Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 6. 2016,
16.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

formula1 Renault Ferrari James Allison

Nedelja, 12. 6. 2016, 16.00

6 let, 7 mesecev

Renault hoče človeka, ki je iz Schumacherja in Alonsa naredil super zvezdnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Renault, ki se je letos v svetovno prvenstvo formule 1 vrnil kot konstruktor, je prosil Ferrari, naj mu prepusti svojega tehničnega direktorja Jamesa Allisona.

Britanec James Allinson je k Ferrariju prišel pred skoraj tremi leti in postal njegov tehnični direktor. 48-letni inženir je bil eden ključnih ljudi, ki so prerodili Ferrari in dirkalnik vrnili na takšno raven, da je Sebastian Vettel na VN Malezije 2015 prekinil skoraj dveletno sušo zmag. V zadnjem času se je namigovalo, da bi lahko Allison v kratkem na položaju šefa Ferrarijeve ekipe zamenjal Maurizia Arrivabeneja, ker si je moštvo letos privoščilo številne taktične napake in celo morda v smeti vrglo kakšno zmago.

Svoje načrte z Allisonom pa ima tudi Renault. Francoski konstruktor bi ga rad vrnil v Enstone, kjer je sedež Renaultove tovarne formule 1. Britanec bi lahko bil ravno pravi človek, ki bi uresničil Renaultove cilje: da bi najkasneje 2018 začel zmagovati in se vmešati v boj za naslov svetovnega prvaka med dirkači in konstruktorji.

Morda bodo jeziček na tehtnici Jamesovi trije otroci

Ni povsem jasno, ali bi Allison pri Renaultu delal družno s tehničnim direktorjem Bobom Bellom ali pa bi ga zamenjal. Za zdaj je jasno le to, da Renault išče okrepitve na tehničnem področju tudi pri drugih moštvih. In da se zelo maje stolček direktorju Fredericu Vasseurju, ki ni izpolnil pričakovanj.

Morda se bo Allison odločil za selitev k Renaultu tudi iz osebnih razlogov. Marca mu je zaradi meningitisa umrla žena Rebecca in je ostal sam s tremi otroci. Pred njeno smrtjo je živel razpet med Anglijo in Italijo. Če bi prestopil k Renaultu, bi živel v Angliji in imel več časa za otroke.

James Allison je vsekakor iz Renaulta sposoben narediti zmagoviti dirkalnik, vendar bodo morali Francozi za osvojitev naslova pripeljati še vrhunskega dirkača. Morda se bo vrnil Alonso? | Foto: James Allison je vsekakor iz Renaulta sposoben narediti zmagoviti dirkalnik, vendar bodo morali Francozi za osvojitev naslova pripeljati še vrhunskega dirkača. Morda se bo vrnil Alonso?

Z Michaelom Schumacherjem in Fernandom Alonsom zbiral naslove

Če bo James preklopil k Renaultu, bo to že njegova četrta zaposlitev v Enstonu. Allison je svojo kariero začel leta 1990 pri Benettonu kot mlad dizajner in z njim ostal dve leti. Sledilo je sodelovanje z Larroussom (kot šef aerodinamike).  Allison se je k Benettonu vrnil 1994 kot šef aerodinamike. Odigral je eno ključnih vlog pri dveh zaporednih naslovih prvaka Michaela Schumacherja.

Allison je prvič s Ferrarijem začel sodelovati leta 1999 in med leti 2000 in 2004 z Michaelom Schumacherjem osvojil pet zaporednih naslovov prvaka. Leta 2005 se je vrnil v Enstone, prevzel vlogo namestnika tehničnega direktorja in pomagal Fernandu Alonsu do dveh zaporednih naslovov prvaka. Leta 2009 je postal Renaultov tehnični direktor. 2011 je Renault prevzel Lotus, Allison pa je ostal tehnični direktor. Maja 2013 James prekine sodelovanje z Lotusom, julija 2013 pa postane tehnični direktor Ferrarija.

Ne spreglejte