Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
3. 7. 2016,
11.12

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

formula1 Ferrari

Nedelja, 3. 7. 2016, 11.12

6 let, 6 mesecev

"Pretirani varnostni standardi bi lahko uničili DNK formule 1"

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Niki Lauda, živa legenda formule 1, je opozoril, da bi lahko višanje varnostnih standardov v formuli 1 uničilo DNK športa in odgnalo velik del navijačev.

Ena izmed najbolj vročih tem v formuli 1 je varnostni dodatek, ki bi zaščitil dirkačevo glavo. Ferrari je ponudil varovalo v obliki črke Y, ki bi bilo pritrjeno na dirkalnik okoli dirkačeve glave, Red Bull je našel tehnološko rešitev v vetrobranskem steklu.

Mednarodna avtomobilistična zveza se je po številnih testiranjih odločila, da bo za prvenstvo 2017 naprej razvijala Ferrarijev koncept, ki bo deležen aerodinamičnih izboljšav. Pri Red Bullovem konceptu je glavna težava vidljivost, vetrobransko steklo pa tudi ni prestalo testov trčenj.

Ta mesec naj bi FIA prižgala zeleno luč za to, da bo varnostni dodatek postal obvezna oprema vsakega dirkača v prihodnji sezoni. Njegova uveljavitev ne bo imela velika vpliva le na formulo 1, temveč tudi na vse nižje kategorije dirkanja na svetovni sceni. Če se bo stvar izkazala za učinkovito, jo bodo skoraj gotovo v kratkem uvedli tudi v evropski F3 in v serijah F4.

Dirkačeva perspektiva | Foto: Dirkačeva perspektiva

"Če ne bo tveganja v formuli 1, to ne bo realnost"

A nad novostmi na področju varnosti niso navdušeni vsi. Eden glavnih nasprotnikov je trikratni svetovni prvak formule 1 in neizvršni direktor vodilnega moštva formule 1, Mercedesa, Niki Lauda, ki svari pred pretiravanjem.

"Če greš predaleč s temi stvarmi, ni čudno, da vse manj ljudi gleda formulo 1. Mislim, da bi morali na zelo spoštljiv način ohraniti DNK formule 1. Če bomo izumljali preveč varnostnih dodatkov, bomo počasi uničili formulo 1," je za Motorsport Magazine poudaril Niki Lauda.

Avstrijec je prepričan, da bodo ljudje nehali gledat dirke formule 1, če bodo šport začeli dojemat kot preveč varen in brez tveganj, kakšnim smo bili priča v preteklosti.

"Zaradi izboljšav na dirkalnikih in stezah formula ena ni bila nikoli tako varna, kot je danes. Sprašujem se, kako daleč lahko gremo z varnostjo, ne da bi izgubili zanimanje ljudi. Če nekdo reče, da hoče zaslužiti 30 milijonov evrov na leto z dirkalnikom, ki ga je lahko upravljati, in to brez tveganj, to ni realnost."

Nekako tako bodo v prihodnji sezoni videti dirkalniki formule 1. | Foto: Nekako tako bodo v prihodnji sezoni videti dirkalniki formule 1.

"Formula ena mora ostati nevarna"

Štirikratni svetovni prvak formule 1 Sebastian Vettel vidi rešitev v ravnotežju med varnostjo in tveganjem, ki ga prinaša dirkanje.

"Dejstvo, da so dirkalniki postali varnejši, je za nas nekaj krasnega, ker nas zgodovina uči, da nekoč dirkači niso imeli takšne sreče. Mislim, da moraš najti pravi kompromis. Sestavine formule 1, kot so strast, hitrost, nevarnost in hrup, so zelo pomembne."

"Šport hočemo naredit varnejši. Ne moremo si zatisakti oči, če se dogajajo slabe stvari. Težko je najti ravnotežje. Morda se bo slišalo čudno, a mislim, da mora formula 1 na neki način ostati nevarna, ker prav to privlači ljudi. Če izgubiš to sestavino, tega športa ne bodo več zaznavali kot nekaj iz tega sveta. Postala bo manj razburljiva. Prepričan sem, da mora dirkanje ohraniti svoje temelje."

Varnostni dodatek, ki naj bi postal obvezen z začetkom prihodnje sezone, odločno podporajo Daniel Ricciardo, Jenson Button in Nico Rosberg. Glavna opozicijska dirkača sta Lewis Hamilton in Nico Hulkenberg. Aktualni prvak formule 1 Hamilton je celo izjavil, da je Ferrarijev koncept najslabša sprememba v zgodovini formule 1.

Ne spreglejte