Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 5. 2014,
20.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mercedes Nico Rosberg Lewis Hamilton Daniel Ricciardo Monako Monte Carlo

Nedelja, 25. 5. 2014, 20.11

8 let

Nico Rosberg brez napak, Lewis Hamilton "kuha mulo"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nico Rosberg je z zmago na prestižni dirki v Monte Carlu prevzel vodstvo v svetovnem prvenstvu formule ena, odnos med dirkačema moštva Mercedes pa postaja vse bolj napet.

"To je zame zares poseben dan," je bil po drugi zaporedni monaški zmagi vesel Nico Rosberg, ki je z napako v zadnjem hitrem krogu sobotnih kvalifikacij, s katero je vsem preostalim dirkačem na stezi, tudi moštvenemu kolegu Hamiltonu, preprečil zadnji poskus za izboljšanje štartnega položaja, poskrbel za nekaj napetosti v Mercedesovi garaži, a danes zdržal pritisk in Lewisu namenil nekaj pohval: "Lewis je vozil odlično in me spravil pod velikanski pritisk. Obdržal sem mirne živce in uspelo mi je zmagati, na koncu celo z nekoliko večjo prednostjo, do katere sem prišel z bolj svežimi pnevmatikami."

Rosberg je bil po štirih zaporednih porazih proti pravzaprav edinemu tekmecu v letošnjem prvenstvu seveda zelo zadovoljen, prevzel je tudi vodstvo v skupnem seštevku prvenstva dirkačev in še zaostril moštveni dvoboj s Hamiltonom.

Med Rosbergom in Hamiltonom je zakuhalo

Lewis Hamilton je danes "kuhal mulo", ni se pustil prepričati, da je bil včerajšnji Rosbergov manever nenameren, pa čeprav je Fia opravila preiskavo in Nemca oprostila vsakršne krivde. Da sta se dirkača že danes zjutraj gledala grdo, je potrdil tudi Mercedesov šef za motošport Toto Wolf, ki je dejal, da so tovrstni "čustveni izbruhi" povsem normalni, ko je v igri naslov svetovnega prvaka.

Hamilton je bil tudi po dirki redkobeseden. "Imel sem dober ritem, bil sem hiter, počutil sem se močnega, ampak na tej stezi je izjemno težko prehitevati …," je spomnil na kvalifikacije in krivico, ki naj bi se mu zgodila, provokativnim vprašanjem o sporu se je izmikal, na povsem neposredno poizvedovanje o vse bolj vročem rivalstvu z Rosbergom pa je odgovoril: "Med nama poteka zagrizena bitka, ki se bo zavlekla globoko v sezono. Nico do zdaj ni naredil niti ene napake, jaz pa sem v Melbournu odstopil, zato bo šlo zelo na tesno. Ekipa trdo dela za oba, se pa lahko kdaj znajde v nerodnem položaju, tako kot se je včeraj. A delo vodilnih je, da zaščitijo oba dirkača in to so tudi storili."

Zjutraj je poskušal Hamiltona pomiriti tudi Niki Lauda, eden od direktorjev moštva Mercedes, a brez izvršilne moči, pa ni pomagalo. Hamilton je celo grozil, da bo z Rosbergom obračunal, kot je Ayrton Senna svoje dni z Alainom Prostom. Namig na morebitno namerno trčenje v moštvenega kolega je Hamilton po dirki zanikal, Lauda pa si je lahko oddahnil, da trenutna dirkača srebrnih puščic, pa če sta še tako tekmovalna, nista pripravljena poseči po nešportnih orožjih.

Ricciardo je dobro unovčil težave Vettla in Räikkönena

Daniel Ricciardo je bil po dirki, ki sta jo zaznamovala dirkača Mercedesa, kar malce na stranskem tiru, vseeno vesel svojih drugih stopničk v karieri, prvih v Monte Carlu: "Prijetno je biti na stopničkah. Štartal sem slabo, zdrsnil na peto mesto, pa potem napredoval zaradi težav Vettla in Räikkönena. Nato sem poskušal zgolj braniti prednost pred Alonsom, proti koncu dirke sem imel še dovolj dobre gume, da sem lahko napadel, enega od Mercedesov sem ujel, ampak kot veste, je tukaj skoraj nemogoče prehitevati. Naredil sem vse, kar sem lahko, zato lahko rečem, da dan ni bil slab."

Ne spreglejte