Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Ponedeljek,
6. 6. 2016,
9.43

Osveženo pred

7 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

MXGP Tim Gajser Tim Gajser

Ponedeljek, 6. 6. 2016, 9.43

7 let, 10 mesecev

Mladi pištoli Gajser in Febvre tekmece razstrelila na prafaktorje #video

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Hondin dirkač Tim Gajser in njegov Yamahin rival Romain Febvre sta očitno privatizirala boj za naslov svetovnega prvaka v vrhu motokrosa, v elitni kategoriji MXGP.

Francoz Romain Febvre je na deseto prizorišče sezone, na domačo progo Saint Jean d’Angely, prišel rahlo poškodovan (v prejšnjem dirkaškem koncu tedna v Španiji si je poškodoval komolec), a je s pomočjo protibolečinskih injekcij in na krilih temperamentnega francoskega občinstva prikazal eno najboljših predstav v letošnji sezoni. Febvreja je zelo sproščenega naredila tudi nova triletna pogodba z Yamaho, ki jo je podpisal v francoskem dirkaškem koncu tedna in po kateri bo z japonskim motorjem dirkal še vsaj do konca sezone 2019 (Tim Gajser je Hondi zavezan do konca sezone 2020).

Febvre je imel za nedeljski dirki bistveno boljše izhodišče kot Gajser, saj ju je začel na drugem mestu, Gajser pa trinajsti. Tim je namreč v kvalifikacijski dirki v prvem krogu padel, strmoglavil na zadnje mesto, nato pa se moral prebijati naprej. Gajserja je očitno napaka iz kvalifikacij tako podžgala, da je prikazal svojo najboljšo predstavo in na prvi dirki zmagal. Francosko občinstvo je po prečkanju ciljne črte obnemelo, saj je Tim Febvreja ugnal za pičlih šest desetink sekunde.

Zdravljica morala dati prednost marseljezi

Gospodar druge dirke je bil Febvre. Francoz je bil tako suveren, da je lahko zadnji krog prekrižal in se pred ciljem obračal nazaj. Gajser ni bil konkurenčen. Časovna razdalja do Romaina je znašala več kot devet sekund. Po koncu obeh dirk sta Gajser in Febvre osvojila enako število točk – 47, a je skupno zmago pobral Febvre, ker je drugo dirko odpeljal hitreje kot Gajser prvo (razlika: 15 sekund). Zdravljica je torej morala dati prednost marseljezi.

Gajser in Febvre sta v Franciji dirkala, kot da bi padla z drugega planeta. Na prvi dirki sta tekmece za seboj pustila za 30 sekund, na drugi pa za 40. Jevgenij Bobrišev, ki je zmagal na kvalifikacijski dirki in bil tretji na drugi nedeljski dirki, je bil šokiran: "Ne razumem, kako sta lahko ta dva fanta dirkala tako hitro. Skušal sem jima slediti, pa jima nisem mogel." Škoda, da na dirki ni nastopil domačin Gautier Paulin. Francoz se je poškodoval v zadnjem krogu kvalifikacijske dirke, ko je vodil. Morda bi Hondin tovarniški dirkač mešal štrene tako Gajserju kot Febvreju in dirki naredil še bolj razburljivi.

Gajser še bližje naslovu svetovnega prvaka

Gajser je po 20. dirki sezone obdržal primat v elitni kategoriji MXGP. Prednost pred Febvrejem je enaka, kot je bila pred francosko avanturo – 24 točk. A Tim je pred nadaljevanjem sezone kljub temu v boljšem položaju, kot je bil pred desetim prizoriščem. Zakaj? Zato, ker je imel Febvre pred domačima dirkama na voljo 450 točk (devet prizorišč in 18 dirk), da ulovi Gajserja. Zdaj jih ima le še 400 (osem prizorišč in 16 dirk).

Vse bolj kaže, da bosta Gajser in Febvre ostala osamljena jezdeca v boju za naslov prvaka. A Romain se je znašel v vlogi lovca, ki preganja geparda, ki ne potrebuje počitka. Ne le da je Tim na stopničke stopil že desetič zapored, Febvreja mora še bolj skrbeti dejstvo, da Gajserju v Franciji ni izpulil niti ene same točke, čeprav je postregel s fenomenalnima predstavama. In da je Tim konkurenčen za zmago, čeprav ima porazno štartno izhodišče.

Cairoli in Nagl počasi izgubljata stik z vodilno dvojico

Osemkratni svetovni prvak, Italijan Antonio Cairoli s KTM-om, ki je na prejšnjem prizorišču v Španiji nase opozarjal predvsem s padci, je podobno zgodbo ponovil tudi v Franciji. Na kvalifikacijski dirki je po padcu izvlekel sedmi štartni položaj, na prvi nedeljski dirki ni bil konkurenčen za zmago (končno tretje mesto z zaostankom več kot 30 sekund), na drugi dirki pa je dvakrat padel in iztržil sedmo mesto. Zdi se, da so bile njegove predstave v Nemčiji in Italiji, ko je pobral tri zmage in eno drugo mesto, le fantastični prebliski, ne pravi pokazatelj brutalne hitrosti.

Cairoli si je po desetem prizorišču nabral že 60 točk zaostanka za vodilnim Gajserjem, kar je že več kot dve zmagi. Tolaži se lahko, da je od drugega Febvreja oddaljen 36 točk, a če bo Antonio nadaljeval povprečne predstave, bo kmalu izgubil stik z vodilno dvojico.

S še slabšim izkupičkom je Francijo zapustil Nemec Maximilian Nagl s Husqwarno, ki je bil v Španiji na obeh dirkah v igri za zmago in edini pravi Gajserjev izzivalec. Naglov skrajni domet na desetem prizorišču sta bili sedmo in deseto mesto. Nagl pred nadaljevanjem sezone že 90 točk (skoraj štiri zmage) zaostaja za Gajserjem in 66 za Febvrejem (več kot dve zmagi). To že pomeni, da ima zdaj zelo majhne možnosti, da bi letos osvojil naslov svetovnega prvaka.

Ne spreglejte