SiolNET. Sportal Avtomotošport
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Mercedes in Red Bull z najhitrejšimi postanki

4

termometer

Red Bull in Mercedes imata v sezoni 2011 formule 1 najhitrejše postanke v boksih. V povprečju pnevmatike zamenjajo 0,3 sekunde hitreje od McLarna.

"Postanki so zaradi obrabe pnevmatik zelo pomembni. Taktika lahko naredi razliko. Dirko lahko zmagaš ali izgubiš med postanki," o pomenu čim hitrejše menjave pnevmatik pove Nico Rosberg (Mercedes). Sezona 2011 formule 1 je sezona postankov, saj Pirellijeve pnevmatike zdržijo mnogo manj, kot so Bridgestoneove v minulih sezonah.

Odkar se v formuli 1 med postanki le še menjajo pnevmatike in nič več ne doliva goriva, dirkač v boksih stoji med tremi in štiri sekundami. In kdo je letos najhitrejši? Na prvih 17 dirkah so ekipe opravile 885 predvidenih postankov (ne štejejo se tisti zaradi poškodovanih dirkalnikov in postanki v času varnostnega avtomobila) in v povprečju sta najhitrejša Mercedes in Red Bull. McLaren je s tremi desetinkami počasnejšim povprečnim časom tretji najhitrejši. Pri izračunu se je upošteval čas od uvoza v bokse do izvoza iz boksov (ne le čas menjave pnevmatik). Red Bull je s postanki najhitreje opravil na osmih dirkah, Mercedes na sedmih, McLaren in Ferrari pa sta bila najhitrejša le po enkrat.

Intenzivni treningi menjave pnevmatik se tako ekipi Mercedesa obrestujejo. Pred prvo dirko sezone trenirajo dvakrat dnevno in v petih tednih naredijo med 40 in 50 testnih menjav pnevmatik. Srebrne puščice imajo poseben sistem vijakov. Vijaki so pravzaprav del pnevmatike. Podobno delajo tudi v seriji DTM. Tako zamenjajo oboje, vijake in pnevmatike. Postanek je zato varnejši in hitrejši.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin