Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 3. 2010,
17.06

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

VN Kanade

Torek, 9. 3. 2010, 17.06

7 let, 12 mesecev

Predstavitev dirkališča Gilles Villeneuve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Dirkališče v Montrealu v letošnjem svetovnem prvenstvu formule 1 gosti sedmo dirko sezone.

V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je formula 1 zaradi rivalstva med angleško in francosko govorečimi Kanadčani gostovala na dveh dirkališčih. Danes je VN Kanade v Montrealu. Eno leto je veliko nagrado gostil Mosport Park, drugo pa Mont-Treblant. Do leta 1970 je postalo jasno, da je Mont-Treblant prenevaren in dirka za veliko nagrado Kanade se je popolnoma preselila v Mosport Park. Leta 1977 so se francoski Kaandčani zaradi odličnih predstav njihovega junaka Gillesa Villeneuva, odločili, da je napočil čas, da spet organizirajo "domačo" dirko. Čeprav izgradnja popolnoma novega dirkališča zaradi finančnih in časovnih omejitev ni bila mogoča, pa so zadrego vendarle uspeli rešiti učinkovito in elegantno.

Na otoku Notre Damme, parku velemesta Montreal, so povezali vse obstoječe ceste v zaključeno krožno dirkališče. Notre Damme je leta 1967 gostil svetovni velesejem (Expo) in je bil zaradi tega poln futurističnih zgradb in inštalacij. Kot tak je bil tako rekoč popoln gostitelj dirke visokotehnološke formule ena. Da bi dirkališče posodobili po standardih F1 so porabili dva milijona ameriških dolarjev in oktobra leta 1978 je bila tam odpeljana prva dirka F1.

Gilles Villeneuve, takrat prvo leto pri Ferrariju, dotlej še ni imel zmage v formuli 1, zato je bil krst z debitantskim slavjem domačega heroja, popotnica, ki so si jo kanadski ljubitelji tega športa lahko le želeli. Po tragični smrti Gillesa Villeneuva leta 1982 montrealsko dirkališče nosi njegovo ime. Sin kanadske dirkaške legende Jacques Villeneuve se na domači dirki ni nikoli veselil zmage, zato pa so tam blestela ostala velika imena formule 1.

Rekorder je s sedmimi zmagami Nemec Michael Schumacher (1994, 1997, 1998, 2000, 2002, 2003, 2004), Montreal pa je tudi prizorišče edine zmage Jeana Alesija, ki se je na najvišjo stopničko odra za zmagovalce povzpel leta 1995. Francoz je takrat vozil Ferrari s številko 27, se pravi številko, ki jo je v svojem zlatem obdobju nosil tudi sloviti Gilles Villeneuve. V zadnjem obdobju je v Montrealu najuspešnejši Lewis Hamilton, ki je z McLarnom zmagal trikrat.

Sicer je velika nagrada Kanade na otoku Notre Damme postregla tudi s spektakularnimi nesrečami. Leta 2007 je svoj dirkalnik med prevračanjem popolnoma uničil Robert Kubica, ki je trčenje preživel brez hujših poškodb, ima pa montrealska steza še eno past, ki pa rane bržkone pušča bolj na egu dirkačev, ki se vanjo ujamejo. Varnostne ograje so na dirkališču Gillesa Villeneuva zelo blizu steze, še posebej neugoden pa je zid na zunanji strani ovinka iz zadnje šikane. Na njem je nekoč pisalo "Dobrodošli v Quebecu" (Bienvenue au Quebec), zato so zid ljubkovalno poimenovali kar v "quebeški zid", ko pa so po trčenju vanj odstopili tudi trije svetovni prvaki Damon Hill, Michael Schumacher in Jacques Villeneuve pa je ovira dobila ime "zid prvakov".

Ne spreglejte