SiolNET. Sportal Avtomotošport
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Reli Dakar 2021

Naslednje leto spet v Savdski Arabiji, a s strožjimi varnostnimi ukrepi

0,04

termometer

Reli Dakar 2020
Tudi naslednje leto bo reli Dakar potekal v Savdski Arabiji. Foto: Reuters

Tradicionalni vzdržljivostni reli Dakar, ki se je letos prvič preselil v Savdsko Arabijo, bo na tem prizorišču ostal tudi naslednje leto, so danes sporočili prireditelji. A ti opozarjajo, da bodo morali tekmovalci upoštevati strožje varnostne ukrepe.

Dirkaško tekmovanje, ki se je po desetletju v Južni Ameriki preselilo v Savdsko Arabijo, bo v drugi izvedbi v tej državi potekalo med 3. in 15. januarjem 2021. Start in cilj bosta v Džedi.

Trasa predvideva 12 etap, je pa povsem nova, saj je drugačna kot v letošnji izvedbi. Dirkači bodo naredili krožno pot po tej veliki državi, na trasi pa bodo deležni vseh značilnosti, tako puščavskih razmer kot preizkušenj tik ob Rdečem morju.

Simon Marčič Sportal Dakar Špancu in Američanu, Marčič: Dokazal sem, da se lahko vozim v ospredju #video

Karavano bodo upočasnili

Skupno bo to že 43. izvedba ene najtežjih dirk na svetu. V letu 2021 bo imel reli samo en dan počitka (9. januar), prireditelji pa so sprejeli nekaj ukrepov, s katerimi bodo karavano nekoliko upočasnili. Predvsem zaradi nepoznavanja terena, saj bo trasa povsem nova za vse sodelujoče. Ti bodo tako navodila za posamezno etapo (road book) dobili šele zjutraj na dan preizkušnje, za nekatere tekmovalne kategorije bodo v digitalni obliki.

Na najbolj kritičnih mestih bo hitrost omejena

Uvedli bodo oznake za nevarna področja na dirki, prav tako pa bodo na Dakarju 2021 na dirki tudi "počasna območja". Za motocikliste - letošnji reli sta zaznamovali tudi tragični nesreči in smrt dveh dirkačev, Portugalca Paula Goncalvesa in Nizozemca Edwina Straverja - pa bodo uvedli obvezno nošenje zaščitnih oblek oziroma motorističnih zračnih blazin, na voljo pa bodo imeli tudi manj pnevmatik za menjavo. Na najbolj kritičnih mestih bo hitrost omejena na 90 km/h.

Dirkače čakajo sipine, tehnični deli in tudi hitri deli

"Skušamo kar najbolje izkoristit Savdsko Arabijo. Država je tako ogromna, da smo od letošnje trase pustili samo kakšnih 50 ali 100 kilometrov," je dejal direktor tekmovanja David Castera in dodal: "V vsaki etapi smo skušali najti vse možne izzive. Tako dirkače čakajo sipine, tehnični deli in tudi hitri deli."

Prireditelji bodo prijave za reli začeli zbirati 15. junija.

Poleg prave dirke za vse sodobne dirkalnike pa za leto 2021 pripravljajo tudi različno v spomin na stare čase, na kateri bodo lahko sodelovali dirkalniki izpred leta 2000.

Preberite še:

Miran Stanovnik Sportal Miran Stanovnik: Odkar vozim hibridni avto, sem nadpovprečno umirjen voznik #video Edwin Straver Sportal Nizozemec podlegel poškodbam z relija Dakar

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin