Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 3. 2023,
21.19

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62

Natisni članek

Jorge Prado GasGas Jeffrey Herlings Jeremy Seewer KTM motokros Jan Pancar Honda Ruben Fernandez Tim Gajser Tim Gajser MXGP

Nedelja, 12. 3. 2023, 21.19

1 leto, 1 mesec

VN Argentine, MXGP

Ni Gajserja, a Honda vseeno slavi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,62
Ruben Fernandez Honda Argentina | Ruben Fernandez je dosegel prvo zmago v MXGP. | Foto Honda Racing/ShotbyBavo

Ruben Fernandez je dosegel prvo zmago v MXGP.

Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Na prvi dirki nove sezone svetovnega prvenstva v motokrosu je v Argentini v elitnem razredu MXGP z zmago presenetil Španec Ruben Fernandez, moštveni sotekmovalec poškodovanega svetovnega prvaka Tima Gajserja. V šibkejšem razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts, Jan Pancar je bil na prvi dirki sezone deseti.

Jorge Prado
Sportal Spektakularen padec Seewerja, prvih deset točk Pradu #video

Tim Gajser (Honda) se je poškodoval tri tedne pred začetkom sezone, tako da ga še nekaj časa ne bo v konkurenci. A vsaj na uvodni dirki ga je dobro zamenjal moštveni sotekmovalec v ekipi Honda HRC Ruben Fernandez, ki je dosegel svojo sploh prvo zmago v MXGP. Pot do nje je Španec tlakoval z odličnim nastopom v drugi vožnji, ko je povedel in vodstvo zadržal. V prvi vožnji je bil peti, a ker so tekmeci v drugi delali napake, je bilo na koncu tudi to dovolj za tesno zmago.

Gajser je zmago ekipnega kolega spremljal po televiziji in mu čestital prek družabnih omrežij. | Foto: Honda Racing/ShotbyBavo Gajser je zmago ekipnega kolega spremljal po televiziji in mu čestital prek družabnih omrežij. Foto: Honda Racing/ShotbyBavo

Jeffrey Herlings  | Foto: Grega Valančič/Sportida Jeffrey Herlings Foto: Grega Valančič/Sportida Drugi v seštevku dirke je bil na koncu svetovni prvak iz leta 2021 Nizozemec Jeffrey Herlings (KTM); zaradi poškodbe je izpustil celotno lansko sezono, zdaj se je vrnil z drugim mestom, saj še ni pravem dirkaškem ritmu. Tretji na argentinski dirki pa je bil z enakim številom točk Španec Jorge Prado (GasGas), ki je dobil prvo vožnjo in se zdi na uvodu v sezono najhitrejši. Zelo hiter je tudi Jeremy Seewer (Yamaha), a je zaradi več padcev v prvi vožnji veliko nagrado končal na sedmem mestu. 

Prado je prevzel vodstvo v skupnem seštevku, saj v tej sezoni zaradi novih pravil v seštevek štejejo tudi izidi kvalifikacij, točke dobi deset najboljših iz sobotne kvalifikacijske preizkušnje. To pa je odbil prav Prado, Fernandez je bil četrti. Po prvi dirki ima tako Prado 50 točk, Fernandez 48, danes četrti Francoz Romain Febvre pa je skupno tretji s 44.

Pancar na prvi dirki deseti

Jan Pancar | Foto: AMZS/Goran Krošelj Jan Pancar Foto: AMZS/Goran Krošelj V razredu MX2 je uvod v novo sezono dobil Belgijec Jago Geerts (Yamaha), ki je bil razred zase na kvalifikacijah in v obeh vožnjah in je tako osvojil maksimalno število točk (60). Slovenski dirkač Jan Pancar (KTM), ki letos zadnjič nastopa v tej konkurenci, je prvič v karieri vozil na prizorišču v Villi la Angosturi, saj se doslej ni udeleževal dirk izven Evrope.

Nalogo je opravil dobro in bil na mestih, ki jih je že dosegal v prejšnji sezoni, ko je bil skupno 11. V prvi vožnji se je v izognil padcu nekaj tekmecev po štartu ter bil nekaj časa deveti, nazadnje pa je končal kot deseti. V drugi vožnji je prav tako vozil krog desetega mesta, po manjši napaki ob koncu nekaj izgubil in padel na 12., vseeno pa je skupno končal na desetem in dobil prvih 20 točk v sezoni 2023.

Naslednja postaja SP bo Riola Sardo na Sardiniji 26. marca.

MXGP Argentine:

1. vožnja: 1. Jorge Prado (Špa), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Maxime Renaux (Fra)

2. vožnja: 1. Ruben Fernandez (Špa), 2. Jeffrey Herlings (Niz), 3. Jeremy Seewer (Švi)

Skupno na dirki: 1. Ruben Fernandez (Špa) 41, 2. Jeffrey Herlings (Niz) 40, 3. Jorge Prado (Špa) 40 

SP skupno (1): 1. Jorge Prado (Špa) 50, 2. Ruben Fernandez (Špa) 48, 3. Romain Febvre (Fra) 44

MX2:

Skupno na dirki: 1. Jago Geerts (Bel) 50, 2. Andrea Adamo (Ita) 40, 3. Thibault Benistant (Fra) 35 ... 10. Jan Pancar (Slo) 20

SP skupno: 1. Jago Geerts (Bel) 60, 2. Andrea Adamo (Ita) 49, 3. Thibault Benistant (Fra) 41 ... 10. Jan Pancar (Slo) 20

Jeffrey Herlings Mantova
Sportal Vrnitev Herlingsa, začetek sezone brez Gajserja
Tim Gajser 2023
Sportal Dva tedna po zlomu stegnenice Gajser že trenira
Jan Pancar
Sportal Pancar: Če bom odpeljal, kot znam, bo rezultat vrhunski
Ne spreglejte