Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Sobota,
26. 9. 2015,
12.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Valentino Rossi Jorge Lorenzo Marc Marquez Giacomo Agostini

Sobota, 26. 9. 2015, 12.15

8 let

Najboljši vseh časov Agostini: Rossi ima 80 odstotkov možnosti

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Najuspešnejši motociklistični dirkač vseh časov, Italijan Giacomo Agostini, je zatrdil, da ima njegov rojak Valentino Rossi večje možnosti za naslov prvaka v kraljevskem razredu kot Jorge Lorenzo.

Svetovno motociklistično prvenstvo v elitnem kraljevskem razredu MotoGP se je prevesilo v odločilno, sklepno fazo. Do konca sezone je še pet dirk (Aragon, Motegi, Phillip Island, Sepang, Valencia), odpeljali pa so jih 13. Morda bo odločitev o naslovu svetovnega prvaka padla na finalu v Valencii 8. novembra, morda pa prej. Kdo bi vedel. MotoGP namreč ni formula 1, kjer je marsikaj vnaprej dogovorjeno in kjer sta v moštvu ponavadi določena prvi in drugi dirkač. V kraljevskem razredu MotoGP ni preračunavanja, saj ekipe dirkačem pustijo dirkati, zmagovalca pa odloči dirka na stezi, ne interesi vodilnih mož.

Pet dirk pred koncem sezone ima Valentino Rossi 23 točk prednosti pred Jorgejem Lorenzem in 63 pred Marcom Marquezom, na voljo pa je še 125 točk. Ker ima Marc minimalne možnosti za ubranitev naslova svetovnega prvaka, bosta o žlahtni lovoriki skoraj gotovo odločala Rossi in Lorenzo. Čeprav je Rossi s 36 leti najstarejši dirkač v MotoGP, letos uspešno tekmuje z veliko mlajšimi tekmeci: njegov prvi izzivalec Jorge Lorenzo je mlajši osem let, njegov drugi izzivalec Marquez pa 14 let.

''Odločitev o naslovu svetovnega prvaka bo padla na finalu v Valencii''

Rossi je v lovu za letošnjim naslovom prvaka v primerjavi z Lorenzem bolj motiviran, saj je v zadnji fazi svoje kariere in si zelo želi osvojiti svoj deseti naslov prvaka v svetovnem prvenstvu (Lorenzo lovi petega). Ob tem ne gre prezreti dejstva, da je Rossi svoj zadnji naslov osvojil leta 2009, Lorenzo pa leta 2012. Valentinova lakota po uspehu je zato bistveno večja kot Lorenzova. Rossi je tudi bistveno starejši od Lorenza in nima več veliko časa za osvajanje naslovov, vsako leto pa mu bo težje. Lorenza čaka še približno deset let kariere, zato bo morda tvegal manj.

"Valentino ve, kaj narediti, še posebej ko bomo prišli na finale prvenstva. Takrat bo še bolj vznemirljivo in še več pritiska (a Rossi je prav na finalu 2006 v Valencii podlegel pritisku in naslov prvaka podaril Nickyju Haydnu, op. p.). Mislim, da mu kaže najbolje, saj ima ogromno izkušenj in točkovno prednost. V dirkanju pa imaš tudi tehnično plat, zato je lahko prvenstvo odvisno od tega. Lahko izgubiš 25 točk, ker imaš težave z motorjem ali zaradi česa drugega. Drugače pa mislim, da bo odločitev o naslovu svetovnega prvaka padla na finalu v Valencii," je za crash.net povedal Giacomo Agostini.

Zadnja dirka MotoGP v Misanu je bila nekaj posebnega, saj so motociklisti dvakrat med dirko zamenjali motocikle. V kaotičnih razmerah je zmagal Marquez, Rossi pa je padcu Lorenza svojo prednost pred Jorgejem z 12 točk povečal na 23. Čeprav je bil Valentino daleč od stopničk, je bilo njegovo peto mesto zlata vredno. Giacomo Agostini je za gpone.com razplet VN San Marina komentiral z besedami, da so se Rossiju možnosti za naslov prvaka povečala na 80 odstotkov.

Italijan je za crash.net snel kapo tudi pred zmagovalcem Misana Marquezom: "On je zelo dober. Včasih v dirkanju potrebujemo tudi srečo. Letos je imel Marc na začetku sezone težave, je tudi padel na treningu in si zlomil prst. Seveda ga imajo navijači radi, ker zmeraj napada, vedno skuša zmagati. A pri 22 letih moraš to početi! Če pri 22 preveč razmišljaš, pri 30 ne dirkaš več! Zapreš 'gas'."

Ne spreglejte