Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Ponedeljek,
11. 6. 2012,
17.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

VN Kanade McLaren Lewis Hamilton

Ponedeljek, 11. 6. 2012, 17.00

8 let, 5 mesecev

McLaren: Za trisekundni postanek runda piva

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Lewis Hamilton je končno zmagal in prevzel skupno vodstvo. Sezona ostaja težka, poudarja Martin Whitmarsh. "Napake niso dovoljene." Pri postankih se jim dogajajo. Pa četudi je v igri pivo.

Na začetku sezone je bil najhitrejši, a nikakor ni mogel zmagati. V Montrealu se je McLarnu končno vse poklopilo in Lewis Hamilton je s 25 točkami prevzel vodstvo v skupnem seštevku. A to nikakor ne pomeni, da si zdaj lahko oddahnejo in gredo v preostanek sezone bolj mirno, poudarja vodja ekipe Martin Whitmarsh. "Na kvalifikacijah je hudičevo težko privarčevati kakšen komplet pnevmatik. Na vsakem koraku je treba tako z inženirskega kot taktičnega vidika sprejemati pravilne odločitve. Napake niso dovoljene. Težko je, a saj tako mora biti, kajne? To je super za formulo 1. Radi se bi sprehodili do naslova prvaka, a letos temu ne bo tako. To je nenormalna sezona in tako bo vse do konca. Lewis zdaj vodi, a to ne pomeni, da bomo poslej zlahka zmagovali. Že na naslednji dirki gre lahko vse hudo narobe."

Pravzaprav je šlo vse narobe za drugega dirkača McLaren Jensona Buttna že na zadnjih štirih dirkah. Krog zaostanka in 16. mesto na VN Kanade so jim težko razumljivi, pa čeprav je Jenson dirkal z drugačnim in nepreverjenih vzmetenjem kot Lewis. Če je Button zmagal na uvodni dirki v Melbournu, je po sedmih preizkušnjah kar 43 točk za Hamiltonom. Za blažamo minulega vikenda je odgovornost prevzel Whitmarsh: "Jenson je odličen dirkač, mi pa smo mu dali slab material. Njegove zadnje pnevmatike so bile povsem uničene. V petek nismo preizkušali nastavitev vzmetenja za dirko. To je naša krivda. Nismo mu dali dirkalnika, s katerim bi lahko dobro dirkal. Vemo pa, da je pameten in razumen. Obdržal bo glavo pokonci. Prav lahko bo prvi, ki bo letos zmagal dve dirki."

Izziv za mehanike

Kljub zmagi Hamiltonova dirka ni bila popolna. Mehanikom se je obakrat zataknilo pri postanku. Cilj je, da pnevmatike zamenjajo v treh sekundah, a so denimo drugi postanek opravili v petih (Lewisova punca Nicole Scherzinger je takrat besno z roko udarila po mizi). Tokrat to ni bilo usodno, že nekajkrat letos pa so Lewisa mehaniki stali več točk. Da bi vendarle odpravili te težave, se je športni direktor Sam Michael domislil novega pristopa: "Na treningih redno opravimo postanke v dveh sekundah in pol. Izziv za mehanike je, da jim v manj kot treh sekundah uspe tudi na dirki. Imajo motivacijo, saj smo celotni ekipi za postanek opravljen v treh sekundah obljubili rundo piva." Pri drugem postanku se je zataknila "pištola" za privijanje pnevmatik in to ravno njihovemu najboljšemu mehaniku, ki letos ni naredil še nobene napake. Pa vendarle: piva tudi v Montrealu ni bilo.

Ne spreglejte