Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 3. 2009,
19.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 25. 3. 2009, 19.37

8 let

Predstavitev dirkališča Spa Francorchamps

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Dirkališče v Spaju v letošnjem svetovnem prvenstvu formule 1 gosti dvanajsto dirko sezone.

Spa Francorchamps je eno najbolj legendarnih prizorišč formule 1, saj je dirko za veliko nagrado prvič gostila že leta 1924. V Spaju je svojo bogato kariero začel Michael Schumacher. Spa je eno najbolj priljubljenih dirkaških prizorišč, tako za dirkače kot navijače. Sprva so se dirkači v Spa Francorchampsu merili na 14,9 kilometra dolgi stezi sestavljeni tudi iz javnih cest. Ta je bila izredno hitra in še bolj nevarna, zato so jo skozi leta vztrajno krajšali in poenostavljali nekatere ovinke. Kljub vsemu je bil leta 1970, ko je dirka za veliko nagrado F1 še zadnjič gostovala na "stari" stezi, krog še vedno dolg neusmiljenih 14 kilometrov. Kljub popravkom je steza ostala ena najhitrejših na svetu, Chris Amon je tako leta 1970 postavil najhitrejši krog, odpeljal ga je s povprečno hitrostjo skoraj 245 km/h.

Spa se je na koledar vrnil leta 1983 v popolnoma spremenjeni podobi. Dolžino kroga so skrajšali za polovico, vseeno pa jim je uspelo ohraniti nekaj stare čarobnosti. Dve tretjini proge sta potekali na originalni zasnovi, nedotaknjen je ostal tudi legendarni Eau Rouge. Nekaj kritik je med dirkači sprožila le nova šikana (Autobusna postaja), ki so jo vrinili v ravnino pred zavoj La Source.

Že več kot dvajset let tako Spa ostaja ena najdaljših stez formule ena, zaradi mešanice dolgih ravnin in zahtevnih ovinkov v slikoviti okolici, pa jo večina dirkačev še vedno prišteva med najbolj priljubljene. Na prizorišču velike nagrade Belgije je eden od pomembnih faktorjev tudi hudo nepredvidljivo vreme. Nemalokrat se je namreč že zgodilo, da je na enem delu steze deževalo, medtem ko je bilo drugod popolnoma suho. Zavoj Eau Rouge pa zaradi visoke hitrosti in naglega vzpona velja za enega tehnično najzahtevnejših v formuli ena.

Dirkači 70 odstotkov kroga prevozijo s polnim plinom, stopnja oprijema je srednja, stopnja obrabe pnevmatik pa nizka do srednja. Srednja je tudi obremenjenost zavor. Najdaljši odsek, ki se ga vozi s polnim plinom je dolg 1.865 metrov (24 sekund). Sedemkilometrsko dirkališče je tehnično tako zahtevno, da se lahko le peščica dirkačev pohvali, da ga je popolnoma osvojila. Samo šest mož je namreč tam doseglo tri ali več zmag. Po trikrat sta se veselila Juan Manuel Fangio in Damon Hill, štirikrat Jim Clark in Kimi Räikkönen, petkrat Ayrton Senna in šestkrat Michael Schumacher. V zadnjih šestih letih smo videli pet različnih zmagovalcev: Felipe Massa (Ferrari), Räikkönen (Ferrari), Lewis Hamilton (McLaren), Sebastian Vettel (Red Bull) in Jenson Button (McLaren).

Tudi v moderni dobi formule 1 v Spaju ne manjka nesreč. V sezoni 2012 smo tako ponovno videli množično trčenje v prvem zavoju. Odstopilo je več favoritov za naslov prvaka, Romain Grosjean (Lotus) pa je zaradi povzročitve dobil suspenz ene dirke.

Ne spreglejte