Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
1. 10. 2015,
18.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jenson Button McLaren

Četrtek, 1. 10. 2015, 18.03

7 let, 12 mesecev

Pri Buttonu ni šlo za nemotiviranost, ampak za denar

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Svetovni prvak formule 1 iz leta 2009 Jenson Button bo svoje dirkanje v formuli 1 raztegnil v 17. sezono, saj bo z McLarnom tekmoval tudi v prvenstvu 2016.

Jenson Button, ki je v formuli 1 leta 2000 debitiral z Williamsom, je v svoji karieri odpeljal 279 dirk. Ker ga letos čaka še pet dirk, v prihodnji sezoni pa še 21, bo po koncu prvenstva 2016 že tik za petami drugemu najizkušenejšemu dirkaču vseh časov Michaelu Schumacherju (306 dirk), saj bo imel le dirko manj. Če bo kariero podaljšal tudi v sezono 2017, bi lahko prehitel najizkušenejšega dirkača formule 1 Rubensa Barrichella, ki se je ustavil pri številki 322.

V zadnjem času so se razširile govorice, da je Button zaradi nekonkurenčnega paketa McLaren-Honde izgubil motivacijo in da resno razmišlja o koncu kariere. A pravi razlog za pomanjkanje motivacije je bil denar.

Ko je lani k McLarnu prišel Fernando Alonso, je McLaren z Buttonom podpisal novo dveletno pogodbo, a Britanec je moral privoliti v znižanje plače, na 12 milijonov ameriških dolarjev. Vendar so v pogodbi dodali člen, da se mu bo plača leta 2016 dvignila na 18 milijonov dolarjev. Ker bo McLaren zaradi slabih rezultatov verjetno izgubil kakšnega sponzorja (tudi novi ne stojijo v vrsti) in zaradi slabega položaja na konstruktorski lestvici od izvršnega direktorja moštva Bernieja Ecclestona dobil bistveno manj denarja, kot bi ga sicer, je skušal šef moštva Ron Dennis Buttonovo pogodbo popraviti tako, da mu ne bi bilo treba dati obljubljenih in podpisanih 18 milijonov dolarjev. A ker Jenson tega ni hotel sprejeti, so se pogajanja zavlekla.

Bi moral McLaren Buttonu plačati odškodnino, če bi mu rekel: Nasvidenje? Morda.

Kljub Buttonovemu odločnemu ne, se je Dennis odločil unovči "predkupno pravico" za britanskega dirkača in z njim potrdil partnerstvo še za prihodnjo sezono. In zakaj je McLarnov šef sploh podaljšal pogodbo z Buttonom? Razlogov je kar nekaj: ker Fernando Alonso letos ni bistveno boljši od njega, ker je zelo priljubljen med navijači, ker je eden izmed najboljših v komunikaciji z mediji, ker je s svojim šarmom kot naročen za reklamiranje McLarnovih sponzorjev, ker bo lahko s svojimi izkušnjami pomagal razvijati dirkalnik in ker je imel morda Jenson v dveletni pogodbi zapisano višino odškodnine, če se mu predčasno odrečejo. Nekaj podobnega je namignil Raikkonenov menedžer, ko se je govorilo o podaljšanju pogodbe s Ferrarijem.

Ne spreglejte