Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Torek,
21. 8. 2012,
13.30

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

reli WRC Ford Sebastien Loeb Petter Solberg

Torek, 21. 8. 2012, 13.30

5 let, 6 mesecev

Na Loebovem reliju Latvala verjame v zmago

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po sedmih makadamskih relijih se WRC nadaljuje z asfaltnim v Nemčiji, ki ga je Sebastien Loeb dobil že osemkrat. Fordov Jari-Matti Latvala: "Dejansko mislim, da imam možnost borbe za zmago."

Deveta od 13 dirk sezone svetovnega prvenstva v reliju (WRC) je preizkušnja v Nemčiji. Za dirkača tovarniškega Forda, Jarija-Mattija Latvalo in Pettra Solberga, je bitka za naslov bolj ali manj izgubljena (Norvežan za vodilnim Sebastienom Loebom zaostaja 67 točk, Finec pa 102 točki), kar pa ne pomeni, da na preostale relije prihajajo z belo zastavo. Da bi bili v Nemčiji konkurenčni, so prejšnji teden naredili skoraj tisoč testnih kilometrov na asfaltu. Po uvodni dirki sezone v Monaku bo to šele drugi asfaltni reli letos, a v povsem drugačnih temperaturnih okoliščinah. Ozke in zavite ceste s številnimi grbinami med vinogradi ob luksemburški meji bodo pravi užitek, a obenem nočna mora.

"Nemčija je najtežji asfaltni reli leta," poudarja 28-letni Latvala, ki je konec julija na domači dirki končal na tretjem mestu, v skupnem seštevku pa je peti. "Prepričan sem, da bo Fiesta RS WRC dobra tudi na asfaltu. Na Finskem je na makadamu Citroën naredil korak naprej, a ni nujno, da bo enako na asfaltu. Zato verjamem, da imamo v Nemčiji možnosti. Pa čeprav je na tem reliju Loeb zmagal že osemkrat." Dodaja, da na asfaltu še nikoli ni bil tako konkurenčen, pa vendarle se boji zelo abrazivne podlage. "Brzinci so prava uživancija, je pa izbira pnevmatik zelo zahtevna. Z napačno izbiro lahko plačaš krepko ceno. A vseeno: če sem včasih za asfaltne dirke razmišljal, da so stopničke odlične, zdaj dejansko mislim, da imam možnost borbe za zmago."

Latvala lani v Nemčiji ni osvojil točk, ima le eno četrto mesto izpred dveh let. Več izkušenj z nemškega relija ima Solberg, ki je nastopil na vseh devetih izvedbah te dirke za točke svetovnega prvenstva. "Nemški reli imam zelo rad, saj gre za fantastičen dogodek z veliko navijači. Lepo se bo prvič po Monaku vrniti na asfalt. S Fiesto sicer na tej podlagi še nimam veliko kilometrov, a generalno je občutek dober," je povedal Norvežan, ki je na zadnjih treh relijih Nemčija vselej končal na petem mestu. Lani so se mu obetale stopničke, a je zaradi predrtih pnevmatik ostal brez njih. "Največji izziv je spreminjajoče vreme in oprijem, brzinec Baumholder pa je še posebej zahbrten, še posebej, če dežuje. Ključno se bo izogniti težavam." Reli se začne v četrtek s kvalifikacijami, nakar bo med soboto in nedeljo 15 hitrostnih preizkušenj. Dogajanje bomo spremljali na Sportalu.

Ne spreglejte