Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 1. 2023,
12.30

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

Natisni članek

Simon Marčič Toni Mulec Sebastien Loeb reli Dakar 2023 Dakar

Sobota, 14. 1. 2023, 12.30

1 leto, 3 mesece

Reli Dakar, 13. etapa

Loeb na Dakarju z rekordom, Slovenca uspešno proti cilju #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

V Savdski Arabiji se končuje reli Dakar. V soboto so odpeljali predzadnjo etapo, sledi še zadnja v nedeljo. Zgodovinska šesta zaporedna etapna zmaga je uspela Sebastienu Loebu. Slovenca sta med motoristi zadržala mesti v skupnem seštevku.

Ignacio Cornejo
Sportal Po največji puščavi na svetu Slovenca dirkala na bencinskih hlapih #video

Simon Marčič | Foto: Denis Janežič Simon Marčič Foto: Denis Janežič Na 13. etapi je bil med motoristi najhitrejši Argentinec Kevin Benavides (KTM). V skupni razvrstitvi vodi Toby Price (KTM). Avstralec ima pred sklepnim dejanjem letošnjega relija Dakar 12 sekund prednosti.

Toni Mulec je sobotno etapo končal na 24. mestu, drugi Slovenec na dirki Simon Marčič pa je bil tokrat 59. V razredu original (brez ekipe) je Marčič odpeljal sedmi čas dneva. Mulec tudi v skupni razvrstitvi zaseda 24. mesto (+5:07:45), Marčič pa je 49. (+13:27:50). Mariborčan je v razredu original na šestem mestu.

Mulec: Zdaj šteje edino še cilj

Toni Mulec | Foto: Rally Zone Toni Mulec Foto: Rally Zone V soboto so se soočili z morjem rdečih sipin. "Same po sebi niso bile težke za vozit, a je svoje naredila čudna, zelo močna svetloba, ki je onemogočala branje terena. Veter, ki je sproti ravnal linije, je dirkanje dodatno otežil. Ves čas je bil v zraku rdeč prah, kot nekakšna koprena. Zelo težko je bilo oceniti, kaj te čaka pred tabo – je sipina mehka ali trda, je odlomljena, bo kompresija ... " je dogajanje na terenu opisal Mulec. Pravi, da se mu utrujenost že nabira. "Zdaj šteje edino še cilj. Misel na cilj mi poleg vaših dobrih misli trenutno daje vso potrebno energijo, da nalogo dokončam."

Loeb najhitrejši šestič zapored

Sebastien Loeb je dobil rekordno šesto zaporedno etapo. | Foto: Reuters Sebastien Loeb je dobil rekordno šesto zaporedno etapo. Foto: Reuters

Med avtomobilisti je svojo šesto zaporedno etapno zmago na etapi od Šajbe do Al Hofufa dosegel Francoz Sebastien Loeb. Kar je več kot katerikoli drug voznik relija Dakarja pred njim, vendar ostaja drugi v skupnem seštevku z zaostankom ure in 21 minut za vodilnim. S šestimi zaporednimi etapnimi zmagami je Loeb presegel rekord Finca Arija Vatanena iz leta 1989. Vodilni dirkač Toyote Naser Al-Atijah, štirikratni zmagovalec Dakarja (2011, 2015, 2019 in 2022), je bil na predzadnji etapi drugi.

Dakar Toni Mulec
Sportal Mulec padel v luknjo med sipinami, a v hudih bolečinah dirka naprej
Sportal V najtežji kategoriji Dakarja prvič etapna zmaga za Slovenca #video
Sportal Uspeh kariere Slovenca na Dakarju, a ostaja grenak priokus #video
Ne spreglejte