Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2023,
19.40

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Simon Marčič Toni Mulec Dakar reli Dakar 2023

Torek, 17. 1. 2023, 19.40

1 leto, 3 mesece

Sprejem za Tonija Mulca

Iz puščave na sneg: gasilski špalir za junaka Dakarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Dakar Toni Mulec Legen | Toni Mulec na sprejemu v domači vasi | Foto STA

Toni Mulec na sprejemu v domači vasi

Foto: STA

Po dolgi poti domov (zamudil je letalo v Istanbulu) je v noči na torek v domači Legen nad Slovenj Gradcem prišel junak Dakarja Toni Mulec. V torek popoldne so mu pred gasilnim domom pripravili sprejem, na katerem seveda ni manjkalo glasnih motorjev, čestitk in objemov.

Toni Mulec Dakar
Sportal Slovenca uspešno v cilju, zmaga za Benavidesa in Al Atijaha #video

Toni Mulec je na reliju Dakar nastopil prvič in v skupnem seštevku končal na 24. mestu. Po osnovni "dirkaški izobrazbi" je motokrosist, a se v zadnjem obdobju posveča enduru in vzdržljivostnim dirkam. Lani je uspešno nastopil v Maroku, s tem pa dobil pravico do nastopa na Dakarju. Glavni izziv, kot je povedal, ni bil tekmovalni, ampak kako finančno pokriti projekt. Med drugim so mu pomagali tudi navijači z zbiranjem sredstev na spletni platformi. Na dirki je nastopil z nizozemsko ekipo HT Rally Raid.

"Ko prideš skozi cilj, ko končaš Dakar, vsi pravijo, da bo prišel tisti občutek ... Ampak največ mi je pomenilo, ko sem vzel v roke telefon in videl vsa sporočila in podporo. Ali pa danes, ko so me prišli pozdravit. To daje poseben čar. Najtežja tekma je bila predtekma. To lahko potrdim. Zbiranje sredstev pred dirko je najtežje in ko si na štartu, že zmagaš," je ob vrnitvi domov dejal Mulec. Sprejem so mu pripravili pred gasilskim domom v Legnu, pred tem pa so v sicer precej drugačnem okolju, kot ga je bil vajen zadnje tedne, v sneženju, gasilci zanj zagnali tudi špalir z vodnimi curki.

Dakar Toni Mulec Legen | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba Nekaj dni po koncu dirke je bil že čas, da je razmislil o tem, kaj je dosegel. A je izpostavil, da glavni cilj na takšnih dirkah ni sam rezultat, ampak predvsem to, da reli končaš. "O tem reliju razmišljam drugače kot o drugih. Vsak dan, ko sem prišel v cilj, je bil že dosežek. Tega se najprej nisem zavedal, šele na koncu, ko sem vedel, da moram priti skozi cilj. Na Dakarju ne moreš tekmovati za rezultat ali z drugimi, ampak sam s seboj. Toliko nevarnosti je, toliko stvari gre lahko narobe."

"Hitrosti so ogromne, terena ne poznaš, pri veliki hitrosti gledaš še potno knjigo in veliko stvari ne vidiš. To sem mi je zgodilo na sipini, težko je vse predvideti. Po navadi sem si vzel nekaj časa za premislek. A še preden sem šel na letalo, sem se zalotil, da razmišljam o tem, kaj bom popravil na naslednjem Dakarju. Želja je, je pa vse pogojeno s financami," je ob koncu že namignil o ciljih v prihodnosti.

Daljši intervju s Tonijem Mulcem bomo na Sportalu objavili konec tedna.

Na Dakarju je letos nastopal tudi Simon Marčič, že devetič. V kategoriji brez ekipe (original) je bil šesti. 

Dakar Toni Mulec
Sportal Loeb na Dakarju z rekordom, Slovenca uspešno proti cilju #video
Ignacio Cornejo
Sportal Po največji puščavi na svetu Slovenca dirkala na bencinskih hlapih #video
Dakar Toni Mulec
Sportal Mulec padel v luknjo med sipinami, a v hudih bolečinah dirka naprej
Ne spreglejte