Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2023,
19.00

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Savdska Arabija Dakar Simon Marčič reli Dakar 2023 reli Dakar 2024 Toni Mulec

Petek, 24. 11. 2023, 19.00

5 mesecev, 1 teden

Dva Slovenca odhajata na reli Dakar

Mulec bo dokazal, da ni muha enodnevnica

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Toni Mulec Dakar | Toni Mulec bo skušal dokazati, da ni muha enodnevnica. | Foto Grega Valančič/Sportida

Toni Mulec bo skušal dokazati, da ni muha enodnevnica.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Tudi začetek leta 2024 bo minil v znamenju najtežje vzdržljivostne dirke na svetu, relija Dakar. Šlo bo za 46. izvedbo, peto v Savdski Arabiji. Potekala bo od petega do 19. januarja. V boj s sipinami, več tisoč kilometri brezpotij in svojim motorjem gresta tudi dva Slovenca: drugič Toni Mulec, ki je na letošnjem debitantskem nastopu osvojil 24. mesto v generalni razvrstitvi, in Simon Marčič, ki bo z desetim nastopom v kategoriji brez ekipe dobil naziv legende Dakarja.

Toni Mulec Dakar
Sportal "Dakarska vas, ker uspeha nisem žel samo jaz, ampak vsi sosedje, vsi, ki so pomagali" #video

Najraje dirka po sipinah. | Foto: Rally Zone Najraje dirka po sipinah. Foto: Rally Zone Toni Mulec se je s svojega prvega Dakarja domov na Koroško vrnil s skupnim 24. mestom oziroma z devetim v kategoriji reli 2, eno od etap pa je celo končal na osmem mestu. Prav s številko 24 bo dirkal na svojem drugem Dakarju, ki se začenja petega januarja 2024. "Začel bom, kjer sem končal, a opremljen z neprecenljivimi izkušnjami, o katerih dakarski zelenec lahko samo sanja," sporoča Mulec. "Prenesti te dragocene izkušnje s svojega prvega Dakarja v prakso je naloga, ki se je zelo veselim in se obenem zavedam njene odgovornosti. Reli Dakar je bil zame namreč že v samem startu večletni projekt. V Savdsko Arabijo se tako ne odpravljam le z željo po izboljšanju rezultata, temveč po nadaljevanje zgodbe, ki je letos januarja dala krila mnogim ljudem."

"Z roko na gasu širim pozitivo in pozitivne vrednote"

Tonijeva štartna številka | Foto: Dakar Rally Tonijeva štartna številka Foto: Dakar Rally "Verjamem, da svet potrebuje resnične zgodbe brez filtrov, v katerih se ne cedita le med in mleko, zato pa je junak na koncu za trud tudi nagrajen. Tu sem, da z roko na gasu širim pozitivo in pozitivne vrednote," dodaja motorist s Koroške. "Z lahkim srcem obljubljam, da bom iz sebe iztisnil vse in še več. Obenem vsem, ki bi se radi pridružili moji zgodbi, sporočam, da je za to še čas, da nisem muha enodnevnica in da naš skupni projekt Dakar nima roka trajanja. Tja se bom vračal, dokler bo to le mogoče."

Peta izdaja Dakarja v Savdski Arabiji se bo začela petega januarja s prologom v Aluli, se po šestih etapah ustavila v Rijadu na dnevu počitka, nato pa prestavila do cilja na obali Rdečega morja 19. januarja. Za večino dakarskih tekmovalcev bo novost letošnje izdaje 48-urna krono etapa. Ko bo prvi dan tega maratona ura odbila štiri popoldne, se bo dirkač moral ustaviti v najbližjem bivaku in to brez podatkov o rezultatih, naslednji dan ob sedmi uri pa bo nadaljeval svojo pot.

Trasa relija Dakar 2024 | Foto: Dakar Rally Trasa relija Dakar 2024 Foto: Dakar Rally

Marčič po postal legenda Dakarja

S številko 56 bo na svojem že desetem reliju Dakar januarja nastopal Simon Marčič. Mariborčan na dirki nastopa sam, brez ekipe in si bo zato z desetim nastopom priboril status dakarske legende. V zadnjih dveh letih je več časa preživel v Dubaju, da bi bil še bolje pripravljen na vse izzive te najtežje vzdržljivostne puščavske dirke. Doslej je v cilj pripeljal šestkrat (nekajkrat je odstopil s precej resnimi poškodbami) in bil najboljši 36. v generalnem seštevku oziroma peti v razredu brez ekipe leta 2021.

Dakar Toni Mulec Legen
Sportal Iz puščave na sneg: gasilski špalir za junaka Dakarja
Toni Mulec Dakar
Sportal Slovenca uspešno v cilju, zmaga za Benavidesa in Al Atijaha #video
Toni Mulec Abu Dabi
Sportal "Domov se vračam bolj moder, predvsem pa cel"
Ne spreglejte