Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
28. 8. 2012,
18.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

McLaren

Torek, 28. 8. 2012, 18.40

8 let

Negotova prihodnost McLarna? Brez skrbi!

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Čeprav lahko McLaren po sezoni 2013 ostane tako brez največjega pokrovitelja kot brez motornega dobavitelja Mercedesa, je Martin Whitmarsh prepričan, da se zanje ni bati.

Formula 1 je velik posel. Medtem ko se sezona 2012 preveša v odločilno fazo, morajo možje na najvišjih položajih gledati tudi leto, dve in več naprej. Predvsem s finančnega vidika. Čeprav je McLaren druga najuspešnejša (178 zmag, 12 dirkaških in osem konstruktorskih naslovov) in druga najstarejša ekipa (za Ferrarijem), pa je njihova prihodnost negotova. Vsaj tako se zdi: odkar ima Mercedes svojo ekipo, nimajo več podpore motornega partnerja, obenem imajo z njim pogodbo le še za naslednjo sezono, enako velja za njihovega glavnega pokrovitelja.

Pa vendarle: vodja McLarnove ekipe formule 1 Martin Whitmarsh je prepričan, da gredo v pravo smer in so najlepša leta šele pred njimi. "Še močnejši bomo," je Whitmarsh zatrdil v intervjuju za Autosport. "Naslednje leto praznujemo 50-letnico, v formuli 1 pa smo že od leta 1966. Zmagali smo 25 odstotkov vseh dirk, na stopničkah smo bili na 50 odstotkov dirkah, imamo tudi zmago iz Le Mansa. Dobro pa nam kaže tudi za prihodnost."

"Če bomo zmagovali, se nam za pokrovitelje ni bati"

V zadnjem letu smo slišali ideje, da bi lahko izdelali lasten motor, pa govorice o vrnitvi k Hondi. Whitmarsh vse to zanika. "Ostali bomo pri Mercedesu. Mislim, da nismo nikoli trdili drugače." Se pa po sezoni 2013 bržkone umika njihov največji pokrovitelj, ki daje ekipi tudi ime - Vodafone. To jih ne skrbi, poudarja Whitmarsh. "Upamo in pričakujemo, da ostanejo z nami. S pokrovitelji imamo zelo dobre odnose. Imamo 10 pokroviteljev, ki so z nami že 15 let. Petnajst let v športu je nekaj neverjetnega. Če bo naš posel uspešen, če bomo zmagovali, se nam za pokrovitelje ni bati."

Zgodovina kaže, da je propadlo že 107 ekip, odkar je zraven McLaren. In če kogarkoli vprašate, kateri dve ekipi bosta čez pet let zagotovo še zraven, vam bo odgovoril Ferrari in McLaren, še dodaja prvi mož McLarnove ekipe formule 1. Prihodnost britanske srebrne puščice je torej vendarle varna. Zdaj se je treba osredotočiti na sezono 2012: Lewis Hamilton je v igri za naslov prvaka, obenem ga morajo prepričati v podaljšanje pogodbe.

Ne spreglejte