grossi Rok Turk reli

Nedelja, 30. 6. 2024, 16.00

2 dneva, 6 ur

Reli Železniki

Rok Turk še šestič osvojil reli Železniki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Rok Turk reli Velenje | Rok Turk  | Foto Uroš Modlic

Rok Turk

Foto: Uroš Modlic

Rok Turk (Hyundai i20 rally2) je zmagovalec relija Železniki, tretje postaje sezone državnega prvenstva. Na drugem mestu je končal Boštjan Logar (Škoda Fabia R5), ki je zaostal minuto in 37 sekund. Že v soboto pa je odstopil državni prvak Marko Grossi (Hyundai i20R5).

Rok Turk reli Velenje
Sportal Turk in Kacinova tudi letos osvojila velenjske ceste

Železniki so bili tretja postaja DP po dirkah v Vipavski dolini in Velenju. Dirka na Gorenjskem je letos doživela 11. izvedbo, dirkači so morali skupno prevoziti deset hitrostnih preizkušenj, skupna dolžina je bila 94 kilometrov. Na štartnem seznamu je bilo 67 posadk, med njimi 48 slovenskih. Večkratni državni prvak Rok Turk je na tej dirki zmagal že petič, lani pa je skupno slavil Avstrijec Simon Wagner, medtem ko je bil Turk najboljši v seštevku slovenskega prvenstva.

Boj Rok Turk - Marko Grossi je bil glavni mik te preizkušnje; a do tega pravzaprav ni prišlo, saj je Grossi zaradi tehničnih težav in odpovedi črpalke za gorivo odstopil že v drugi hitrostni preizkušnji v soboto. Za branilca naslova je to že druga ničla v sezoni, saj ni končal niti prve dirke v Vipavski dolini. Turk je po drugi strani sezono začel precej bolje, saj je dobil tako vipavski kot velenjski reli, z današnjo zmago pa je še vedno pri stoodstotnem izkupičku treh zmag.

Turk je v soboto dobil že prvo HP pred Boštjanom Logarjem in Grossijem, razlika med prvo trojico je bila takrat dobrih pet sekund, po Grossijevem odstopu pa je Turku blizu ostal le še Logar, ki se na tej dirki na sceno vrača po daljšem premoru, a z dirkalnikom najmočnejšega razreda. A je tudi on v vsakem brzincu izgubljal, po koncu dneva oziroma po prvih štirih preizkušnjah (po dvakrat so vozili HP Zala in Stari vrh) je tako prednost Turka znašala že skoraj pol minute. Tretji pa je bil po sobotnem delu Mitja Klemenčič (Škoda Fabia).

Tudi nedeljsko nadaljevanje, na sporedu je bilo še šest hitrostnih preizkušenj (po trikrat Podlonk in Jamnik), ni prineslo sprememb na vrhu. Turk je nadaljeval v sobotnem slogu, dobil je vse brzince in prednost povečeval po vsakem, najprej na 43, pa na 53 sekund in po osmi HP že na več kot minuto. Na koncu je bila razlika med prvim in drugim 1:37 minute.

Na skupno tretje mesto se je prebil Slovak Vlastimil Majerčak (Ford Fiesta rally 2), od slovenskih dirkačev pa so bili najbližje Turku in Logarju Klemenčič (Škoda Fabia), Martin Čendak (Opel Corsa rally 4) in Mark Škulj (Opel Corsa rally 4).

Naslednja postaja DP po Železnikih bo reli Dolina zelenega zlata v Žalcu 23. in 24. avgusta.

Anže Lanišek reli Rok Turk
Avtomoto Anže Lanišek – adrenalinska vožnja z mojstrom relija Rokom Turkom #video
Ne spreglejte