Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Nedelja,
2. 6. 2013,
12.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

VN Italije Jorge Lorenzo

Nedelja, 2. 6. 2013, 12.14

7 let, 12 mesecev

Mojstrska vrnitev Lorenza, ničli Rossija in Marqueza

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Yamahin Jorge Lorenzo je z briljantno predstavo v Mugellu dokazal, da je imel na prejšnji dirki v Le Mansu le slab dan. Valentino Rossi in Marc Marquez prvič letos nista videla kockaste zastave.

Lorenzo je boj za zmago napovedal že na kvalifikacijah, ko je za lastnikom najboljšega štartnega položaja Danijem Pedroso zaostal vsega 69 tisočink sekunde. Na dirki je že v prvem ovinku prevzel vlogo vodje, Pedrosa in Marquez, ki se je iz šeste pozicije katapultiral v ospredje, pa sta mu tesno sledila. A le do polovice VN Italije, nato je Jorge dvignil svoj ritem in se odlepil od Hondinih rivalov ter si do konca 23 krogov dolge dirke privozil dobrih 5 sekund prednosti. Špancu je nehote pomagal rojak Pedrosa, ki je blokiral hitrejšega moštvenega kolega Marqueza. Marc je poskušal priti mimo Danija na štartno-ciljni ravnini, a je bil neučinkovit tako kot Pedrosa med napadanjem Lorenza v prvem delu dirke. Je pa Marquezu uspel vrhunski prehitevalni manever na enem izmed ovinkov pet krogov pred koncem dirke, s katerim se je še bolj globoko zasidral v srcih svojih navijačev. A novinec v kraljevskem razredu, ki je na drugem prostem treningu preživel vratolomni padec pri hitrosti več kot 340 km/h, je vse prigarano vrgel stran tri kroga pred koncem dirke, ko mu je odneslo prednji del motocikla in je pristal v pesku. Izgubljenih je bilo dragocenih 20 točk, prekinjena pa je bila tudi serija štirih zaporednih stopničk v debitantski sezoni kraljevskega razreda. Marquezova prva letošnja ničla je imela hude posledice v prvenstvu: namesto da bi zaostanek za Pedroso stopil s 6 točk na vsega 2 točki, se je njegov točkovni primanjkljaj po peti dirki povečal na 26, kar je več kot ena zmaga.

Pedrosa, ki je bil v Mugellu prepočasen tako za Lorenza kot Marqueza, je v troboju vodilnih dirkačev izvlekel maksimalno, kar se je dalo. Marquez mu je s padcem podaril svojih 20 točk in istočasno Lorenzu iztrgal 4 točke. Če bi Marc ostal na dveh kolesih, bi Jorge po Mugellu za Danijem zaostajal 8 točk, tako pa sedaj 12. Je pa tudi res, da je Lorenzo z Marquezovim padcem ne le izgubil, temveč tudi pridobil. S tretjo zaporedno zmago v Mugellu se je prebil na drugo mesto in postal prvi Pedrosin izzivalec za naslov svetovnega prvaka. Pred VN Italije je za Marquezom capljal za 11 točk, po dirki mu kaže pot s prednostjo 14 točk. Lorenzova zmaga je prišla ravno ob pravem času – takoj po kalvariji v Le Mansu, ko je bil na mokri stezi druga liga. Tudi prizorišče si je Španec izbral ravno pravšnje – italijanski Mugello, kjer je večina navijačev prisegala na njegovega moštvenega kolega Valentina Rossija, ki je imel na voljo isti motor. Lahko bi rekli, da je zmagal v levjem žrelu, kjer so bili mnogi prepričani, da je prišel čas, da bo Rossi, ki je v Mugellu med leti 2002 in 2008 spisal neverjetno serijo zaporednih zmag in ki je na prejšnji dirki v Le Mansu zasenčil Lorenza, postregel s prvo letošnjo zmago.

Rossijeva zgodba v Mugellu 2013 se je končala že po treh ovinkih, ko ga je v pesek torpediral Hondin zasebni dirkač Alvaro Bautista. Šlo je za tipično dirkaško nesrečo, ko si dirkači skušajo v prvem krogu privoziti čimboljšo pozicijo za nadaljevanje dirke, zato je razumljivo veliko prerivanja. Valentino bi se lahko v prihodnje podobnih incidentom izognil v širokem loku, če bi bil hitrejši na kvalifikacijah (VN Italije je začel iz tretje štartne vrste) in če bi bolje štartal. Posledično bi se znašel v družbi najboljših, ki ponavadi v prvem krogu hodijo po robu, a ne stopijo čezenj kot je to storil Bautista. Rossijeva smola je imela velik pečat v prvenstvu. Njegov deficit za vodilnim Pedroso se je po peti dirki s 36 točk povečal na 56, kar je več kot dve zmagi. Namesto, da bi po lastni napaki v Le Mansu, ko je v smeti vrgel 16 točk, obrnil rezultatski trend v pozitivno smer, se je njegova usoda razpletla na najslabši možen način – upal je na zmago, dobil pa ničlo. Edina svetla točka Mugella je bila ta, da je zmagal Lorenzo in Pedrosi ukradel 5 točk, sicer bi Rossi za Danijem zaostajal že 61 točk. Valentino je po dveh ponesrečenih dirkah v prvenstvu padel na šesto mesto, prehitela sta ga Cal Crutchlow (na VN Italije tretji) in Andrea Dovizioso (v Mugellu peti).

V srednji kategoriji svetovnega motociklističnega razreda Moto2 je zmagal Scott Redding s Kalexom, v najnižji Moto3 pa Luis Salom s KTM-om.

Ne spreglejte