Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
16. 2. 2013,
12.15

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ayrton Senna Williams

Sobota, 16. 2. 2013, 12.15

5 let, 6 mesecev

Ni izpolnil Ayrtonove napovedi, a ne meče puške v koruzo

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Visokih pričakovanj svojega pokojnega strica Ayrtona Senne ni izpolnil. A Bruno Senna je odločen, da uspe vsaj na vzdržljivostnih dirkah, če je že formula 1 preteklost.

"Če mislite, da sem jaz hiter, počakajte dokler ne vidite mojega nečaka," je leta 1993 ob slovesu od McLarna dejal Ayrton Senna. Takrat je 10-letni Bruno Senna dirkaško kariero začenjal v kartingu. Po smrti trikratnega prvaka je Viviane Senna, Ayrtonova sestra, sinu prepovedala nadaljnje dirkanje.

Bruno se je za volan vrnil 10 let kasneje. Prek formule 3 in serije GP2 se je leta 2010 vendarle prebil do formule 1. Takrat je imel že 26 let. Zgodba z nekonkurenčnim dirkalnikom Hispanie se je končala po eni sezoni. Leto kasneje mu je dal drugo priložnost Renault. Jeseni je odpeljal osem dirk, a kljub nekaj dobrim kvalifikacijskim rezultatom na dirkah ni navdušil. S svojim imenom in pokrovitelji si je lani zagotovil sedež v Williamsu. Na kvalifikacijah mu ni šlo, 10 dirk pa je končal med dobitniki točk (bil je le eno mesto za Pastorjem Maldonadom). A tudi to ni bilo dovolj, da bi ohranil sedež. Ob očitnem manjku dirkaških temeljev (v najstniških letih kot zapisano ni dirkal) inženirji in šefi ekip formule 1 vanj niso več verjeli. To zimo je podpisal predajo.

Bruno: Spet bi rad zmagoval

"Spet bi rad zmagoval. V formuli 1 te priložnosti nisem dobil. Ni skrivnost, da si vsak dirkač želi postati prvak in zmagovalec v formuli 1, a le redkim to uspe. Konec koncev pa dirkam za zmage. Gre mi le za zmage," je sklenil 29-letni Bruno Senna in novo priložnost našel na vzdržljivostnih dirkah. Podpisal je za Aston Martin Racing. Z dirkalnikom vantage GTE bo nastopil na osmih dirkah svetovnega prvenstva (WEC). Z njim ima lepe možnosti za zmage v razredu GTE. Dirkalnik si bo delil s Fredericom Makowieckijem, v Spaju in na 24 urah Le Mansa pa tudi z Robom Bellom. "Lahko sem srečen, da sem tako pozno dobil dobro priložnost. Tega vabila nisem mogel zavrniti."

Za Brazilca to ne bo prva izkušnja na vzdržljivostnih dirkah, saj je leta 2009 z ekipo ORECA že odpeljal štiri dirke v razredu LMP1. "Rad imam dirkanje, ne le formulo 1. Vem, da je razred GTE zelo konkurenčen in v njem dirkajo vozniki najvišjega razreda. Prav zato sem te priložnosti tako zelo vesel," je dejal v pogovoru za Autosport. Izziva se ne boji, čeprav se leta 2009 ni posebej izkazal (dvakrat je sicer bil na stopničkah, imel pa je tudi eno hujšo nesrečo v Spaju). "Tisto je bilo res težko leto. Veliko sem se naučil, a z mislimi sem bil pri formuli 1. Takrat sem si mislil, da bo to lepa izkušnja, a želel sem si v formulo 1." Dobra tri leta kasneje pravi, da je zrelejši in z mislimi le pri enem tekmovanju.

Ker mu je osem dirk premalo, Bruno išče še dodaten izziv. "Dirkanje le enkrat na mesec je za lenobe. Iščem še kakšno dodatno priložnost. Oziram se v ZDA. Tudi tam bi rad odpeljal nekaj dirk." Mika ga torej tudi ameriška serija Le Mans.

"Vrat si ne zapiram, a …"

Selitev na vzdržljivostne dirke pa ne pomeni, da je dokončno odpisal formulo 1.

"Nikoli ne reci nikoli. Vrat si ne zapiram, a čas je bil, da se ozrem drugam." Neuspeha v treh sezonah v formuli 1 ne obžaluje, saj se zaveda, da je v dirkanje z enosedežniki tako rekoč prišel od nikoder. Verjame pa, da bi predlani z Renaultom lahko dosegel več, če bi le dirkal in pomagal pri razvoju dirkalnika vso sezono. "Ko bi le lahko izpolnil svoj potencial. Imel sem dober dirkalnik, ne pa tudi celoten program in zato nisem imel enakih možnosti kot tekmeci." Lažje bi mu bilo, če bi dve sezoni vozil za isto ekipo. A te priložnosti ni dobil niti pri Williamsu. "A takšno je pač življenje," sklene Bruno.

Ne spreglejte