Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
18. 7. 2015,
6.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jules Bianchi

Sobota, 18. 7. 2015, 6.38

8 let

Po devetih mesecih v komi umrl Ferrarijev velik up f1 Jules Bianchi

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoski dirkač formule 1 Jules Bianchi je po devetih mesecih kome podlegel hudim poškodbam glave, ki jih je utrpel v nesreči na lanski VN Japonske v Suzuki.

Jules Bianchi se je 5. oktobra 2014 v japonski Suzuki v slabem vremenu zaletel v avtodvigalo ob stezi, ki je odstranjevalo dirkalnik Adriana Sutila, ki je na istem mestu zletel s proge krog pred tem. Trčenje je bilo tako silovito, da je ostal Francoz vkleščen pod avtodvigalo, njegova marussia pa je bila ''totalka''. Preiskava Mednarodne avtomobilistične zveze je pokazala, da Bianchi v nevarnih razmerah za dirkanje ni dovolj upočasnil vožnje.

Francoza so najprej zdravili v japonski bolnišnici v prefekturi Mie, nato pa so ga prepeljali v Nico, nedaleč od doma svojih staršev, kjer je po devetih mesecih kome umrl.

Francoz je prvi dirkač formule 1 po 21 letih, ki je umrl za poškodbami, ki jih je utrpel na dirki. 1. maja 1994 se je v italijanski Imoli smrtno ponesrečil trikratni svetovni prvak f1 Ayrton Senna. Le dan pred njim pa avstrijski dirkač Roland Ratzenberger.

Na sloviti ulični stezi v Monaku s tretjerazrednim dirkalnikom pokazal svoj talent

Jules Bianchi, ki je bil velik up Ferrarija, je leta 2007 osvojil naslov prvaka v francoski Formuli Renault, dve leti pozneje je postal najboljši v evropski Formuli 3. Nato je dirkal še v serijah GP2 in Formuli Renault 3,5. Leta 2012 je postal rezervni in testni dirkač moštva formule 1 Force Indie. V formuli 1 je debitiral leta 2013 z Marussio, bil pa je tudi član Ferrarijeve dirkaške akademije in njegov testni dirkač.

Na lanski VN Monaka je Marussii pridirkal prve točke v zgodovini moštva, s čimer je ekipo rešil pred propadom. Ker je Marussia prav zaradi Bianchijev dveh točk po koncu sezone osvojila deseto mesto med konstruktorji, bo od izvršnega direktorja športa Bernieja Ecclestona prejela okoli 40 milijonov evrov.

Ne spreglejte