Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Četrtek,
12. 6. 2014,
17.14

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Marc Marquez Jorge Lorenzo VN Katalonije MotoGP

Četrtek, 12. 6. 2014, 17.14

4 mesece

Oh, ko bi se v Barceloni ponovila dirka s fotofinišem iz let 2009, 2007 ali 1992!

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Hondin Marc Marquez in Yamahin Jorge Lorenzo sta najresnejša kandidata, da bi na sedmi dirki sezone MotoGP na VN Katalonije v Barceloni uprizorila epski dvoboj s fotofinišem.

Španca sta z nepozabno predstavo postregla že na prejšnji dirki, pred štirinajstimi dnevi v italijanskem Mugellu. Takrat je zmagal Marquez s pičlo desetinko sekunde prednosti (0,121). Bo v Barceloni šlo še bolj na tesno? Vsi, ki imajo radi ta šport, si želijo vsaj približne ponovitve scenarijev iz let 2009, 2007 ali 1992. V sezoni 2009 je Valentino Rossi svojega moštvenega kolega pri tovarniški Yamahi Jorgeja Lorenza čez cilj privlekel z razliko 95 tisočink sekunde, leta 2007 je Ducatijev tovarniški dirkač Casey Stoner Yamahinega tovarniškega dirkača Valentina Rossija premagal za 69 tisočink sekunde, leta 1992 pa je bil Yamahin Wayne Rainey od Hondinega Micka Doohana hitrejši za 57 tisočink sekunde. Takšna dirkaška klasika bi bila še kako dobrodošla tudi v letošnji sezoni, v kateri smo na preteklih šestih dirkah videli samo enega zmagovalca – Marca Marqueza.

Španec je v Barcelono prišel s stoodstotnim izkupičkom – s 150 točkami. Njegov prvi izzivalec za naslov svetovnega prvaka Valentino Rossi jih ima 53 manj. To je največja razlika med prvim in drugim po prvih šestih dirkah po letu 2005, ko je MotoGP-ju kraljeval Valentino Rossi. Takrat je imel pred Marcom Melandrijem 58 točk naskoka. Marquez kljub velikanski prednosti v prvenstvu ne bi smel imeti težav z motivacijo: dirkal bo na domačih tleh pred temperamentnimi rojaki, v Barceloni v kraljevskem razredu še nikoli ni zmagal, niti ni osvojil najboljšega štartnega položaja.

V igri je sedmica

Lani je bil tretji, pred njim pa Dani Pedrosa in Jorge Lorenzo. Letos je Marc v tako dobri formi, da bi se na koncu dirke moral prerivati za zmago. Če bo Marquez zmagal, bo z 21 leti in 118 dnevi postal najmlajši dirkač v zgodovini kraljevskega razreda, ki bo zmagal na sedmih dirkah zapored. Če mu bo uspelo, bo rekord iz rok izpulil Rossiju, ki si je sedmico pridirkal leta 2002.

Skoraj gotovo bo Marquezu največjo grožnjo predstavljal Lorenzo, ki je v Mugellu vstal od mrtvih, z epskim dvobojem z Marcom pokazal svojo ostrino in namignil, da prvenstvo še ni odločeno. Jorge bo lovil prvo letošnjo zmago in četrto v Barceloni. Zmagal je v letih 2010, 2012 in 2013, torej bo branil lansko zmago. Dani Pedrosa, ki je lani na kvalifikacijah popravil pet let star rekord Caseyja Stonerja, bo skušal ponoviti svojo zgodbo iz leta 2008, ko je bil prvi. A sodeč po trenutni formi, je to zelo malo verjetno. Tako Lorenzo kot tudi Pedrosa računata na turbopospešek s tribun, a tega bo na njuno žalost imel tudi Marquez.

Bo Valentino Rossi spet igral eno glavnih vlog?

In kaj bo v igri treh Špancev počel Valentino Rossi? Italijan, ki je v Barceloni zmagal šestkrat v karieri kraljevskega razreda (2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2009), na svoji domači dirki v Mugellu ni bil konkurenčen za zmago. Devetkratni svetovni motociklistični prvak, ki v Španiji uživa status moto legende, bo imel kot vedno izjemno podporo občinstva. Čeprav bo manjša kot v Mugellu, bo še zmeraj tako velika, da se bo počutil kot doma. Če se bo ponudila priložnost za zmago, jo bo vsekakor pograbil z obema rokama. Če pa ne, bo na preži in bo natančno opazoval, kaj pred njim počneta Marquez in Lorenzo, ter skušal njuno prerivanje obrniti v svojo korist.

Ne spreglejte