Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
25. 2. 2013,
15.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jorge Lorenzo Dani Pedrosa Valentino Rossi Marc Marquez Cal Crutchlow

Ponedeljek, 25. 2. 2013, 15.09

8 let

MotoGP testiranja niso 'blef', so realni pokazatelj razmerij moči

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Primarni cilj zimskih testiranj kraljevskega razreda MotoGP je resda preizkušanje novih tehnološki rešitev, a so časovni dosežki realni pokazatelj razmerij moči med dirkači.

Dirkači elitnega razreda nas pred pričetkom vsake sezone prepričujejo, da so na pripravah na novo sezono osredotočeni na preizkušanje novih delov, iskanje optimalnih nastavitev in v sestavljanje baze dragocenih podatkov ter da jih postavljanje najhitrejših možnih časov bore malo zanima. A to ne bo povsem držalo. V pretekli sezoni so bili tisti dirkači, ki so bili najhitrejši na zimskih testih, najhitrejši tudi na dirkah. Presenečenj ne gre pričakovati niti v letošnji sezoni.

Na zadnjih predsezonskih testih v Jerezu pred lansko sezono (23.-25. marec 2012) so špico, ki je štrlela iz povprečja, predstavljali Casey Stoner, Jorge Lorenzo in Dani Pedrosa. In prav ti trije vozniki so pobrali prav vseh 18 zmag v prvenstvu 2012 in so bili edini resni kandidati za naslov svetovnega prvaka. V drugi kakovostni razred so sodili Ben Spies, Cal Crutchlow, Valentino Rossi, Andrea Dovizioso, Nicky Hayden, Alvaro Bautista in Stefan Bradl. Ti so imeli material za stopničke. Izkoristili so ga štirje – Dovizioso, Bautista, Rossi in Crutchlow.

Zgodba iz pretekle sezone se bo skoraj gotovo ponovila tudi v prvenstvu 2013. Na prvih letošnjih testih v Sepangu je bil najbolj divji Hondin in Yamahin tovarniški četverec: Pedrosa-Lorenzo-Rossi-Marquez. Ti štirje mojstri premorejo nesporni dirkaški talent in imajo na voljo trenutno najboljši 'mašini' v karavani kraljevskega razreda MotoGP. Dani, Jorge, Valentino in Marc bi morali teoretično pobrati vseh 18 zmag in v svojem krogu odločiti svetovnega prvaka. A svojo računico ima tudi Yamahin zasebnik Cal Crutchlow, ki je že lani opozoril nase. Na prvem februarskem testu je za Pedroso zaostal samo šest desetink, z Marquezom pa je bil praktično poravnan (razlika – desetinka sekunde!). Britanec je napovedal prvo zmago. Prve stopničke v karieri MotoGP si bo skušal pridirkati Hondin zasebnik Stefan Bradl, kateremu so obljubili identični motor kot tovarniškima voznikoma Pedrosi in Marquezu, vsaj v prvem delu sezone. Britanec in Nemec si želita, da bi na drugih testiranjih v Sepangu v postavljanju najhitrejših krogov nagajala štirim Hondinim in Yamahinim elitnim izbrancem, če že ne bosta konkurenčna v simulaciji dirk.

Tridnevni test morata maksimalno izkoristiti, saj bosta kot vse kaže v primerjavi s tovarniškimi dirkači japonskih konstruktorjev hendikepirana še preden se bo sezona sploh začela: tovarniška Yamaha in Honda si bosta namreč od 12. do 14. marca v Austinu privoščili dodaten tridnevni test. Yamahin zasebnik Herve Poncharal in Hondin privatnik Lucio Cecchinello bosta zelo težko sestavila proračun za izlet onstran luže. Bosta pa Crutchlow in Bradl zagotovo znova v akciji med 23. in 25. marcem, ko bo španski Jerez gostil zadnja predsezonska testiranja. Takrat se bodo dokončno izkristalizirala razmerja moči v kraljevskem razredu. In kje je v tej zgodbi o zmagah in stopničkah 2013 tovarniški Ducati? Ga ni. Dvesekundni časovni primanjkljaj na prvih letošnjih testih je napovedal, da bi znal biti nov Desmosedici še večja polomija kot lanski. Na drugih testih v Sepangu ni pričakovati, da bi igral vidno vlogo. Če bo italijanski konstruktor do četrtka prepolovil svoj zaostanek za Hondo in Yamaho, bo to pomenilo izjemen napredek.

Ne spreglejte